Sail E0 Webinar

Mechanics Of Materials

CENTER OF GRAVITY AND MOMENT OF INERTIA MCQs

Total Questions : 49 | Page 1 of 5 pages
Question 1. The point at which the total area of a plane figure is asssumed to be concentrated is called ____________
  1.    Centroid
  2.    Centre of gravity
  3.    Central point
  4.    Inertial point
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Centroid
Answer: (a).Centroid
Question 2. Where will be the centre of gravity of a uniform rod lies?
  1.    At its end
  2.    At its middle point
  3.    At its centre of its cross sectional area
  4.    Depends upon its material
 Discuss Question
Answer: Option B. -> At its middle point
Answer: (b).At its middle point
Question 3. Where will be the center of gravity of an I section will be if the dimension of upper web is 2x10cm, lower web is 2×20 and that of flange is 2x15cm If the y-axis will pass through the center of the section?
  1.    7.611cm
  2.    9.51cm
  3.    9.31cm
  4.    11.5cm
 Discuss Question
Answer: Option B. -> 9.51cm
Answer: (b).9.51cm
Question 4. Where the center of gravity of a circle lies?
  1.    At its centre
  2.    Anywhere on its radius
  3.    Anywhere on its circumference
  4.    Anywhere on its diameter
 Discuss Question
Answer: Option A. -> At its centre
Answer: (a).At its centre
Question 5. The center of gravity of a circle of radius 10 cm will be _____________
  1.    At its center of the diameter
  2.    At the center of the radius
  3.    Anywhere on the circumference
  4.    Anywhere in its area
 Discuss Question
Answer: Option A. -> At its center of the diameter
Answer: (a).At its center of the diameter
Question 6. What is the moment of inertia of a triangular section about the base?
  1.    bh²/12
  2.    bh³/12
  3.    bh³/6
  4.    bh²/6
 Discuss Question
Answer: Option B. -> bh³/12
Answer: (b).bh³/12
Question 7. What is the moment of inertia of a triangular section about an axis passing through C.G. and parallel to the base?
  1.    bh³/12
  2.    bh³/24
  3.    bh³/36
  4.    bh³/6
 Discuss Question
Answer: Option C. -> bh³/36
Answer: (c).bh³/36
Question 8. What will be the moment of inertia of a circle in cm⁴ of diameter is 10cm?
  1.    340
  2.    410
  3.    460
  4.    490
 Discuss Question
Answer: Option D. -> 490
Answer: (d).490
Question 9. What is the product of the mass and the square of the distance of the center of gravity of the mass from an axis?
  1.    Moment of inertia
  2.    Mass moment of inertia
  3.    Center of gravity
  4.    Product of inertia
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Mass moment of inertia
Answer: (b).Mass moment of inertia
Question 10. What will be the difference between MOI of two triangle sections is in 1st, MOI is taken about its base and in 2nd MOI is taken about its centroid?
  1.    bh³/12
  2.    bh³/18
  3.    bh³/36
  4.    bh³/24
 Discuss Question
Answer: Option B. -> bh³/18
Answer: (b).bh³/18

Latest Videos

Latest Test Papers