Stocks And Shares Questions MCQs


stocks and shares Questions

Total Questions : 24

Page 1 of 2 pages
Question 1. In order to obtain an income of Rs. 650 from 10% stock at Rs. 96, one must make an investment of:
  1.    Rs. 3100
  2.    Rs. 6240
  3.    Rs. 6500
  4.    Rs. 9600
Answer: Option B
Question 2. Which is better investment: 11% stock at 143  or  $$9\frac{3}{4}$$% stock at 117?
  1.    11% stock at 143
  2.    $$9\frac{3}{4}$$% stock at 117
  3.    Both are equally good
  4.    Cannot be compared, as the total amount of investment is not given.
Answer: Option B
Question 3. A man bought 20 shares of Rs. 50 at 5 discount, the rate of dividend being $$13\frac{1}{2}$$. The rate of interest obtained is:
  1.    $$12\frac{1}{2}$$ %
  2.    $$13\frac{1}{2}$$ %
  3.    15%
  4.    $$16\frac{2}{3}$$ %
Answer: Option C
Question 4. A man buys Rs. 20 shares paying 9% dividend. The man wants to have an interest of 12% on his money. The market value of each share is:
  1.    Rs. 12
  2.    Rs. 15
  3.    Rs. 18
  4.    Rs. 21
Answer: Option B
Question 5. By investing in $$16\frac{2}{3}$$% stock at 64, one earns Rs. 1500. The investment made is:
  1.    Rs. 5640
  2.    Rs. 5760
  3.    Rs. 7500
  4.    Rs. 9600
Answer: Option B
Question 6. A 6% stock yields 8%. The market value of the stock is:
  1.    Rs. 48
  2.    Rs. 75
  3.    Rs. 96
  4.    Rs. 133.33
Answer: Option B
Question 7. A man invested Rs. 4455 in Rs. 10 shares quoted at Rs. 8.25. If the rate of dividend be 12%, his annual income is:
  1.    Rs. 207.40
  2.    Rs. 534.60
  3.    Rs. 648
  4.    Rs. 655.60
Answer: Option C
Question 8. Rs. 9800 are invested partly in 9% stock at 75 and 10% stock at 80 to have equal amount of incomes. The investment in 9% stock is:
  1.    Rs. 4800
  2.    Rs. 5000
  3.    Rs. 5400
  4.    Rs. 5600
Answer: Option B
Question 9. A man invests some money partly in 9% stock at 96 and partly in 12% stock at 120. To obtain equal dividends from both, he must invest the money in the ratio:
  1.    3 : 4
  2.    3 : 5
  3.    4 : 5
  4.    16 : 15
Answer: Option D
Question 10. By investing Rs. 1620 in 8% stock, Michael earns Rs. 135. The stock is then quoted at:
  1.    Rs. 80
  2.    Rs. 96
  3.    Rs. 106
  4.    Rs. 108
Answer: Option B
Question 11. A man invested Rs. 1552 in a stock at 97 to obtain an income of Rs. 128. The dividend from the stock is:
  1.    7.5%
  2.    8%
  3.    9.7%
  4.    None of these
Answer: Option B
Question 12. A 12% stock yielding 10% is quoted at:
  1.    Rs. 83.33
  2.    Rs. 110
  3.    Rs. 112
  4.    Rs. 120
Answer: Option D
Question 13. The market value of a 10.5% stock, in which an income of Rs. 756 is derived by investing Rs. 9000, brokerage being $$\frac{1}{4}$$%, is:
  1.    Rs. 108.25
  2.    Rs. 112.20
  3.    Rs. 124.75
  4.    Rs. 125.25
Answer: Option C
Question 14. The cost price of a Rs. 100 stock at 4 discount, when brokerage is $$\frac{1}{4}$$% is:
  1.    Rs. 95.75
  2.    Rs. 96
  3.    Rs. 96.25
  4.    Rs. 104.25
Answer: Option C
Question 15. Sakshi invests a part of Rs. 12,000 in 12% stock at Rs. 120 and the remainder in 15% stock at Rs. 125. If his total dividend per annum is Rs. 1360, how much does he invest in 12% stock at Rs. 120?
  1.    Rs. 4000
  2.    Rs. 4500
  3.    Rs. 5500
  4.    Rs. 6000
Answer: Option A
Question 16. Which is better investment, 12% stock at par with an income tax at the rate of 5 paise per rupee or $$14\frac{2}{7}\% $$  stock at 120 free from income tax ?
  1.    12% stock
  2.    $$14\frac{2}{7}\ $$% stock
  3.    Both are equally good
  4.    Cannot be compound
Answer: Option B
Question 17. The income derived from a Rs. 100, 13% stock at Rs. 105, is -
  1.    Rs. 5
  2.    Rs. 8
  3.    Rs. 13
  4.    Rs. 18
Answer: Option C
Question 18. The cash realised on selling a 14% stock at Rs. 106.25, brokerage being $$\frac{1}{4}$$ %, is-
  1.    Rs. 105.50
  2.    Rs. 106
  3.    Rs. 106.50
  4.    Rs. 113.75
Answer: Option B
Question 19. A retired man sells out Rs. 7500 of a 10% stock at Rs. 105.50 and invests the proceeds in 14% stock at Rs. 124.50. What is the change in income if he pays a service charge of 0.5% of the face value on each transaction ?
  1.    Rs. 95
  2.    Rs. 114
  3.    Rs. 132
  4.    None of these
Answer: Option C
Question 20. A person has deposited Rs. 13200 in a bank which pays 14% interest. He withdraws the money and invests in Rs. 100 stock at Rs. 110 which pays a dividend of 15%. How much does he gain or lose ?
  1.    Loses Rs. 48
  2.    Gains Rs. 48
  3.    Loses Rs. 132
  4.    Gains Rs. 132
Answer: Option A