Sail E0 Webinar

Cell Biology

CHROMOSOMAL BASIS OF INHERITANCE MCQs

Total Questions : 60 | Page 1 of 6 pages
Question 1. Which of following is octoploid?
  1.    wheat
  2.    banana
  3.    strawberries
  4.    pea
 Discuss Question
Answer: Option C. -> strawberries
Answer: (c).strawberries
Question 2. In which of following Extranuclear genes are present?
  1.    mitochondria
  2.    ribosomes
  3.    endosomes
  4.    lysosomes
 Discuss Question
Answer: Option A. -> mitochondria
Answer: (a).mitochondria
Question 3. Offspring's that match parent traits are called
  1.    parental types
  2.    F1 types
  3.    F2 types
  4.    parent clones
 Discuss Question
Answer: Option A. -> parental types
Answer: (a).parental types
Question 4. What is percentage of aneuploidy in human conceptions?
  1.    0.05
  2.    0.01
  3.    0.8
  4.    0.25
 Discuss Question
Answer: Option D. -> 0.25
Answer: (d).0.25
Question 5. Which of following is triploid?
  1.    banana
  2.    pea
  3.    strawberries
  4.    wheat
 Discuss Question
Answer: Option A. -> banana
Answer: (a).banana
Question 6. Which of following shows distance between genes?
  1.    gene unit
  2.    map unit
  3.    pedigree unit
  4.    linkage unit
 Discuss Question
Answer: Option B. -> map unit
Answer: (b).map unit
Question 7. Human X chromosome consists of approximately how many genes?
  1.    500
  2.    1000
  3.    1100
  4.    300
 Discuss Question
Answer: Option C. -> 1100
Answer: (c).1100
Question 8. In which year process of Meiosis was discovered?
  1.    1920
  2.    2000
  3.    1921
  4.    1890
 Discuss Question
Answer: Option D. -> 1890
Answer: (d).1890
Question 9. Which of following chromosomes are inherited by females?
  1.    XX
  2.    XY
  3.    YY
  4.    YX
 Discuss Question
Answer: Option A. -> XX
Answer: (a).XX
Question 10. On which of following chromosomes, sex-linked gene is present?
  1.    x
  2.    1
  3.    9
  4.    10
 Discuss Question
Answer: Option A. -> x
Answer: (a).x

Latest Videos

Latest Test Papers