Sail E0 Webinar

Microbiology

ENZYMES REGULATION MCQs

Total Questions : 34 | Page 1 of 4 pages
Question 1. Allosteric enzymes are
  1.    larger and more complex than simple enzyme
  2.    smaller than simple enzyme
  3.    larger than simple enzyme
  4.    smaller than simple enzyme but not complex
 Discuss Question
Answer: Option A. -> larger and more complex than simple enzyme
Question 2. Isozymes or iso enzymes are those enzyme which
  1.    have different structural forms but identical catalytic properties
  2.    have same structural forms
  3.    catalyses oxidation reactions
  4.    none of these
 Discuss Question
Answer: Option A. -> have different structural forms but identical catalytic properties
Question 3. Intracellular enzymes
  1.    only provide energy to the cell
  2.    synthesize cellular material and perform catabolic reaction
  3.    synthesize cellular material only
  4.    synthesize cellular material and perform anabolic reaction
 Discuss Question
Answer: Option B. -> synthesize cellular material and perform catabolic reaction
Question 4. Main function of an enzyme is to
  1.    maintain constant activation energy
  2.    decrease the activation energy
  3.    increase the activation energy
  4.    none of these
 Discuss Question
Answer: Option B. -> decrease the activation energy
Question 5. Enzyme catalase has non-protein metal as
  1.    iron
  2.    zinc
  3.    magnesium
  4.    manganese
 Discuss Question
Answer: Option A. -> iron
Question 6. Many enzymes consists of a protein combined with low molecular weight organic molecule called as
  1.    co-enzyme
  2.    apoenzyme
  3.    co-factors
  4.    holoenzyme
 Discuss Question
Answer: Option A. -> co-enzyme
Question 7. The inactive organic molecular portion of enzyme is
  1.    apoenzyme
  2.    holoenzyme
  3.    none of these
  4.    coenzyme
 Discuss Question
Answer: Option D. -> coenzyme
Question 8. Organic molecules that increase the rate of metabolic reactions with themselves changing are known as
  1.    reactants
  2.    coenzymes
  3.    substrates
  4.    enzymes
 Discuss Question
Answer: Option D. -> enzymes
Question 9. The inactive protein from of enzyme is
  1.    enzyme
  2.    apoenzyme
  3.    haloenzyme
  4.    cofactor
 Discuss Question
Answer: Option B. -> apoenzyme
Question 10. Who coined the word enzyme first?
  1.    Liebig
  2.    Buchner
  3.    Kuhne
  4.    Pasteur
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Kuhne

Latest Videos

Latest Test Papers