Sail E0 Webinar

Biotechnology

ANIMAL BREEDING AND TRANSGENIC ANIMAL MCQs

Total Questions : 86 | Page 1 of 9 pages
Question 1. Which of the following is the process of choosing parent organisms for the characteristics that is wanted in their offspring?
  1.    Reproductive selection
  2.    Selective breeding
  3.    Active selection
  4.    Breeding selection
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Selective breeding
Question 2. Which protein has been produced generating a transgenic sheep that is used for replacement therapy for individuals at risk from emphysema?
  1.    Plasminogen activator (tPA)
  2.    α-anti trypsin (AAT)
  3.    Amyloid precursor proteins
  4.    Casein
 Discuss Question
Answer: Option B. -> α-anti trypsin (AAT)
Question 3. Which of the following is the word used to describe what happens when the nucleus of a sperm joins with the nucleus of an egg cell?
  1.    Reproduction
  2.    Intercourse
  3.    Fertilisation
  4.    Sex
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Fertilisation
Question 4. Some types of variation are due to changes in the genetic material. What is this type of change called?
  1.    Sterilisation
  2.    Fertilisation
  3.    Radiation
  4.    Mutation
 Discuss Question
Answer: Option D. -> Mutation
Question 5. DNA into fish is injected into
  1.    cytoplasm
  2.    pronuclei
  3.    none of these
  4.    both (a) and (b)
 Discuss Question
Answer: Option A. -> cytoplasm
Question 6. Transgenic goats have been used to produce which of the following protein that is used for dissolving blood clots?
  1.    α1-anti trypsin (AAT)
  2.    Casein
  3.    A variant of human tissue-type plasminogen activator
  4.    Amyloid precursor protein
 Discuss Question
Answer: Option C. -> A variant of human tissue-type plasminogen activator
Question 7. Genetic change can occur only in
  1.    three ways
  2.    one way
  3.    four ways
  4.    two ways
 Discuss Question
Answer: Option C. -> four ways
Question 8. Chromosomes may be isolated from metaphase cells by
  1.    isotonic lysis
  2.    hypertonic lysis
  3.    either (a) or (b)
  4.    hypotonic lysis
 Discuss Question
Answer: Option D. -> hypotonic lysis
Question 9. Superovulation is primarily the result of
  1.    increased atresia in the large follicles (
  2.    increased atresia in medium and large follicles (>1.7 mm)
  3.    decreased atresia in small follicles (
  4.    decreased atresia in medium and large follicles (>1.7 mm)
 Discuss Question
Answer: Option D. -> decreased atresia in medium and large follicles (>1.7 mm)
Question 10. Transfection refers to which of the following?
  1.    Synthesis of mRNA from DNA template
  2.    Introduction of foreign gene in to a cell
  3.    Synthesis of protein based on mRNA sequence
  4.    The process by which a cell become malignant
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Introduction of foreign gene in to a cell

Latest Videos

Latest Test Papers