Sail E0 Webinar

Chemistry

BASIC CHEMISTRY MCQs

Total Questions : 1678 | Page 1 of 168 pages
Question 1. Example of atom having single isotope is
  1.    carbon
  2.    calcium
  3.    gold
  4.    cadmium
 Discuss Question
Answer: Option C. -> gold
Answer: (c).gold
Question 2. In ionization chamber vapors are bombarded with fast moving
  1.    protons
  2.    electrons
  3.    neutrons
  4.    antineutron
 Discuss Question
Answer: Option B. -> electrons
Answer: (b).electrons
Question 3. Isotopes differ in number of
  1.    electrons
  2.    protons
  3.    neutrons
  4.    anti neutrino
 Discuss Question
Answer: Option C. -> neutrons
Answer: (c).neutrons
Question 4. Products which are obtained in a chemical reaction is
  1.    production
  2.    No yield
  3.    theoretical yield
  4.    actual yield
 Discuss Question
Answer: Option D. -> actual yield
Answer: (d).actual yield
Question 5. Isotopes of calcium are
  1.    seven
  2.    six
  3.    nine
  4.    twelve
 Discuss Question
Answer: Option B. -> six
Answer: (b).six
Question 6. Molecular formula is determined by multiplying n with
  1.    Molar mass
  2.    atomic number
  3.    atomic mass
  4.    empirical formula
 Discuss Question
Answer: Option D. -> empirical formula
Answer: (d).empirical formula
Question 7. Number of atoms or molecule present in one molar mass of an entity is known as
  1.    Bohr number
  2.    Mass number
  3.    Avogadro's number
  4.    Atomic number
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Avogadro's number
Answer: (c).Avogadro's number
Question 8. Phenomenon of isotopy was discovered by
  1.    Rutherford
  2.    Bohr
  3.    Soddy
  4.    Democritus
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Soddy
Answer: (c).Soddy
Question 9. 1 atomic mass unit is equal to
  1.    1.661x10-27
  2.    1.665x10-23
  3.    1.661x10-34
  4.    1.661x10-21
 Discuss Question
Answer: Option A. -> 1.661x10-27
Answer: (a).1.661x10-27
Question 10. Units by which hydrogen atom is lighter than hemoglobin is
  1.    70000
  2.    58000
  3.    78000
  4.    68000
 Discuss Question
Answer: Option D. -> 68000
Answer: (d).68000

Latest Videos

Latest Test Papers