Steam Boilers Engines Nozzles And Turbines Mcqs Questions MCQs


steam boilers engines nozzles and turbines mcqs Questions

Total Questions : 1960

Page 1 of 98 pages
Question 1. Lancashire boiler is
  1.     Stationary fire tube boiler
  2.     Internally fired boiler
  3.     Horizontal boiler
  4.     All of these
Answer: Option D
Question 2. The diameters of fire tubes and superheater tubes in locomotive boiler are
  1.     47.5 mm, 130 mm
  2.     32.5 mm, 180 mm
  3.     65.5 mm, 210 mm
  4.     24.5 mm, 65 mm
Answer: Option A
Question 3. In a tandem type compound engine, the high pressure and low pressure cylinders
  1.     Have common piston rod
  2.     Are set at 90°
  3.     Have separate piston rods
  4.     Are set in V-arrangement
Answer: Option A
Question 4. Which is not correct statement about effect of sulphur in fuel?
  1.     It has heating value
  2.     It helps in electrostatic precipitation of ash in flue gases
  3.     It leads to corrosion of air heaters, ducting, etc. if flue gas exit temperature is low
  4.     It erodes furnace walls
Answer: Option D
Question 5. In a boiler, the heat is lost
  1.     To dry flue gases
  2.     In moisture present in the fuel
  3.     To steam formed by combustion of hydrogen per kg of fuel
  4.     All of the above
Answer: Option D
Question 6. The friction present between the steam and the nozzle surfaces reduces the heat drop by
  1.     10 to 15%
  2.     15 to 25%
  3.     25 to 40%
  4.     40 to 60%
Answer: Option A
Question 7. In reaction turbines, the axial thrust is due to
  1.     Pressure drop across the rotor
  2.     Change in axial velocity
  3.     Both (A) and (B)
  4.     None of these
Answer: Option C
Question 8. The high pressure and low pressure cylinders in a receiver type compound engine are regarded as having cranks
  1.     180° to each other
  2.     90° to each other
  3.     0° to each other
  4.     None of these
Answer: Option B
Question 9. The ratio of the useful heat drop to the isentropic heat drop is called
  1.     Condenser efficiency
  2.     Nozzle efficiency
  3.     Boiler efficiency
  4.     Vacuum efficiency
Answer: Option B
Question 10. In recuperative air preheaters, the heat is transferred
  1.     From a metal wall from one medium to another
  2.     From heating an intermediate material and then heating the air from this material
  3.     By direct mixing
  4.     Heat is transferred by bleeding some gases from furnace
Answer: Option A
Question 11. Which of the following statement is wrong?
  1.     Locomotive boiler is a water tube boiler
  2.     Water tube boilers are internally fired
  3.     Lamont boiler is a low pressure water tube boiler
  4.     All of the above
Answer: Option D
Question 12. In water tube boilers
  1.     Water passes through the tubes which are surrounded by flames and hot gases
  2.     The flames and hot gases pass through the tubes which are surrounded by water
  3.     Forced circulation takes place
  4.     None of these
Answer: Option A
Question 13. The critical pressure ratio for gases is
  1.     0.528
  2.     0.546
  3.     0.577
  4.     0.582
Answer: Option A
Question 14. In a steam engine, superheated steam from the boiler is fed into the steam chest at a pressure of
  1.     10 atmospheres
  2.     20 atmospheres
  3.     30 atmospheres
  4.     40 atmospheres
Answer: Option B
Question 15. The reheat factor depends upon
  1.     Initial pressure and superheat
  2.     Exit pressure
  3.     Turbine stage efficiency
  4.     All of these
Answer: Option D
Question 16. Which of the following statement is correct?
  1.     A fire tube boiler occupies less space than a water tube boiler, for a given power
  2.     Steam at a high pressure and in large quantities can be produced with a simple vertical boiler
  3.     A simple vertical boiler has one fire tube
  4.     All of the above
Answer: Option C
Question 17. A device used to increase the temperature of saturated steam without raising its pressure, is called
  1.     Blow off cock
  2.     Fusible plug
  3.     Superheater
  4.     Stop valve
Answer: Option C
Question 18. The effect of friction on the flow of steam through a nozzle is to
  1.     Decrease the mass flow rate and to increase the wetness of steam
  2.     Increase the mass flow rate and to increase the exit temperature
  3.     Decrease the mass flow rate and to decrease the wetness of steam
  4.     Increase the exit temperature without any effect on mass flow rate
Answer: Option C
Question 19. The equivalent evaporation is defined as
  1.     The ratio of heat actually used in producing the steam to the heat liberated in the furnace
  2.     The amount of water evaporated or steam produced in kg per kg of fuel burnt
  3.     The amount of water evaporated from and at 100°C into dry and saturated steam
  4.     The evaporation of 15.653 kg of water per hour from and at 100°C
Answer: Option C
Question 20. Which of the following boiler is best suited to meet the fluctuating demand of steam?
  1.     Locomotive boiler
  2.     Lancashire boiler
  3.     Cornish boiler
  4.     Babcock and Wilcox boiler
Answer: Option A