Simplification Questions MCQs


simplification Questions

Total Questions : 212

Page 1 of 11 pages
Question 1. If $$\frac{{547.527}}{{0.0082}}{\text{ = }}x{\text{,}}$$   then the value of $$\frac{{547527}}{{82}}$$   is = ?
  1.    10x
  2.    100x
  3.    $$\frac{x}{{100}}$$
  4.    $$\frac{x}{{10}}$$
Answer: Option D
Question 2. The number of pairs of natural numbers the difference of whose squares is 45 will be ?
  1.    2
  2.    3
  3.    6
  4.    5
Answer: Option B
Question 3. If $$\root 3 \of {{3^n}} {\text{ = 27,}}$$   then the value of n is = ?
  1.    9
  2.    6
  3.    1
  4.    3
Answer: Option A
Question 4. The lowest temperature in the night in a city is one third more than $$\frac{1}{2}$$ the highest during the day. Sum of the lowest temperature and the highest temperature is 100 degrees. Then what is the lowest temperature?
  1.    30 degrees
  2.    40 degrees
  3.    36 degrees
  4.    None of these
Answer: Option B
Question 5. A millionaire bought a lot of hats $$\frac{1}{4}$$ of which were brown. The millionaire sold $$\frac{2}{3}$$ of the including $$\frac{4}{5}$$ of the brown hats. What fraction of the unsold hats were brown ?
  1.    $$\frac{1}{{60}}$$
  2.    $$\frac{1}{{15}}$$
  3.    $$\frac{3}{{20}}$$
  4.    $$\frac{3}{5}$$
  5.    $$\frac{3}{4}$$
Answer: Option C
Question 6. A man has Rs. 480 in the denominations of one-rupee notes, five-rupee notes and ten-rupee notes. The number of notes of each denomination is equal. What is the total number of notes that he has ?
  1.    45
  2.    60
  3.    75
  4.    90
  5.    None of these
Answer: Option D
Question 7. There are two examinations rooms A and B. If 10 students are sent from A to B, then the number of students in each room is the same. If 20 candidates are sent from B to A, then the number of students in A is double the number of students in B. The number of students in room A is:
  1.    20
  2.    80
  3.    100
  4.    200
  5.    None of these
Answer: Option C
Question 8. The price of 10 chairs is equal to that of 4 tables. The price of 15 chairs and 2 tables together is Rs. 4000. The total price of 12 chairs and 3 tables is:
  1.    Rs. 3500
  2.    Rs. 3750
  3.    Rs. 3840
  4.    Rs. 3900
  5.    None of these
Answer: Option D
Question 9. If a - b = 3 and a2 + b2 = 29, find the value of ab.
  1.    10
  2.    12
  3.    15
  4.    18
  5.    None of these
Answer: Option A
Question 10. The price of 2 sarees and 4 shirts is Rs. 1600. With the same money one can buy 1 saree and 6 shirts. If one wants to buy 12 shirts, how much shall he have to pay ?
  1.    Rs. 1200
  2.    Rs. 2400
  3.    Rs. 4800
  4.    Cannot be determined
  5.    None of these
Answer: Option B
Question 11. A sum of Rs. 1360 has been divided among A, B and C such that A gets $$\frac{2}{3}$$ of what B gets and B gets $$\frac{1}{4}$$ of what C gets. B's share is:
  1.    Rs. 120
  2.    Rs. 160
  3.    Rs. 240
  4.    Rs. 300
  5.    None of these
Answer: Option C
Question 12. One-third of Rahul's savings in National Savings Certificate is equal to one-half of his savings in Public Provident Fund. If he has Rs. 1,50,000 as total savings, how much has he saved in Public Provident Fund ?
  1.    Rs. 30,000
  2.    Rs. 50,000
  3.    Rs. 60,000
  4.    Rs. 90,000
  5.    None of these
Answer: Option C
Question 13. A fires 5 shots to B's 3 but A kills only once in 3 shots while B kills once in 2 shots. When B has missed 27 times, A has killed:
  1.    30 birds
  2.    60 birds
  3.    72 birds
  4.    90 birds
  5.    None of these
Answer: Option A
Question 14. Eight people are planning to share equally the cost of a rental car. If one person withdraws from the arrangement and the others share equally the entire cost of the car, then the share of each of the remaining persons increased by:
  1.    $$\frac{1}{7}$$
  2.    $$\frac{1}{8}$$
  3.    $$\frac{1}{9}$$
  4.    $$\frac{7}{8}$$
  5.    None of these
Answer: Option A
Question 15. To fill a tank, 25 buckets of water is required. How many buckets of water will be required to fill the same tank if the capacity of the bucket is reduced to two-fifth of its present ?
  1.    10
  2.    35
  3.    62.5
  4.    Cannot be determined
  5.    None of these
Answer: Option C
Question 16. In a regular week, there are 5 working days and for each day, the working hours are 8. A man gets Rs. 2.40 per hour for regular work and Rs. 3.20 per hours for overtime. If he earns Rs. 432 in 4 weeks, then how many hours does he work for ?
  1.    160
  2.    175
  3.    180
  4.    195
  5.    None of these
Answer: Option B
Question 17. Free notebooks were distributed equally among children of a class. The number of notebooks each child got was one-eighth of the number of children. Had the number of children been half, each child would have got 16 notebooks. Total how many notebooks were distributed ?
  1.    256
  2.    432
  3.    512
  4.    640
  5.    None of these
Answer: Option C
Question 18. A man has some hens and cows. If the number of heads be 48 and the number of feet equals 140, then the number of hens will be:
  1.    22
  2.    23
  3.    24
  4.    26
Answer: Option D
Question 19. $${{{{(469 + 174)}^2} - {{(469 - 174)}^2}} \over {(469 \times 174)}} = ?$$
  1.    1
  2.    4
  3.    295
  4.    643
Answer: Option B
Question 20. David gets on the elevator at the 11th floor of a building and rides up at the rate of 57 floors per minute. At the same time, Albert gets on an elevator at the 51st floor of the same building and rides down at the rate of 63 floors per minute. If they continue travelling at these rates, then at which floor will their paths cross ?
  1.    19th floor
  2.    28th floor
  3.    30th floor
  4.    37th floor
Answer: Option C