Stoichiometry Questions MCQs


stoichiometry Questions

Total Questions : 375

Page 1 of 19 pages
Question 1. In a neutral solution
  1.    H⁺ ions are absent
  2.    OH⁻ ions are absent
  3.    Both H⁺ and OH⁻ ions are present in very small but equal concentration
  4.    None of these
Answer: Option C
Question 2. A vessel of volume 1000 m³ contains air which is saturated with water vapour. The total pressure and temperature are 100 kPa and 20°C respectively. Assuming that the vapour pressure of water at 20°C is 2.34 kPa, the amount of water vapour (in kg) in the vessel is approximately
  1.    17
  2.    20
  3.    25
  4.    34
Answer: Option A
Question 3. In which of the following case of mixing of a strong acid with strong base (each of 1N concentration), temperature increase will be the highest?
  1.    30 c.c acid and 30 c.c base
  2.    20 c.c acid and 25 c.c base
  3.    15 c.c acid and 35 c.c base
  4.    35 c.c acid and 15 c.c base
Answer: Option A
Question 4. In case of an unsaturated vapor-gas mixture, the humid volume increases with increase in the
  1.    Total pressure
  2.    Absolute humidity at a given temperature
  3.    Both A & B
  4.    Neither A nor B
Answer: Option C
Question 5. Which of the following is not a unit of pressure?
  1.    Parsec
  2.    Kilo-pascal
  3.    Bar
  4.    Newton/metre²
Answer: Option A
Question 6. NaOH contains __________ percent oxygen.
  1.    1
  2.    10
  3.    16
  4.    40
Answer: Option D
Question 7. Increasing the temperature of an aqueous solution will cause decrease in its
  1.    Molality
  2.    Mole fraction
  3.    Weight percent
  4.    Molarity
Answer: Option D
Question 8. The accumulation in a steady state combustion process, burning 1 kg mole of carbon with 1 kg mole of oxygen thereby producing 1 kg mole of carbon dioxide, is __________ kg mole.
  1.    1
  2.    0
  3.    16
  4.    44
Answer: Option B
Question 9. The value of gas constant 'R' is __________ kcal/kg.mole.°C.
  1.    2.79
  2.    1.987
  3.    3.99
  4.    None of these
Answer: Option D
Question 10. Heat of __________ of a fuel is called its calorific value.
  1.    Formation
  2.    Combustion
  3.    Reaction
  4.    Vaporisation
Answer: Option B
Question 11. The average translational kinetic energy with which a gas molecule is endowed is dependent on its
  1.    Nature
  2.    Size
  3.    Absolute temperature
  4.    All of the above
Answer: Option C
Question 12. Concentration of a solution expressed in terms of __________ is independent of temperature.
  1.    Molarity
  2.    Normality
  3.    Molality
  4.    None of these
Answer: Option C
Question 13. Sometimes, in chemical processes, a part of the outlet stream is rejected as waste in order to keep the impurity level in the system within limits. This phenomenon is termed as the
  1.    Recycling
  2.    Purging
  3.    Bypassing
  4.    Recirculation
Answer: Option B
Question 14. Pick out the wrong statement:
  1.    Clausius-Clapeyron equation relates the latent heat of vaporisation to the slope of the vapor pressure curve
  2.    At the boiling point of liquid at the prevailing total pressure, saturated absolute humidity is infinite
  3.    Percentage saturation and relative saturation are numerically equal for an unsaturated vapor gas mixture
  4.    Clapeyron equation is given by,dP/dT = λ/T(VG - VL); where, P = vapor pressure, T = absolute temperature, λ = latent heat of vaporisation, VG and VL = vol
Answer: Option C
Question 15. Which of the following gases is the most soluble in water?
  1.    NH₃
  2.    CO₂
  3.    H₂S
  4.    CH₄
Answer: Option A
Question 16. Internal energy of a substance comprises of the __________ energy.
  1.    Vibrational
  2.    Rotational
  3.    Translational
  4.    All of the above
Answer: Option D
Question 17. At a constant volume, for a fixed number of moles of a gas, the pressure of the gas increases with rise of temperature due to
  1.    Decrease in mean free path
  2.    Increased collision rate among molecules
  3.    Increase in molecular attraction
  4.    Increase in average molecular speed
Answer: Option C
Question 18. Which of the following is insensitive to changes in pressure?
  1.    Heat of vaporisation
  2.    Melting point
  3.    Heat of fusion
  4.    Both B & C
Answer: Option D
Question 19. 1 kg of calcium carbide (CaC₂) produces about 0.41 kg of acetylene gas on treatment with water. How many hours of service can be derived from 1 kg of calcium carbide in an acetylene lamp burning 35 litres of gas at NTP per hour?
  1.    5
  2.    10
  3.    15
  4.    20
Answer: Option B
Question 20. Number of gram equivalent of solute dissolved in one litre of solution is called its
  1.    Normally
  2.    Molarity
  3.    Molality
  4.    Formality
Answer: Option A