Theory Of Machine Questions MCQs


theory of machine Questions

Total Questions : 543

Page 1 of 28 pages
Question 1. When the nature of contact between the elements of a pair is such that it can only slide relative to the other, the pair is known as a
  1.    Screw pair
  2.    Spherical pair
  3.    Turning pair
  4.    Sliding pair
Answer: Option D
Question 2. When the nature of contact between the elements of a pair is such that one element can turn about the other by screw threads, the pair is known as a
  1.    Screw pair
  2.    Spherical pair
  3.    Turning pair
  4.    Sliding pair
Answer: Option A
Question 3. The main disadvantage of the sliding pair is that it is
  1.    Bulky
  2.    Wears rapidly
  3.    Difficult to manufacture
  4.    Both (A) and (B) above
Answer: Option D
Question 4. The mechanism in which two are turning pairs and two are sliding pairs, is called a
  1.    Double slider crank chain
  2.    Elliptical trammel
  3.    Scotch yoke mechanism
  4.    All of these
Answer: Option D
Question 5. In a pantograph, all the pairs are
  1.    Turning pairs
  2.    Sliding pairs
  3.    Spherical pairs
  4.    Self-closed pairs
Answer: Option A
Question 6. Frequency of vibrations is usually expressed in
  1.    Number of cycles per hour
  2.    Number of cycles per minute
  3.    Number of cycles per second
  4.    None of these
Answer: Option C
Question 7. In a steam engine, the distance by which the outer edge of the D-slide valve overlaps the steam port is called
  1.    Lead
  2.    Steam lap
  3.    Exhaust lap
  4.    None of these
Answer: Option B
Question 8. If the rotating mass of a rim type flywheel is distributed on another rim type flywheel whose mean radius is half the mean radius of the former, then energy stored in the latter at the same speed will be
  1.    Four times the first one
  2.    Same as the first one
  3.    One fourth of the first one
  4.    One and a half times the first one
Answer: Option C
Question 9. A rigid body, under the action of external forces, can be replaced by two masses placed at a fixed distance apart. The two masses form an equivalent dynamical system, if
  1.    The sum of the two masses is equal to the total mass of body
  2.    The center of gravity of the two masses coincides with that of the body
  3.    The sum of mass moment of inertia of the masses about their center of gravity is equal to the mass moment of inertia of the body
  4.    All of the above
Answer: Option D
Question 10. The frequency of damped vibrations with viscous damping is ________ the frequency of undamped vibrations.
  1.    More than
  2.    Less than
  3.    Same as
  4.    None of these
Answer: Option B
Question 11. A system in dynamic balance implies that
  1.    The system is critically damped
  2.    There is no critical speed in the system
  3.    The system is also statically balanced
  4.    There will absolutely no wear of bearings
Answer: Option C
Question 12. For dynamic balancing of a shaft
  1.    The net dynamic force acting on the shaft is equal to zero
  2.    The net couple due to the dynamic forces acting on the shaft is equal to zero
  3.    Both (A) and (B)
  4.    None of the above
Answer: Option C
Question 13. Cross head and guides form a
  1.    Lower pair
  2.    Higher pair
  3.    Turning pair
  4.    Sliding pair
Answer: Option D
Question 14. A slider crank chain consists of following numbers of turning and sliding pairs
  1.    1, 3
  2.    2, 2
  3.    3, 1
  4.    4, 0
Answer: Option C
Question 15. A body of weight W is required to move up the rough inclined plane whose angle of inclination with the horizontal is α. The effort applied parallel to the plane is given by (where μ = tan φ = Coefficient of friction between the plane and the body)
  1.    P = W tan α
  2.    P = W tan (α + φ)
  3.    P = W (sin α + μ cos α)
  4.    P = W (cos α + μ sin α)
Answer: Option C
Question 16. The Scott-Russell mechanism consists of
  1.    Sliding and turning pairs
  2.    Sliding and rotary pairs
  3.    Turning and rotary pairs
  4.    Sliding pairs only
Answer: Option A
Question 17. The number of links in pantograph mechanism is equal to
  1.    2
  2.    3
  3.    4
  4.    5
Answer: Option C
Question 18. Which is the false statement about the properties of instantaneous center?
  1.    At the instantaneous center of rotation, one rigid link rotates instantaneously relative to another for the configuration of mechanism considered
  2.    The two rigid links have no linear velocities relative to each other at the instantaneous center
  3.    The two rigid links which have no linear velocity relative to each other at this center have the same linear velocity to the third rigid link
  4.    The double center can be denoted either by O2 or O12, but proper selection should be made
Answer: Option D
Question 19. The indicator using Watt mechanism is known as
  1.    Thompson indicator
  2.    Richard indicator
  3.    Simplex indicator
  4.    Thomson indicator
Answer: Option B
Question 20. In a Hartnell governor, the lift of the sleeve is given by (where r₁ and r₂ = Max. and min. radii of rotation, x = Length of ball arm of the lever, and y = Length of sleeve arm of the lever)
  1.    (r₁ + r₂) (y/x)
  2.    (r₁ + r₂) (x/y)
  3.    (r₁ - r₂) (y/x)
  4.    (r₁ - r₂) (x/y)
Answer: Option C