Sail E0 Webinar

C++ Programming

ESSENTIAL OPERATORS MCQs

Total Questions : 10
Question 1.


What is the output of this program?


1.
#include
2.
using namespace std;
3.
int main()
4.
{
5.
int a = 20;
6.
int b = 10;
7.
int c = 15;
8.
int d = 5;
9.
int e;
10.
e = a + b * c / d;
11.
cout
  1.    50
  2.    60
  3.    70
  4.    90
 Discuss Question
Answer: Option A. -> 50

Explanation:In this program, the value e is evaluated by precedence ad we got the output as 50.
Output:
$ g++ ess4.cpp
$ a.out
50

Question 2.

Which operator is having the highest precedence in c++?


  1.    array subscript
  2.    Scope resolution operator
  3.    static_cast
  4.    dynamic_cast
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Scope resolution operator

None.


Question 3.

What is the name of | operator?


  1.    sizeof
  2.    or
  3.    and
  4.    modulus
 Discuss Question
Answer: Option B. -> or

| operator is used to find the 'or' of given values.


Question 4.

What is the associativity of add(+);


  1.    right to left
  2.    left to right
  3.    both of these
  4.    None of the mentioned
 Discuss Question
Answer: Option B. -> left to right

None.


Question 5.


What is the output of this program?


1.
#include
2.
using namespace std;
3.
int main()
4.
{
5.
int a = 0;
6.
int b = 10;
7.
if ( a && b )
8.
{
9.
cout
  1.    true
  2.    false
  3.    error
  4.    None of the mentioned
 Discuss Question
Answer: Option B. -> false

&& is called as Logical AND operator, if there is no zero in the operand means, it will be true

Question 6.


What is the output of this program?


1.
#include
2.
using namespace std;
3.
int main ()
4.
{
5.
int a, b, c;
6.
a = 2;
7.
b = 7;
8.
c = (a > b) ? a : b;
9.
cout
  1.    2
  2.    7
  3.    9
  4.    14
 Discuss Question
Answer: Option B. -> 7

We are using the ternary operator to evaluate this expression. It will return first option, if first 

condition is true otherwise it will return second
Output:
$ g++ ess1.cpp
$ a.out
7


Question 7.

What are the essential operators in c++?


  1.    +
  2.    |
  3.    All of the mentioned
 Discuss Question
Answer: Option D. -> All of the mentioned

None.


Question 8.


What is the output of this program?


1.
#include
2.
using namespace std;
3.
int main ()
4.
{
5.
int a, b;
6.
a = 10;
7.
b = 4;
8.
a = b;
9.
b = 7;
10.
cout
  1.    a:4 b:7
  2.    a:10 b:4
  3.    a:4 b:10
  4.    None of the mentioned
 Discuss Question
Answer: Option A. -> a:4 b:7

In this program, we are reassigning the values of a and b because of this we got the output as a:4 b:7
Output:
$ g++ ess.cpp
$ a.out
a:4 b:7


Question 9.

In which direction does the assignment operation will take place? 


  1.    left to right
  2.    right to left
  3.    top to bottom
  4.    None of the mentioned
 Discuss Question
Answer: Option B. -> right to left

In assignment operation, the flow of execution will be from right to left only. 


Question 10.

Pick out the compound assignment statement. 


  1.    a = a - 5
  2.    a = a / b
  3.    a -= 5
  4.    None of the mentioned
 Discuss Question
Answer: Option C. -> a -= 5

When we want to modify the value of a variable by performing an operation on the value currently 

stored, We will use compound assignment statement. In this option, a -=5 is equal to a = a-5. 


Latest Videos

Latest Test Papers