Sail E0 Webinar

Microbiology

ALGAE AND PROTOZOA MCQs

Total Questions : 189 | Page 1 of 19 pages
Question 1. Organisms with amoeboid cells that move within a network of mucous tracks using a typical gliding motion belong to which phylum of Protozoa?
  1.    Labyinthomorpha
  2.    Microspora
  3.    Apicomplexa
  4.    Myxozoa
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Labyinthomorpha
Answer: (a).Labyinthomorpha
Question 2. Which of the following is not a function of cysts for Protozoa?
  1.    Protect against adverse environments
  2.    Sites for nuclear reorganization and cell division
  3.    Serve as a means of transfer between hosts in parasitic species
  4.    All of the above
 Discuss Question
Answer: Option D. -> All of the above
Answer: (d).All of the above
Question 3. The numbers of nuclear divisions involved in a ciliate undergoing binary fission is
  1.    greater than conjugation
  2.    lesser than conjugation
  3.    equal to conjugation
  4.    none of these
 Discuss Question
Answer: Option B. -> lesser than conjugation
Answer: (b).lesser than conjugation
Question 4. Saprozoic nutrition is characterized by
  1.    phagocytosis of solid nutrients and subsequent formation of phagocytic vacuoles
  2.    pinocytosis of solid nutrients and subsequent formation of phagocytic vacuoles
  3.    encystment of solid nutrients and subsequent formation of secretory vacuoles
  4.    pinocytosis of soluble nutrients and subsequent formation of phagocytic vacuoles
 Discuss Question
Answer: Option D. -> pinocytosis of soluble nutrients and subsequent formation of phagocytic vacuoles
Answer: (d).pinocytosis of soluble nutrients and subsequent formation of phagocytic vacuoles
Question 5. Which of the following is least likely to have a rigid cell wall?
  1.    Bacterium
  2.    Archaean
  3.    Fungus
  4.    Protozoan
 Discuss Question
Answer: Option D. -> Protozoan
Answer: (d).Protozoan
Question 6. Which of the following is not true of protozoa?
  1.    Lack cell wall
  2.    Produce no sporebearing structures
  3.    Comprise the microbial population known as phytoplankton
  4.    Form active feeding forms called trophozoites
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Comprise the microbial population known as phytoplankton
Answer: (c).Comprise the microbial population known as phytoplankton
Question 7. A protozoan is defined as
  1.    motile prokaryotic unicellular protist
  2.    motile eukaryotic unicellular protist
  3.    motile eukaryotic unicellular photosynthetic protist
  4.    motile eukaryotic multicellular protist
 Discuss Question
Answer: Option C. -> motile eukaryotic unicellular photosynthetic protist
Answer: (c).motile eukaryotic unicellular photosynthetic protist
Question 8. Sexual reproduction in the Protozoa occurs most commonly by
  1.    conjugation
  2.    gametangial contact
  3.    binary fission
  4.    binary fusion
 Discuss Question
Answer: Option A. -> conjugation
Answer: (a).conjugation
Question 9. Organisms which have spore-forming stage in their life cycle and lack special locomotory organelles belong to which phylum of Protozoa?
  1.    Microspora
  2.    Myxozoa
  3.    Ciliophora
  4.    Apicomplexa
 Discuss Question
Answer: Option D. -> Apicomplexa
Answer: (d).Apicomplexa
Question 10. Organisms with complex life cycles which include a mammalian host and an insect host and involves schizogony as part of the cycle belong to which phylum of Protozoa?
  1.    Sarcomastigophora
  2.    Microspora
  3.    Apicomplexa
  4.    Myxozoa
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Apicomplexa
Answer: (c).Apicomplexa

Latest Videos

Latest Test Papers