Ratio Questions MCQs


ratio Questions

Total Questions : 242

Page 1 of 13 pages
Question 1. A sum of Rs. 53 is divided among A, B and C in such a way that A gets Rs. 7 more than what B gets and B gets Rs. 8 more than what C gets. The ratio of their share is gets. The ratio of their share is = ?
  1.    16 : 9 : 18
  2.    25 : 18 : 10
  3.    18 : 25 : 10
  4.    15 : 8 : 30
Answer: Option B
Question 2. Rs. 1087 is divided among A, B and C such that if Rs. 10, Rs. 12 and Rs. 15 are diminished from the shares of A, B and respectively, the remainders will be in the ratio of 5, 7 and 9. What is the share of B ?
  1.    Rs. 260
  2.    Rs. 355
  3.    Rs. 362
  4.    Rs. 465
Answer: Option C
Question 3. Two numbers x and y are in the ratio 5 : 7 and their sum is 36. Then x is -
  1.    12
  2.    15
  3.    18
  4.    19
Answer: Option B
Question 4. Two natural numbers are in the ratio 3 : 5 and their product is 2160. The smaller of the numbers is -
  1.    12
  2.    18
  3.    24
  4.    36
Answer: Option D
Question 5. Rs. 900 is divided among A, B, C the division is such that $$\frac{1}{2}$$ of A's money = $$\frac{1}{3}$$ of B's money = $$\frac{1}{4}$$ of C's money. Find the amount ( in rupees) received by A, B, C = ?
  1.    300, 400, 200
  2.    350, 450, 100
  3.    200, 300, 400
  4.    400, 150, 350
Answer: Option C
Question 6. If Rs. 126.50 is divided among A, B and C in the ratio of 2 : 5 : 4, the share of B exceeds that of A by = ?
  1.    Rs. 36.50
  2.    Rs. 35.50
  3.    Rs. 34.50
  4.    Rs. 33.50
Answer: Option C
Question 7. A sum of money is divided among A, B, C and D in the ratio of 3 : 4 : 9 : 10 respectively. If the share of C is Rs. 2580 more than the share of B, then what is the total amount A and D together ?
  1.    Rs. 5676
  2.    Rs. 6192
  3.    Rs. 6708
  4.    Rs. 7224
  5.    None of these
Answer: Option C
Question 8. A sum of Rs. 76 is divided among A, B and C in such a way that A gets Rs. 7 more than what B gets and B gets Rs. 6 more than what C gets. The ratio of their share is gets. The ratio of their share is = ?
  1.    19 : 24 : 33
  2.    32 : 25 : 19
  3.    32 : 24 : 20
  4.    19 : 25 : 33
Answer: Option B
Question 9. The ratio of the incomes of Ram and Shyam is 7 : 17 and that of Shyam and Sohan is 7 : 17. If the income of Ram is Rs. 490, what is the income of Sohan ?
  1.    Rs. 490
  2.    Rs. 1190
  3.    Rs. 2790
  4.    Rs. 2890
Answer: Option D
Question 10. The sides of a triangle are in the ratio $$\frac{{\text{1}}}{{\text{2}}}$$ : $$\frac{{\text{1}}}{{\text{3}}}$$ : $$\frac{{\text{1}}}{{\text{4}}}$$ and its perimeter is 104 cm. The length of the longest side (in cm) is -
  1.    26
  2.    32
  3.    48
  4.    52
Answer: Option C
Question 11. Which of the following represents a correct proportion ?
  1.    12 : 9 :: 16 : 12
  2.    13 : 11 :: 5 : 4
  3.    30 : 45 :: 13 : 24
  4.    3 : 5 :: 2 : 5
Answer: Option A
Question 12. If A : B = 7 : 9 and B : C = 3 : 5 then A : B : C is equal to = ?
  1.    7 : 9 : 5
  2.    21 : 35 : 45
  3.    7 : 9 : 15
  4.    7 : 3 : 15
Answer: Option C
Question 13. The ratio of the length of a school ground to its width is 5 : 2. If the width is 40m, then the length is = ?
  1.    200m
  2.    100m
  3.    50m
  4.    80m
Answer: Option B
Question 14. Two numbers are in the ratio 17 : 45. One third of the smaller is less than $$\frac{{\text{1}}}{{\text{5}}}$$ of the bigger by 15. The smaller number is -
  1.    $${\text{25}}\frac{1}{2}$$
  2.    $${\text{67}}\frac{1}{2}$$
  3.    $${\text{76}}\frac{1}{2}$$
  4.    $${\text{86}}\frac{1}{2}$$
Answer: Option C
Question 15. The sum of the squares of three numbers is 532 and the ratio of the first and the second as also of the second and the third is 3 : 2. The third number is -
  1.    8
  2.    12
  3.    18
  4.    20
Answer: Option A
Question 16. Incomes of A, B, and C are in the ratio 7 : 9 : 12 and their respective expenditures are in the ratio 8 : 9 : 15. If A saves $$\frac{{\text{1}}}{{\text{4}}}$$ of his income, then the ratio of their savings is -
  1.    56 : 99 : 69
  2.    33 : 19 : 23
  3.    15 : 28 : 27
  4.    56 : 69 : 99
Answer: Option A
Question 17. The ratio of the ages of two persons is 4 : 7 and the age of one of them is greater than that of the other by 30 years. The sum of their ages (in years) is = ?
  1.    110
  2.    100
  3.    70
  4.    40
Answer: Option A
Question 18. A box contains 280 coins of one rupee, 50 paise and 25 paise. The value of each kind of the coins are in the ratio of 8 : 4 : 3. Then the number of 50 paise coins is = ?
  1.    70
  2.    60
  3.    80
  4.    90
Answer: Option C
Question 19. The total emoluments of A and B are equal. However, A gets 65% of his basic salary as allowances and B gets 80% of his basic salary as allowances. What is the ratio of the basic salaries of A and B ?
  1.    5 : 7
  2.    7 : 9
  3.    12 : 11
  4.    16 : 13
Answer: Option C
Question 20. A policeman starts to chase a thief. When the thief goes 10 steps the policeman moves 8 steps and 5 steps of the policeman are equal to 7 steps of the thief. The ratio of the speed of the policeman and the thief is = ?
  1.    25 : 28
  2.    25 : 26
  3.    28 : 25
  4.    56 : 25
Answer: Option C