Time And Work Questions MCQs


time and work Questions

Total Questions : 226

Page 1 of 12 pages
Question 1. A, B and C completed a work costing Rs. 1800. A worked for 6 days, B for 4 days and C for 9 days. If their daily wages are in the ratio of 5 : 6 : 4, how much amount will be received by A ?
  1.    Rs. 600
  2.    Rs. 750
  3.    Rs. 800
  4.    Rs. 900
Answer: Option A
Question 2. P and Q together can do a job in 6 days. Q and R can finish the same job in $$\frac{{60}}{7}$$ days. P started the work and worked for 3 days. Q and R continued for 6 days to finish the work. Then the difference of days in which R and P can complete the alone is P can complete the job alone is ?
  1.    10 days
  2.    8 days
  3.    12 days
  4.    15 days
Answer: Option A
Question 3. X can do a piece of work in 24 days. When he had worked for 4 days, Y joined him. If complete work was finished in 16 days, Y can alone finish that work in ?
  1.    27 days
  2.    36 days
  3.    42 days
  4.    18 days
Answer: Option B
Question 4. Working efficiencies of P and Q for completing a piece of working are in the ratio 3 : 4. The number of days to be taken by them to complete the work will be in the ratio ?
  1.    3 : 2
  2.    2 : 3
  3.    3 : 4
  4.    4 : 3
Answer: Option D
Question 5. If the expenditure of gas on burning 6 burners for 6 hours a day for 8 days is Rs. 450, then how many burners can be used for 10 days at 5 hours a day for Rs. 625 ?
  1.    12
  2.    16
  3.    4
  4.    8
Answer: Option D
Question 6. A and B can complete a piece of work in 12 and 18 days respectively. A begins to do the work and they work alternatively one at a time for one day each. The whole work will be completed in ?
  1.    $${\text{14}}\frac{1}{3}{\text{ days}}$$
  2.    $${\text{15}}\frac{2}{3}{\text{ days}}$$
  3.    $${\text{16}}\frac{1}{3}{\text{ days}}$$
  4.    $${\text{18}}\frac{2}{3}{\text{ days}}$$
Answer: Option A
Question 7. A can do a piece of work in 90 days, B in 40 days and C in 12 days. They work for a day each in turn i.e., first day A does it alone, B does it the second day and C the third day. After that A does it for another day, and so on. After finishing the work they get Rs. 240. If the wages are divided in proportion to the work done by them, find what each will get ?
  1.    A Rs. 24, B Rs. 54, C Rs. 162
  2.    A Rs. 22, B Rs.50, C Rs. 132
  3.    A Rs. 26, B Rs. 52, C Rs. 142
  4.    A Rs. 20, B Rs. 44, C Rs. 182
Answer: Option A
Question 8. P is thrice as good a workman as Q and therefore able to finish a job in 48 days less than Q. Working together, they can do it in ?
  1.    18 days
  2.    24 days
  3.    30 days
  4.    12 days
Answer: Option A
Question 9. A job can be done by 3 skilled workmen in 20 days or by 5 boys in 30 days. How many days will they take if they work together ?
  1.    8 days
  2.    10 days
  3.    11 days
  4.    12 days
Answer: Option D
Question 10. A does 20% less work than B. If A can complete a piece of work in $$7\frac{1}{2}$$ hours, then B can do it in ?
  1.    $${\text{6}}\frac{1}{2}{\text{ hours}}$$
  2.    6 hours
  3.    $${\text{5}}\frac{1}{2}{\text{ hours}}$$
  4.    5 hours
Answer: Option B
Question 11. A can do a piece of work in 6 days. B is 25% more efficient than A. How long would B alone take to finish this work ?
  1.    $${\text{ 4}}\frac{4}{5}{\text{ days}}$$
  2.    $${\text{ 3}}\frac{1}{3}{\text{ days}}$$
  3.    $${\text{ 5}}\frac{1}{4}{\text{ days}}$$
  4.    $${\text{2}}\frac{2}{3}{\text{ days}}$$
Answer: Option A
Question 12. A takes three times as long as B and C together to do a job. B takes four times as long as A and C together to do the work. If all the three, working together can complete the job in 24 days, then the number of days, A alone will take to finish the job is = ?
  1.    100 days
  2.    96 days
  3.    95 days
  4.    90 days
Answer: Option B
Question 13. Five men are working to complete a work in 15 days. After five days 10 women are accompanied by them to complete the work in next 5 days. If the work is to be done by women only, then in how many days could the work be over if 10 women have started it ?
  1.    10 days
  2.    12 days
  3.    15 days
  4.    18 days
Answer: Option C
Question 14. A contractor undertake to do a piece of work in 40 days. He engages 100 men at the beginning and 100 more after 35 days and completes the work in stipulated time. If he had not engaged the work in men, how many days behind the scheduled the work should have been finished ?
  1.    5
  2.    6
  3.    7
  4.    8
Answer: Option A
Question 15. A man, a woman and a boy can do a piece of work in 6, 9 and 18 days respectively. How many boys must assist one man and one woman to do the work in 1 day ?
  1.    5
  2.    6
  3.    9
  4.    13
Answer: Option D
Question 16. A man is twice as fast as a women and a woman is twice as fast as a boy in doing a work. If all of them, a man , a woman and a boy can finish the work in 7 days, a boy will do it alone ?
  1.    49 days
  2.    7 days
  3.    6 days
  4.    42 days
Answer: Option A
Question 17. A's 2 days work is equal to B's 3 days work. If A can complete the work in 8 days, then to complete the work B will take ?
  1.    15 days
  2.    12 days
  3.    16 days
  4.    14 days
Answer: Option B
Question 18. If A, B and C can complete a piece of work in 6 days. If A can work twice faster than B and thrice faster then C, than the number of days C alone can complete the work is ?
  1.    44 days
  2.    33 days
  3.    22 days
  4.    11 days
Answer: Option B
Question 19. If 3 men or 9 boys can finish a piece of work in 21 days, in how many days can 5 men and 6 boys together do the same piece of work ?
  1.    8 days
  2.    12 days
  3.    14 days
  4.    Cannot be determined
  5.    None of these
Answer: Option E
Question 20. A can do half of a piece of work in 1 day,where B can do full. B can do half the work as C in 1 day. The ratio of their efficiencies of work is = ?
  1.    1 : 2 : 4
  2.    2 : 1 : 4
  3.    4 : 2 : 1
  4.    2 : 4 : 1
Answer: Option A