Sail E0 Webinar

Heat Transfer

CONDUCTION WITH HEAT GENERATION MCQs

Total Questions : 30 | Page 1 of 3 pages
Question 1. In case of heat conduction through plane wall, which one of the following is not a correct assumption?
  1.    Steady state
  2.    Three dimensional heat flow
  3.    Volumetric heat generation must be constant
  4.    K must be constant
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Three dimensional heat flow
Answer: (b).Three dimensional heat flow
Question 2. For a plane wall of thickness l with uniformly distributed heat generation q g per unit volume, the temperature t₀ at mid plane is given by
  1.    t₀ = q g l²/2k +t w
  2.    t₀ = q g l²/4k +t w
  3.    t₀ = q g l²/8k +t w
  4.    t₀ = q g l²/16k +t w
 Discuss Question
Answer: Option C. -> t₀ = q g l²/8k +t w
Answer: (c).t₀ = q g l²/8k +t w
Question 3. If Q X is heat generated in at distance ‘x’, then heat conducted out at a distance (x + d x) will be
  1.    Q X + 3d (Q X) d x /d x
  2.    2Q X + d (Q X) d x /d x
  3.    d (Q X) d x /d x
  4.    Q X + d (Q X) d x /d x
 Discuss Question
Answer: Option D. -> Q X + d (Q X) d x /d x
Answer: (d).Q X + d (Q X) d x /d x
Question 4. The temperature drop in a plane wall with uniformly distributed heat generation can be decreased by reducing
  1.    Wall thickness
  2.    Heat generation rate
  3.    Thermal conductivity
  4.    Surface area
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Wall thickness
Answer: (a).Wall thickness
Question 5. Notable example of uniform generation of heat within the conducting medium are
(i) Energy of a nuclear reactor
(ii) Liberation of energy due to some exothermic chemical reactions
(iii) Resistance heating in electrical appliances
Which of the statements made above are correct?
  1.    1, 2 and 3
  2.    1 and 2
  3.    1 and 3
  4.    Only 2
 Discuss Question
Answer: Option A. -> 1, 2 and 3
Answer: (a).1, 2 and 3
Question 6. Consider a slab of thickness δ with one side (x = 0) insulated and other side (x = δ) maintained at constant temperature. The rate of uniform heat generation within the slab is q g W/m³. Presuming that the heat conduction is in steady state and one dimensional along x direction, the maximum temperature in the slab would occur at x equal
  1.    δ/2
  2.    Zero
  3.    δ/4
  4.    δ
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Zero
Answer: (b).Zero
Question 7. In case when both the surfaces of plane wall are at different temperature, we get an expression i.e.
T MAX – T W2 /T W1 – TW2 = (B + 1)²/4B
What is the value of B?
  1.    (q g) (δ)²/2k (T W1 – TW2)
  2.    (q g) (δ)³/3k (T W1 – TW2)
  3.    (q g) (δ)⁴/4k (T W1 – TW2)
  4.    (q g) (δ)⁵/5k (T W1 – TW2)
 Discuss Question
Answer: Option A. -> (q g) (δ)²/2k (T W1 – TW2)
Answer: (a).(q g) (δ)²/2k (T W1 – TW2)
Question 8. Which one of the following materials are quickly heated by applying high frequency?
  1.    Textiles
  2.    Engines
  3.    Rubber
  4.    Coal
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Textiles
Answer: (a).Textiles
Question 9. Suppose heat is conducted due to electrons
Where, i = I/A and p is the resistivity, then
  1.    q g = 2i² p
  2.    q g = 3i² p
  3.    q g = i² p
  4.    q g = 4i² p
 Discuss Question
Answer: Option C. -> q g = i² p
Answer: (c).q g = i² p
Question 10. There occurs heat conduction and internal heat generation at uniform rate within the conduction medium itself in the following cases
(i) Drying of concrete
(ii) Chemical processes
(iii) Fuel elements in a nuclear reaction
Choose the correct option
  1.    1 only
  2.    2 only
  3.    1 and 3
  4.    1, 2 and 3
 Discuss Question
Answer: Option D. -> 1, 2 and 3
Answer: (d).1, 2 and 3

Latest Videos

Latest Test Papers