Sail E0 Webinar

Human Anatomy And Physiology

BREATHING AND EXCHANGE OF GASES MCQs

Total Questions : 78 | Page 1 of 8 pages
Question 1. Which of the following is true for aerobic respiration in humans?
  1.    Glucose + water = carbon dioxide + water
  2.    Glucose + oxygen = Carbon dioxide + water
  3.    Glucose = Carbon dioxide + water
  4.    None of the mentioned
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Glucose + oxygen = Carbon dioxide + water
Answer: (b).Glucose + oxygen = Carbon dioxide + water
Question 2. In which of the following animal respiration occur without any respiration organs?
  1.    Frog
  2.    Fish
  3.    Cockroach
  4.    Earthworm
 Discuss Question
Answer: Option D. -> Earthworm
Answer: (d).Earthworm
Question 3. Respiration results in ___________
  1.    Release of oxygen
  2.    Anabolism
  3.    Release of carbon dioxide
  4.    Transfer of carbon dioxide
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Release of carbon dioxide
Answer: (c).Release of carbon dioxide
Question 4. During hibernation frogs respire through ________
  1.    Gills
  2.    Lungs
  3.    Tympanum
  4.    Integument
 Discuss Question
Answer: Option D. -> Integument
Answer: (d).Integument
Question 5. Fishes respire through skin.
  1.    True
  2.    False
  3.    May be True or False
  4.    Can't say
 Discuss Question
Answer: Option B. -> False
Answer: (b).False
Question 6. RQ is one in case of ____________
  1.    Fatty acids
  2.    Nucleic acids
  3.    Organic acids
  4.    Carbohydrates
 Discuss Question
Answer: Option D. -> Carbohydrates
Answer: (d).Carbohydrates
Question 7. Oxygen dissociation curve is _________
  1.    Parabolic
  2.    Hyperbolic
  3.    Sigmoid
  4.    Straight
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Sigmoid
Answer: (c).Sigmoid
Question 8. Oxygen is mainly transported as ____________
  1.    Oxyhemoglobin
  2.    Hemo-oxyglobin
  3.    Hemoglobin
  4.    Oxynoglobin
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Oxyhemoglobin
Answer: (a).Oxyhemoglobin
Question 9. ____________ ml of oxygen is transported per deciliter of blood.
  1.    20ml
  2.    40ml
  3.    10ml
  4.    50ml
 Discuss Question
Answer: Option A. -> 20ml
Answer: (a).20ml
Question 10. Which of the following binds stronger to hemoglobin?
  1.    Oxygen
  2.    Carbon dioxide
  3.    Carbon monoxide
  4.    Carbon disulphide
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Carbon monoxide
Answer: (c).Carbon monoxide

Latest Videos

Latest Test Papers