Sail E0 Webinar

C++ Programming

DESIGN OF CLASS HIERARCHIES MCQs

Total Questions : 10
Question 1.

What is the syntax of inheritance of class?


  1.    class name
  2.    class name : access specifer
  3.    class name : access specifer class name
  4.    None of the mentioned
 Discuss Question
Answer: Option C. -> class name : access specifer class name

None.


Question 2.

What does inheriatance allows you to do?


  1.    create a class
  2.    create a hierarchy of classes
  3.    access methods
  4.    None of the mentioned
 Discuss Question
Answer: Option B. -> create a hierarchy of classes

None.


Question 3.


What is the output of this program?


1.
#include
2.
using namespace std;
3.
class BaseClass
4.
{
5.
public:
6.
virtual void myFunction()
7.
{
8.
cout myFunction();
39.
return 0;
40.
}
  1.    123
  2.    12
  3.    213
  4.    321
 Discuss Question
Answer: Option A. -> 123

We are passing the objects and executing them in a certain order and we are printing the program flow.
Output:
$ g++ des3.cpp
$ a.out
123


Question 4.


What is the output of this program?


1.
#include
2.
using namespace std;
3.
class BaseClass
4.
{
5.
int x;
6.
public:
7.
void setx(int n)
8.
{
9.
x = n;
10.
}
11.
void showx()
12.
{
13.
cout
  1.    10
  2.    20
  3.    1020
  4.    None of the mentioned
 Discuss Question
Answer: Option C. -> 1020

In this program, We are passing the values from the main class and printing it on the inherited classes.
Output:
$ g++ des2.cpp
$ a.out
1020


Question 5.

Pick out the correct statement about multiple inheritance.


  1.    Deriving a class from one direct base class
  2.    Deriving a class from more than one direct base class
  3.    Deriving a class from more than one direct derived class
  4.    None of the mentioned
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Deriving a class from more than one direct base class

In multiple inheritance, We are able to derive a class from more than one base class.


Question 6.

  1.    10
  2.    4
  3.    40
  4.    None of the mentioned
 Discuss Question
Answer: Option C. -> 40

In this program, We are multiplying the value 10 and 4 by using inheritance.
Output:
$ g++ des.cpp
$ a.out
40


Question 7.

How many types of class are there in c++?


  1.    1
  2.    2
  3.    3
  4.    4
 Discuss Question
Answer: Option C. -> 3

There are three types of classes. They are abstract base classes, concrete derived classes, 

standalone classes.


Question 8.

Pick out the correct statement about override.


  1.    Overriding refers to a derived class function that has the same name and signature as a base class virtual function.
  2.    Overriding has different names.
  3.    both a & b
  4.    None of the mentioned
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Overriding refers to a derived class function that has the same name and signature as a base class virtual function.

None.


Question 9.

How many ways of reusing are there in class hierarchy?


  1.    1
  2.    2
  3.    3
  4.    4
 Discuss Question
Answer: Option B. -> 2

Class hierarchies promote reuse in two ways. They are code sharing and interface sharing.


Question 10.

Which interface determines how your class will be used by other program?


  1.    public
  2.    private
  3.    protected
  4.    None of the mentioned
 Discuss Question
Answer: Option A. -> public

If we invoked the interface as public means, We can access the program from other programs also.


Latest Videos

Latest Test Papers