Sail E0 Webinar

Surveying

AREA COMPUTATION AND TACHEOMETRIC SURVEYING MCQs

Total Questions : 45 | Page 1 of 5 pages
Question 1. The horizontal angle subtended at the theodolite station by a subtense bar with vanes 3 m apart is 0º 10 ′40′′. Calculate the horizontal distance between the theodolite and the subtense bar?
  1.    960.00 m
  2.    966.87 m
  3.    966.78 m
  4.    906.87 m
 Discuss Question
Answer: Option B. -> 966.87 m
Answer: (b).966.87 m
Question 2. The vertical angles to vanes fixed at 1 m and 3 m above the foot of the staff held vertically at a station P were – 1º 45′ and + 2º 30′, respectively. Find the horizontal distance and the reduced RL of P if the RL of the instrument axis is 110.00 m?
  1.    26.95 m, 100.177
  2.    20.95 m, 108.177
  3.    26.95 m, 108.177
  4.    26.95 m, 108.000
 Discuss Question
Answer: Option C. -> 26.95 m, 108.177
Answer: (c).26.95 m, 108.177
Question 3. Following observations were taken with a tacheometer fitted with an anallactic lens having value of constant as 100.
Calculate the horizontal distance between P and Q.Following Observations Were Taken With A Tacheometer Fitted ...
  1.    149.96 m
  2.    140.26 m
  3.    141.92 m
  4.    143.56 m
 Discuss Question
Answer: Option A. -> 149.96 m
Answer: (a).149.96 m
Question 4. Distance and elevation formulae for fixed hair method assuming the line of sight as horizontal and considering an external focusing type telescope is D = Ks + C. where C is _______
  1.    f/i
  2.    i/f
  3.    f + c
  4.    f – c
 Discuss Question
Answer: Option C. -> f + c
Answer: (c).f + c
Question 5. The following notes refer to a traverse run by a tacheometer fitted with an anallactic lens, with constant 100 and staff held vertical. Line, Bearing, Vertical Angle, Staff Intercept -PQ, 30º 24′, + 5º 06′,1.875; QR, 300º 48′, + 3º 48′,1.445; RS, 226º 12′, − 2º 36′, 1.725 respectively. Find the length and bearing of SP.
  1.    191.930 m, 126º 47 ′47′′
  2.    190.930 m, 125º 47 ′47′′
  3.    193.930 m, 124º 47 ′47′′
  4.    192.930 m, 120º 47 ′47′′
 Discuss Question
Answer: Option A. -> 191.930 m, 126º 47 ′47′′
Answer: (a).191.930 m, 126º 47 ′47′′
Question 6. Among the area calculation methods, which is more accurate?
  1.    Area by co-ordinates
  2.    Area by Simpson’s one-third rule
  3.    Area by double mean distances
  4.    Area by offsets
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Area by Simpson’s one-third rule
Answer: (b).Area by Simpson’s one-third rule
Question 7. The calculation of area by ordinate rule and Simpson’s rule will come under which category?
  1.    Area by double mean distances
  2.    Area by co-ordinates
  3.    Area by triangles
  4.    Area by offsets
 Discuss Question
Answer: Option D. -> Area by offsets
Answer: (d).Area by offsets
Question 8. Find the value of number of divisions if the area is 543.89 sq. m and the summation of the co-ordinates is given as 223.98 m.
  1.    2.42 m
  2.    2.24 m
  3.    4.22 m
  4.    2.56 m
 Discuss Question
Answer: Option A. -> 2.42 m
Answer: (a).2.42 m
Question 9. Which of the following indicates the formula for area by average co-ordinate method?
  1.    Δ = (L * ∑O)/(n+1)
  2.    Δ = (L * ∑O)/(n-1)
  3.    Δ = (L + ∑O)/(n+1)
  4.    Δ = (L – ∑O)/(n+1)
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Δ = (L * ∑O)/(n+1)
Answer: (a).Δ = (L * ∑O)/(n+1)
Question 10. Calculate the area by average co-ordinate rule, by using the offsets provided taken at 10m interval.
4.16, 6.34, 7.89, 6.54, 5.67, 7.76, 8.52, 5.87, 6.21
  1.    245.08m
  2.    542.08 m
  3.    524.08 m
  4.    528.04 m
 Discuss Question
Answer: Option B. -> 542.08 m
Answer: (b).542.08 m

Latest Videos

Latest Test Papers