Sail E0 Webinar

Cell Biology

CELL SIGNALING AND SIGNAL TRANSDUCTION MCQs

Total Questions : 93 | Page 1 of 10 pages
Question 1. Abnormal elevation of cytosolic Calcium can occur following a _____________
  1.    stroke
  2.    conception
  3.    tumor
  4.    epilepsy
 Discuss Question
Answer: Option A. -> stroke
Answer: (a).stroke
Question 2. The concentration of Calcium in a resting cell is ___________
  1.    10 M
  2.    10¯² M
  3.    10¯⁵ M
  4.    10¯⁷ M
 Discuss Question
Answer: Option D. -> 10¯⁷ M
Answer: (d).10¯⁷ M
Question 3. Calcium acts as an intracellular messenger.
  1.    True
  2.    False
  3.    May be True or False
  4.    Can't say
 Discuss Question
Answer: Option A. -> True
Answer: (a).True
Question 4. Fura-2 is an example of __________________
  1.    fluorescent molecule
  2.    cell surface receptor
  3.    cell surface antigen
  4.    oncogene
 Discuss Question
Answer: Option A. -> fluorescent molecule
Answer: (a).fluorescent molecule
Question 5. Upon fertilization, a wave of calcium release is observed throughout the cell.
  1.    True
  2.    False
  3.    May be True or False
  4.    Can't say
 Discuss Question
Answer: Option A. -> True
Answer: (a).True
Question 6. How many types of calcium ion channels are present on ER membrane?
  1.    1
  2.    2
  3.    3
  4.    4
 Discuss Question
Answer: Option B. -> 2
Answer: (b).2
Question 7. Which receptors open up during the calcium-induced calcium release?
  1.    Ryanodine receptors
  2.    IP₃ receptors
  3.    ligand-gated channels
  4.    C₂H₂ receptors
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Ryanodine receptors
Answer: (a).Ryanodine receptors
Question 8. Ryanodine is a _______________
  1.    protein
  2.    bacteria
  3.    alkaloid
  4.    steroid
 Discuss Question
Answer: Option C. -> alkaloid
Answer: (c).alkaloid
Question 9. Which ions activate cyclin-dependent kinases, following fertilization?
  1.    Ca²⁺
  2.    Mg²⁺
  3.    Fe³⁺
  4.    H⁺
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Ca²⁺
Answer: (a).Ca²⁺
Question 10. Which of the following is a calcium-binding protein?
  1.    cyclin
  2.    calmodulin
  3.    renin
  4.    kinetin
 Discuss Question
Answer: Option B. -> calmodulin
Answer: (b).calmodulin

Latest Videos

Latest Test Papers