Triangles Questions MCQs


triangles Questions

Total Questions : 88

Page 1 of 5 pages
Question 1. In a right angled triangle ΔDEF, if the length of the hypotenuse EF is 12 cm, then the length of the median DX is:
  1.    3 cm
  2.    4 cm
  3.    6 cm
  4.    12 cm
Answer: Option C
Question 2. In an equilateral triangle ABC, G is the centroid. Each side of the triangle is 6 cm. The length of AG is:
  1.    $$2\sqrt 2 $$  cm
  2.    $$3\sqrt 2 $$  cm
  3.    $$2\sqrt 3 $$  cm
  4.    $$3\sqrt 3 $$  cm
Answer: Option C
Question 3. If the measure of the angles of a triangle are in the ratio 1 : 2 : 3 and if the length of the smallest side of the triangle is 10 cm, then the length of the longest side is:
  1.    20 cm
  2.    25 cm
  3.    30 cm
  4.    35 cm
Answer: Option A
Question 4. In case of an acute angled triangle, its orthocenter lies:
  1.    Inside the triangle
  2.    Outside the triangle
  3.    On the triangle
  4.    On one of the vertex of the triangle
Answer: Option A
Question 5. In a triangle ABC, ∠A = 70°, ∠B = 80° and D is the incenter of ΔABC, ∠ACB = 2x° and ∠BDC = y°. The values of x and y, respectively are:
  1.    15°, 130°
  2.    15°, 125°
  3.    35°, 40°
  4.    30°, 150°
Answer: Option B
Question 6. In ΔABC, AC = BC and ∠ABC = 50°, the side BC is produced to D so that BC = CD then the value of ∠BAD is:
  1.    80°
  2.    40°
  3.    90°
  4.    50°
Answer: Option C
Question 7. An equilateral triangle of side 6 cm is inscribed in a circle. Then radius of the circle is:
  1.    $$2\sqrt 3 $$  cm
  2.    $$3\sqrt 2 $$  cm
  3.    $$4\sqrt 3 $$  cm
  4.    $$\sqrt 3 $$  cm
Answer: Option A
Question 8. If ΔPQR and ΔLMN are similar and 3PQ = LM and MN = 9 cm, then QR is equal to:
  1.    12 cm
  2.    6 cm
  3.    9 cm
  4.    3 cm
Answer: Option D
Question 9. In a ΔABC, ∠A + ∠B = 75° and ∠B + ∠C = 140°, then ∠B is:
  1.    40°
  2.    35°
  3.    50°
  4.    45°
Answer: Option B
Question 10. ABC is an isosceles triangle where AB = AC which is circumscribed about a circle. If P is the point where the circle touches the side BC, then which of the following is true?
  1.    PB = PC
  2.    PB > PC
  3.    PB < PC
  4.    PB = $$\frac{1}{2}$$ PC
Answer: Option A
Question 11. ABC is a triangle, PQ is line segment intersecting AB is P and AC in Q and PQ || BC. The ratio of AP : BP = 3 : 5 and length of PQ is 18 cm. The length of BC is:
  1.    28 cm
  2.    48 cm
  3.    84 cm
  4.    42 cm
Answer: Option B
Question 12. ΔABC is similar to ΔDEF is area of ΔABC is 9 sq. cm. and area of ΔDEF is 16 sq. cm. and BC = 21 cm. Then the length of EF will be:
  1.    5.6 cm
  2.    2.8 cm
  3.    3.7 cm
  4.    1.4 cm
Answer: Option B
Question 13. Which of the following is a true statement
  1.    Two similar triangles are always congruent
  2.    Two similar triangles have equal areas
  3.    Two triangles are similar if their corresponding sides are proportional
  4.    Two polygons are similar if their corresponding sides are proportional
Answer: Option C
Question 14. In a triangle ABC, ∠A = 90°, ∠C = 55°, $${AD}$$ ⊥ $${BC}$$. What is the value of ∠BAD ?
  1.    35°
  2.    60°
  3.    45°
  4.    55°
Answer: Option D
Question 15. G is the centroid of the equilateral ΔABC. If AB = 10 cm then length of AG is ?
  1.    $$\frac{{5\sqrt 3 }}{3}\,cm$$
  2.    $$\frac{{10\sqrt 3 }}{3}\,cm$$
  3.    $$5\sqrt 3 \,cm$$
  4.    $$10\sqrt 3 \,cm$$
Answer: Option B
Question 16. Angle between the internal bisectors of two angles of a triangle ∠B and ∠C is 120°, then ∠A is :
  1.    20°
  2.    30°
  3.    60°
  4.    90°
Answer: Option C
Question 17. ABC is a right-angled triangle with AB = 6 cm and BC = 8 cm. A circle with center O has been inscribed inside ΔABC. The radius of the circle is
  1.    1 cm
  2.    2 cm
  3.    3 cm
  4.    4 cm
Answer: Option B
Question 18. A point D is taken on the side BC of a right-angled triangle ABC, where AB is hypotenuse. Then
  1.    AB2 + CD2 = AD2 + BC2
  2.    CD2 + BD2 = 2AD2
  3.    AB2 + AC2 = 2AD2
  4.    AB2 = AD2 + BC2
Answer: Option A
Question 19. ABC is an equilateral triangle and CD is the internal bisector of ∠C. If DC is produced to E such that AC = CE, then ∠CAE is equal to
  1.    45°
  2.    75°
  3.    30°
  4.    15°
Answer: Option D
Question 20. If each angle of a triangle is less than the sum of the other two, then the triangle is
  1.    Obtuse angled
  2.    Acute or equilateral
  3.    Acute angled
  4.    Equilateral
Answer: Option B