Sail E0 Webinar

Virology

CHEMOTHERAPY OF VIRAL INFECTIONS MCQs

Total Questions : 29 | Page 1 of 3 pages
Question 1. RT-PCR is used to detect rubella virus in saliva.
  1.    True
  2.    False
  3.    May be True or False
  4.    Can't say
 Discuss Question
Answer: Option A. -> True
Answer: (a).True
Question 2. Who developed a prodrug that depends on a viral enzyme to convert into its active form?
  1.    Elion
  2.    Watson
  3.    Crick
  4.    Pasteur
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Elion
Answer: (a).Elion
Question 3. Ribavirin was first synthesized in __________
  1.    1988
  2.    1970
  3.    1978
  4.    1972
 Discuss Question
Answer: Option D. -> 1972
Answer: (d).1972
Question 4. The chemical name of acycloguanosine is ____________
  1.    9-(2-hydroxyethoxymethyl) guanine
  2.    9-(3-hydroxymethoxyethyl) guanine
  3.    7-(2-hydroxymethoxymethyl) guanine
  4.    7-(1-hydroxyethoxyethyl) guanine
 Discuss Question
Answer: Option A. -> 9-(2-hydroxyethoxymethyl) guanine
Answer: (a).9-(2-hydroxyethoxymethyl) guanine
Question 5. Which of the following agent targets ligand on virion?
  1.    Protease inhibitor
  2.    Disoxaril
  3.    Tat inhibitor
  4.    Zidovudine
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Disoxaril
Answer: (b).Disoxaril
Question 6. Which of the following protein counteract the innate response?
  1.    M
  2.    V
  3.    F
  4.    C
 Discuss Question
Answer: Option B. -> V
Answer: (b).V
Question 7. Which of the following causes German measles?
  1.    HIV
  2.    Influenza
  3.    Corona
  4.    Rubella
 Discuss Question
Answer: Option D. -> Rubella
Answer: (d).Rubella
Question 8. Which of the following is the hallmark of MV infection?
  1.    Swelling of salivary glands
  2.    Depression of sperm production
  3.    Kidney failure
  4.    Multinucleated giant cells
 Discuss Question
Answer: Option D. -> Multinucleated giant cells
Answer: (d).Multinucleated giant cells
Question 9. Rubella virions are susceptible to aldehyde.
  1.    True
  2.    False
  3.    May be True or False
  4.    Can't say
 Discuss Question
Answer: Option A. -> True
Answer: (a).True
Question 10. Which of the following antibody initially responds to MV virus infection?
  1.    IgM
  2.    IgA
  3.    IgD
  4.    IgE
 Discuss Question
Answer: Option A. -> IgM
Answer: (a).IgM

Latest Videos

Latest Test Papers