Sail E0 Webinar

Chemistry

CHEMICAL ENERGY MCQs

Total Questions : 194 | Page 1 of 20 pages
Question 1. Conversion of carbonate into oxides and carbon dioxide is called as
  1.    combustion
  2.    Thermal decomposition
  3.    Neutralization
  4.    Respiration
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Thermal decomposition
Answer: (b).Thermal decomposition
Question 2. Upon heating, sodium nitrate NaNO₃(s) gets converted into
  1.    sodium oxide
  2.    nitric acid
  3.    sodium hydrogen oxide
  4.    None of Above
 Discuss Question
Answer: Option D. -> None of Above
Answer: (d).None of Above
Question 3. In exothermic reactions, final energy content of products
  1.    is lower than the energy contents of the reactants
  2.    is higher than the energy contents of the reactants
  3.    does not depend upon the energy content of the reactants
  4.    forms highly stable compounds
 Discuss Question
Answer: Option A. -> is lower than the energy contents of the reactants
Answer: (a).is lower than the energy contents of the reactants
Question 4. Conversion of Copper Hydroxide (Cu(OH)₂) into Copper Oxide (CuO) and water (H₂O) is an example of
  1.    combustion
  2.    Thermal decomposition
  3.    Neutralization
  4.    Respiration
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Thermal decomposition
Answer: (b).Thermal decomposition
Question 5. LPG is obtained by
  1.    cooling methane
  2.    cooling natural gas
  3.    cooling carbon dioxide
  4.    cooling nitrous oxide
 Discuss Question
Answer: Option B. -> cooling natural gas
Answer: (b).cooling natural gas
Question 6. The ordinary dry cells are used in
  1.    toys only
  2.    torches only
  3.    car
  4.    toys and torches
 Discuss Question
Answer: Option D. -> toys and torches
Answer: (d).toys and torches
Question 7. In button cells, the negative pole is made up of
  1.    zinc only
  2.    lithium only
  3.    silver
  4.    zinc and lithium
 Discuss Question
Answer: Option D. -> zinc and lithium
Answer: (d).zinc and lithium
Question 8. Half reaction occur in fuel cell of
  1.    oxygen
  2.    hydrogen
  3.    hydrogen -oxygen
  4.    nitrogen
 Discuss Question
Answer: Option C. -> hydrogen -oxygen
Answer: (c).hydrogen -oxygen
Question 9. Light weight batteries which produce high voltage are
  1.    nickel cadmium cells
  2.    aluminum air batteries
  3.    lead(II) sulfate batteries
  4.    lead(II) oxide batteries
 Discuss Question
Answer: Option B. -> aluminum air batteries
Answer: (b).aluminum air batteries
Question 10. The flow of electrons (e⁻) through external circuit in cars provides energy to
  1.    drive
  2.    ignite
  3.    combustion
  4.    none of above
 Discuss Question
Answer: Option A. -> drive
Answer: (a).drive

Latest Videos

Latest Test Papers