Sail E0 Webinar

Indian History

EMERGENCE OF MAHAJANAPADAS AND MAGADH MCQs

Total Questions : 40 | Page 1 of 4 pages
Question 1. Where did the 16 Janapadas were mentiond?
  1.    Brahmanas
  2.    Buddhist Scripts
  3.    Aryanakas
  4.    Jaina Scriptures
 Discuss Question
Answer: Option D. -> Jaina Scriptures
Answer: (d)
Question 2. Consider the following statements:

  1. The list of sixteen Mahajanapadas is available in Anguttara Nikaya.

  2. Asmaka Mahajanapada was situated on the bank of Godawari.


Which of the statements given above is/are correct?
  1.    2 only
  2.    1 only
  3.    Both 1 and 2
  4.    Neither 1 nor 2
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Both 1 and 2
Answer: (c)
The list of sixteen Mahajanapadas is available in Anguttara Nikaya. Asmaka Mahajanapada was situated on the bank of river Godavari.
The Anguttara Nikaya, the fourth division of the Sutta Pitaka, consists of several thousand suttas arranged in eleven books (nipatas) according to numerical content.
An excellent modern print translation of the complete Anguttara Nikaya is Bhikkhu Bodhi’s The Numerical Discourses of the Buddha:
Question 3. The list of sixteen Mahajanapadas is available in
  1.    Chhandogya Upanishad
  2.    Mahabharata
  3.    Samyukta Nikaya
  4.    Anguttara Nikaya
 Discuss Question
Answer: Option D. -> Anguttara Nikaya
Answer: (d)The ancient Buddhist text Anguttara Nikaya gives the list of sixteen Mahajanapadas includes the Gandhara and the Kamboja as the only two salient Mahajanapadas in the Uttarapatha. Another Buddhist text Digha Nikaya mentions only twelve Mahajanapadas.
Question 4. Chandra Gupta Maura defeated Nandas with the help of?
  1.    Aswaghosa
  2.    Chanakya
  3.    Harisena
  4.    Jayasimha
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Chanakya
Answer: (b)
Question 5. In the Mahayana Buddhism, the Bodhisatoa Avalokitesvara was also known as:
  1.    Manjusri
  2.    Vajrapani
  3.    Padmapani
  4.    Maitreya
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Padmapani
Answer: (c)Avalokitesevara is a Bodhisattva who embodies the compassion of all Buddhas. He is one of the more widely revered bodhisattvas in mainstream Mahayana Buddhism. In Sanskrit, Avalokitesvara is also referred to as Padmapâni (“Holder of the Lotus”) or Lokeœvara (“Lord of the World”) .
Question 6. The kingdom which was most powerful among the Shodasa Mahajanapadas ?
  1.    Magadha
  2.    Anga
  3.    Kosala
  4.    Vajji
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Magadha
Answer: (a)
Question 7. Arrange the following Magadha dynasties in the chronological order:
  1. Nandas
  2. Sungas
  3. Mauryas
  4. Haryanks
Codes:
  1.    3, 2, 1, 4
  2.    2, 1, 4, 3
  3.    1, 3, 4, 2
  4.    4, 1, 3, 2
 Discuss Question
Answer: Option D. -> 4, 1, 3, 2
Answer: (d)In chronological order, Magadha dynasties are Haryanks, Nandas, Mauryas and Sungas. Haryanka dynasty founded the Magadha empire in 600 BC, whose capital was Rajagriha, later Pataliputra, near the present day Patna. This dynasty lasted until 424 BC, when it was overthrown by the Shishunaga dynasty.
Question 8. The dynasties which ruled Magadha were
  1.    Saisunagas
  2.    Haryanka
  3.    Nandas
  4.    All of above
 Discuss Question
Answer: Option D. -> All of above
Answer: (d)
Question 9. Which one of the following statements about ancient Indian Mahajanapadas is correct?
  1.    All Mahajanapadas were located in Eastern India
  2.    No army was maintained by the Mahajanapadas
  3.    Buddhist and Jaina texts list sixteen Mahajanapadas
  4.    All Mahajanapadas were oligarchies where power was exercised by a group of people
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Buddhist and Jaina texts list sixteen Mahajanapadas
Answer: (c)
Question 10. Consider the following statements:

  1. The list of sixteen Mahajanapadas is available in Anguttara Nikaya.

  2. Asmaka Mahajanapada was situated on the bank of Godawari.


Which of the statements given above is/are correct?
  1.    2 only
  2.    Both 1 and 2
  3.    Neither 1 nor 2
  4.    1 only
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Both 1 and 2
Answer: (b)

Latest Videos

Latest Test Papers