Sail E0 Webinar

C++ Programming

ARRAYS MCQs

Total Questions : 10
Question 1.


What is the output of this program?


1.
#include
2.
using namespace std;
3.
int main()
4.
{
5.
int array[] = {10, 20, 30};
6.
cout << -2[array];
7.
return 0;
8.
}
  1.    -15
  2.    -30
  3.    compile time error
  4.    garbage value
 Discuss Question
Answer: Option B. -> -30

It's just printing the negative value of the concern element.
$ g++ array.cpp
$ a.out
-30



Question 2.


What is the output of this program?


1.
#include
2.
using namespace std;
3.
int main()
4.
{
5.
char str[5] = "ABC";
6.
cout
  1.    ABC
  2.    ABCD
  3.    AB
  4.    None of the mentioned
 Discuss Question
Answer: Option A. -> ABC

We are just printing the values of first 3 values.
$ g++ array.cpp
$ a.out
ABC


Question 3.


What is the output of this program?


1.
#include
2.
using namespace std;
3.
int main()
4.
{
5.
int a = 5, b = 10, c = 15;
6.
int arr[3] = {&a, &b, &c};
7.
cout
  1.    15
  2.    18
  3.    garbage value
  4.    compile time error
 Discuss Question
Answer: Option D. -> compile time error

The conversion is invalid in this array. So it will arise error. The following compilation error 

will be raised:
cannot convert from 'int *' to 'int'



Question 4.


What will be the output of the this program?


1.
#include
2.
using namespace std;
3.
int main ()
4.
{
5.
int array[] = {0, 2, 4, 6, 7, 5, 3};
6.
int n, result = 0;
7.
for (n = 0; n < 8; n++) {
8.
result += array[n];
9.
}
10.
cout
  1.    25
  2.    26
  3.    27
  4.    None of the mentioned
 Discuss Question
Answer: Option D. -> None of the mentioned

We are adding all the elements in the array and printing it. Total elements in the array is 7, but 

our for loop will go beyond 7 and add a garbage value.


Question 5.


What will be the output of this program?


1.
#include
2.
using namespace std;
3.
int array1[] = {1200, 200, 2300, 1230, 1543};
4.
int array2[] = {12, 14, 16, 18, 20};
5.
int temp, result = 0;
6.
int main()
7.
{
8.
for (temp = 0; temp < 5; temp++) {
9.
result += array1[temp];
10.
}
11.
for (temp = 0; temp < 4; temp++) {
12.
result += array2[temp];
13.
}
14.
cout
  1.    6553
  2.    6533
  3.    6522
  4.    12200
 Discuss Question
Answer: Option B. -> 6533

In this program we are adding the every element of two arrays. Finally we got output as 6533.
Output:
$ g++ array.cpp
$ a.out
6533


Question 6.

Which of the following accesses the seventh element stored in array?


  1.    array[6];
  2.    array[7];
  3.    array(7);
  4.    array;
 Discuss Question
Answer: Option A. -> array[6];

The array location starts from zero, So it can accessed by array[6].


Question 7.

What is the index number of the last element of an array with 9 elements?


  1.    9
  2.    8
  3.    0
  4.    Programmer-defined
 Discuss Question
Answer: Option B. -> 8

Because the first element always starts at 0. So it is on 8 position.


Question 8.

Which of the following correctly declares an array?


  1.    int array[10];
  2.    int array;
  3.    array{10};
  4.    array array[10];
 Discuss Question
Answer: Option A. -> int array[10];

Because array variable and values need to be declared after the datatype only.


Question 9.

What is a array?


  1.    An array is a series of elements of the same type in contiguous memory locations
  2.    An array is a series of element
  3.    An array is a series of elements of the same type placed in non-contiguous memory locations
  4.    None of the mentioned
 Discuss Question
Answer: Option A. -> An array is a series of elements of the same type in contiguous memory locations

None.


Question 10.

Which of the following gives the memory address of the first element in array?


  1.    array[0];
  2.    array[1];
  3.    array(2);
  4.    array;
 Discuss Question
Answer: Option D. -> array;

None.


Latest Videos

Latest Test Papers