Sail E0 Webinar

Heat Transfer

DIMENSIONAL ANALYSIS MCQs

Total Questions : 69 | Page 1 of 7 pages
Question 1. Ratio of actual velocity to sonic velocity is known as
  1.    Mach number
  2.    Peclet number
  3.    Reynolds number
  4.    Grashof number
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Mach number
Answer: (a).Mach number
Question 2. Let us say Mach number (greater than one), the flow is
  1.    Sonic
  2.    Subsonic
  3.    Supersonic
  4.    No flow
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Supersonic
Answer: (c).Supersonic
Question 3. Free convection heat flow does not depends on
  1.    Density
  2.    Coefficient of viscosity
  3.    Gravitational force
  4.    Velocity
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Coefficient of viscosity
Answer: (b).Coefficient of viscosity
Question 4. The value of Prandtl number for air is about
  1.    0.1
  2.    0.4
  3.    0.7
  4.    1.1
 Discuss Question
Answer: Option C. -> 0.7
Answer: (c).0.7
Question 5. Which dimensionless number has a significant role in forced convection?
  1.    Prandtl number
  2.    Peclet number
  3.    Mach number
  4.    Reynolds number
 Discuss Question
Answer: Option D. -> Reynolds number
Answer: (d).Reynolds number
Question 6. The non-dimensional parameter known as Stanton number is used in
  1.    Forced convection heat transfer
  2.    Condensation heat transfer
  3.    Natural convection heat transfer
  4.    Unsteady state heat transfer
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Forced convection heat transfer
Answer: (a).Forced convection heat transfer
Question 7. Heat is loss from a 100 mm diameter steam pipe placed horizontally in ambient air at 30 degree Celsius. If the Nusselt number is 25 W/m² K and thermal conductivity of the air is 0.03 W/m K, then heat transfer coefficient will be
  1.    7.5 W/m² K
  2.    16.5 W/m² K
  3.    25 W/m² K
  4.    30 W/m² K
 Discuss Question
Answer: Option A. -> 7.5 W/m² K
Answer: (a).7.5 W/m² K
Question 8. The Prandtl number will be lowest for
  1.    Water
  2.    Liquid metal
  3.    Lube oil
  4.    Aqueous solution
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Liquid metal
Answer: (b).Liquid metal
Question 9. The dimensionless parameter l³ p² β g d t/µ² is referred to as
  1.    Stanton number
  2.    Schmidt number
  3.    Grashof number
  4.    Peclet number
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Grashof number
Answer: (c).Grashof number
Question 10. Ratio of inertia force to viscous force is known as
  1.    Grashof number
  2.    Reynolds number
  3.    Peclet number
  4.    Stanton number
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Reynolds number
Answer: (b).Reynolds number

Latest Videos

Latest Test Papers