Sail E0 Webinar

Cell Biology

CHEMICAL BASIS OF LIFE MCQs

Total Questions : 131 | Page 1 of 14 pages
Question 1. In presence of an acid, amino group can be ____________
  1.    Polarized
  2.    Washed away
  3.    Protonated
  4.    Replaced
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Protonated
Answer: (c).Protonated
Question 2. Carbonic acid and bicarbonate ions buffer which of the following?
  1.    Cytosol
  2.    Cytoplasm
  3.    Blood
  4.    Lymph
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Blood
Answer: (c).Blood
Question 3. Buffers usually contain ________________ with its conjugate ____________
  1.    weak base, base
  2.    strong base, acid
  3.    weak acid, base
  4.    weak acid, acid
 Discuss Question
Answer: Option C. -> weak acid, base
Answer: (c).weak acid, base
Question 4. Buffers react with _______________ ions.
  1.    hydrogen, hydroxyl
  2.    magnesium, calcium
  3.    potassium
  4.    sodium
 Discuss Question
Answer: Option A. -> hydrogen, hydroxyl
Answer: (a).hydrogen, hydroxyl
Question 5. Heptoses are __________
  1.    sugars
  2.    proteins
  3.    amino acids
  4.    monomers
 Discuss Question
Answer: Option A. -> sugars
Answer: (a).sugars
Question 6. Fructose is a _____________
  1.    aldose sugar
  2.    ketose sugar
  3.    monosaccharide
  4.    polymer
 Discuss Question
Answer: Option B. -> ketose sugar
Answer: (b).ketose sugar
Question 7. Which types of bonds are found in sugars?
  1.    amide
  2.    acidic
  3.    glycosidic
  4.    non-covalent
 Discuss Question
Answer: Option C. -> glycosidic
Answer: (c).glycosidic
Question 8. The compounds which have same chemical reactivity but structures which are mirror images of each other are known as ____________
  1.    isoforms
  2.    allotropes
  3.    enantiomers
  4.    isomers
 Discuss Question
Answer: Option C. -> enantiomers
Answer: (c).enantiomers
Question 9. Which of the following conventions is used to denote the presence of carbonyl group in left/right in the chemical structure of a carbohydrate?
  1.    Positive/ negative
  2.    -1/ +1
  3.    L/ R
  4.    L/ D
 Discuss Question
Answer: Option D. -> L/ D
Answer: (d).L/ D
Question 10. Enzymes in a cell can distinguish between L and D forms of sugar.
  1.    True
  2.    False
  3.    May be True or False
  4.    Can't say
 Discuss Question
Answer: Option A. -> True
Answer: (a).True

Latest Videos

Latest Test Papers