Sail E0 Webinar

Cell Biology

CYTOSKELETON AND CELL MOTILITY MCQs

Total Questions : 107 | Page 1 of 11 pages
Question 1. How many filamentous structures together comprise the cytoskeleton?
  1.    1
  2.    2
  3.    3
  4.    4
 Discuss Question
Answer: Option C. -> 3
Answer: (c).3
Question 2. Microtubules are formed of the protein ____________
  1.    clathrin
  2.    keratin
  3.    tubulin
  4.    actin
 Discuss Question
Answer: Option C. -> tubulin
Answer: (c).tubulin
Question 3. Cytoskeletal filaments are polymers of ________________
  1.    proteins
  2.    ribonucleic acids
  3.    deoxyribonucleic acids
  4.    carbohydrates
 Discuss Question
Answer: Option A. -> proteins
Answer: (a).proteins
Question 4. Microfilaments are composed of the protein ____________
  1.    actin
  2.    myosin
  3.    tubulin
  4.    niacin
 Discuss Question
Answer: Option A. -> actin
Answer: (a).actin
Question 5. Microtubules of a dividing cell form the mitotic spindle.
  1.    True
  2.    False
  3.    May be True or False
  4.    Can't say
 Discuss Question
Answer: Option A. -> True
Answer: (a).True
Question 6. The type V intermediate filaments are called ___________
  1.    lamins
  2.    collagen
  3.    lignin
  4.    fibrin
 Discuss Question
Answer: Option A. -> lamins
Answer: (a).lamins
Question 7. Plectins are _____________
  1.    filaments
  2.    proteins
  3.    peripheral organelles
  4.    fibres
 Discuss Question
Answer: Option B. -> proteins
Answer: (b).proteins
Question 8. Unlike other cytoskeletal elements, in the assembly of intermediate filaments there is no requirement of ______________
  1.    ATP/ GDP
  2.    Nucleation
  3.    Reduction
  4.    Hydrolysis
 Discuss Question
Answer: Option A. -> ATP/ GDP
Answer: (a).ATP/ GDP
Question 9. Intermediate filaments lack polarity.
  1.    True
  2.    False
  3.    May be True or False
  4.    Can't say
 Discuss Question
Answer: Option A. -> True
Answer: (a).True
Question 10. Intermediate filaments tend to be less sensitive to __________________
  1.    chemicals
  2.    plectins
  3.    acidification
  4.    condensation
 Discuss Question
Answer: Option A. -> chemicals
Answer: (a).chemicals

Latest Videos

Latest Test Papers