Strength Of Materials Questions MCQs


strength of materials Questions

Total Questions : 86

Page 1 of 5 pages
Question 1. The weight of a body is due to
  1.    centripetal force of earth
  2.    gravitational pull exerted by the earth
  3.    force of attraction experienced by par-ticles
  4.    gravitational force of attraction towards the centre of the earth.
Answer: Option D
Question 2. The product of either force of couple with the arm of the couple is called
  1.    resultant couple
  2.    moment of the forces
  3.    resulting couple
  4.    moment of the couple
Answer: Option D
Question 3. A sample of metal weighs 219 gms in air, 180 gms in water, 120 gms in an unknown fluid. Then which is correct statement about density of metal
  1.    density of metal can’t be determined
  2.    metal is twice as dense as water
  3.    metal will float in water
  4.    metal is twice as dense as unknown fluid
Answer: Option A
Question 4. Coulomb friction is the friction between
  1.    bodies having relative motion
  2.    two dry surfaces
  3.    two lubricated surfaces
  4.    solids and liquids
Answer: Option A
Question 5. Which of the following is the locus of a point that moves in such a manner that its distance from a fixed point is equal to its distance from a fixed line multiplied by a constant greater than one
  1.    ellipse
  2.    hyperbola
  3.    parabola
  4.    circle
Answer: Option B
Question 6. The unit of force in S.I. units is
  1.    kilogram
  2.    newton
  3.    watt
  4.    dyne
Answer: Option B
Question 7. The unit of work or energy in S.I. units is
  1.    newton
  2.    pascal
  3.    watt
  4.    joule.
Answer: Option D
Question 8. The unit of power in S.I. units is
  1.    newton meter
  2.    watt
  3.    joule
  4.    kilogram meter/sec.
Answer: Option B
Question 9. The C.G. of a plane lamina will not be at its geometrical centre in the case of a
  1.    right angled triangle
  2.    equilateral triangle
  3.    square
  4.    circle
Answer: Option A
Question 10. Least force required to draw a body up the inclined plane is W sin (plane inclination + friction angle) applied in the direction
  1.    along the plane
  2.    horizontally
  3.    vertically
  4.    at an angle equal to the angle of friction to the inclined plane
Answer: Option D
Question 11. Frictional force encountered after commencement of motion is called
  1.    post friction
  2.    limiting friction
  3.    frictional resistance
  4.    dynamic friction.
Answer: Option D
Question 12. The resultant of the following three couples 20 kg force, 0.5 m arm, + ve sense 30 kg force, 1 m arm, – ve sense 40 kg force, 0.25 m arm, + ve sense having arm of 0.5 m will be
  1.    20 kg, – ve sense
  2.    20 kg, + ve sense
  3.    10 kg, + ve sense
  4.    10 kg, – ve sense
Answer: Option A
Question 13. Center of percussion is
  1.    the point of C.G.
  2.    the point of metacentre
  3.    the point of application of the resultant of all the forces tending to cause a body to rotate about a certain axis
  4.    point of suspension
Answer: Option C
Question 14. Two coplanar couples having equal and opposite moments
  1.    Balance each other
  2.    Produce a couple and an unbalanced force
  3.    Are equivalent
  4.    Produce a moment of couple
Answer: Option D
Question 15. The algebraic sum of the resolved parts of a number of forces in a given direction is equal to the resolved part of their resultant in the same direction. This is as per the principle of
  1.    forces
  2.    independence of forces
  3.    balance of force
  4.    resolution of forces.
Answer: Option D
Question 16. The magnitude of two forces, which when acting at right angle produce resultant force of VlOkg and when acting at 60° produce resultant of Vl3 kg. These forces are
  1.    2 and V6
  2.    3 and 1 kg
  3.    V5 and V5
  4.    2 and 5
Answer: Option C
Question 17. If three forces acting in different planes can be represented by a triangle, these will be in
  1.    non-equilibrium
  2.    partial equilibrium
  3.    full equilibrium
  4.    unpredictable
Answer: Option A
Question 18. If three forces acting in one plane upon a rigid body, keep it in equilibrium, then they must either
  1.    meet in a point
  2.    be all parallel
  3.    at least two of them must meet
  4.    all the above are correct
Answer: Option D
Question 19. In determining stresses in frames by methods of sections, the frame is divided into two parts by an imaginary section drawn in such a way as not to cut more than
  1.    Two members with unknown forces of the frame
  2.    Three members with unknown forces of the frame
  3.    Four members with unknown forces of the frame
  4.    Three members with known forces of the frame
Answer: Option B
Question 20. Which of the following is not a scalar quantity
  1.    mass
  2.    volume
  3.    density
  4.    acceleration.
Answer: Option D