Progressions Questions MCQs


progressions Questions

Total Questions : 21

Page 1 of 2 pages
Question 1. If Sn denotes the sum of the first r terms of an A.P. Then, S3n : (S2n – Sn) is
  1.    n
  2.    3n
  3.    3
  4.    None of these
Answer: Option C
Question 2. If $$\frac{1}{{x + 2}},$$  $$\frac{1}{{x + 3}},$$  $$\frac{1}{{x + 5}}$$   are in A.P. then x = ?
  1.    5
  2.    3
  3.    1
  4.    2
Answer: Option C
Question 3. If $$\frac{{5 + 9 + 13 + ...\,{\text{to}}\,n\,{\text{terms}}}}{{7 + 9 + 11 + ...\,{\text{to}}\,\left( {n + 1} \right)\,{\text{terms}}}}$$       $$ = \frac{{17}}{{16}},$$  then n = ?
  1.    8
  2.    7
  3.    10
  4.    11
Answer: Option B
Question 4. If the first term of an A.P. is a and nth term is b, then its common difference is
  1.    $$\frac{{b - a}}{{n + 1}}$$
  2.    $$\frac{{b - a}}{{n - 1}}$$
  3.    $$\frac{{b - a}}{n}$$
  4.    $$\frac{{b + a}}{{n - 1}}$$
Answer: Option B
Question 5. The common difference of the A.P. is $$\frac{1}{{2q}},$$ $$\frac{{1 - 2q}}{{2q}},$$  $$\frac{{1 - 4q}}{{2q}},$$  . . . . is
  1.    -1
  2.    1
  3.    q
  4.    2q
Answer: Option A
Question 6. The first three terms of an A.P. respectively are 3y – 1, 3y + 5 and 5y + 1. Then, y equals
  1.    -3
  2.    4
  3.    5
  4.    2
Answer: Option C
Question 7. If 7th and 13th terms of an A.P. be 34 and 64 respectively, then its 18th term is
  1.    87
  2.    88
  3.    89
  4.    90
Answer: Option C
Question 8. If the sum of it terms of an A.P. is 2n2 + 5n, then its nth term is
  1.    4n - 3
  2.    3n - 4
  3.    4n + 3
  4.    3n + 4
Answer: Option C
Question 9. In an AP, Sp = q, Sq = p and S denotes the sum of first r terms. Then, Sp+q is equal to
Answer: Option C
Question 10. If the sum of first n even natural number is equal to k times the sum of first n odd natural numbers, then k =
  1.    $$\frac{1}{n}$$
  2.    $$\frac{{n - 1}}{n}$$
  3.    $$\frac{{n + 1}}{{2n}}$$
  4.    $$\frac{{n + 1}}{n}$$
Answer: Option D
Question 11. The 9th term of an A.P. is 449 and 449th term is 9. The term which is equal to zero is
  1.    50th
  2.    502th
  3.    508th
  4.    None of these
Answer: Option D
Question 12. If Sn denote the sum of n terms of an A.P. with first term a and common difference d such that $$\frac{{{S_x}}}{{{S_{kx}}}}$$ is independent of x, then
  1.    d = a
  2.    d = 2a
  3.    a = 2d
  4.    d = -a
Answer: Option B
Question 13. The sum of first 20 odd natural numbers is
  1.    100
  2.    210
  3.    400
  4.    420
Answer: Option C
Question 14. The sum of n terms of two A.P.’s are in the ratio 5n + 4 : 9n + 6. Then, the ratio of their 18th term is
  1.    $$\frac{{179}}{{321}}$$
  2.    $$\frac{{178}}{{321}}$$
  3.    $$\frac{{175}}{{321}}$$
  4.    $$\frac{{176}}{{321}}$$
Answer: Option A
Question 15. The next term of the A.P., $$\sqrt 7 ,$$ $$\sqrt {28} ,$$ $$\sqrt {63} ,$$ . . . . . .
  1.    $$\sqrt {70} ,$$
  2.    $$\sqrt {84} ,$$
  3.    $$\sqrt {97} ,$$
  4.    $$\sqrt {112} ,$$
Answer: Option D
Question 16. How many 2-digit positive integers are divisible by 4 or 9?
  1.    32
  2.    22
  3.    30
  4.    34
Answer: Option C
Question 17. Given A = 265 and B = (264 + 263 + 262 + ..... +20), which of the following is true?
  1.    B is 264 larger than A
  2.    A and B are equal
  3.    B is larger than A by 1
  4.    A is larger than B by 1
Answer: Option D
Question 18. What is the sum of all 3 digit numbers that leave a remainder of '2' when divided by 3?
  1.    897
  2.    1,64,850
  3.    1,64,749
  4.    1,49,700
Answer: Option B
Question 19. The sum of the three numbers in A.P is 21 and the product of the first and third number of the sequence is 45. What are the three numbers?
  1.    5, 7 and 9
  2.    9, 7 and 5
  3.    3, 7 and 11
  4.    Both (A) and (B)
Answer: Option D
Question 20. If a rubber ball consistently bounces back $$\frac{{2}}{{3}}$$ of the height from which it is dropped, what fraction of its original height will the ball bounce after being dropped and bounced four times without being stopped?
  1.    $$\frac{{16}}{{81}}$$
  2.    $$\frac{{16}}{{27}}$$
  3.    $$\frac{{4}}{{9}}$$
  4.    $$\frac{{37}}{{81}}$$
Answer: Option A