Process Equipment And Plant Design Questions MCQs


process equipment and plant design Questions

Total Questions : 385

Page 1 of 20 pages
Question 1. In the design of a paddle agitator, the ratio (paddle dia/tank dia) is normally taken as
  1.    0.1
  2.    0.8
  3.    0.25
  4.    0.5
Answer: Option B
Question 2. The raio, (properller agitator dia/tank dia) is normally taken as
  1.    0.15-030
  2.    0.5-0.65
  3.    0.75-0.85
  4.    0.60-0.90
Answer: Option A
Question 3. In case of plain carbon steel, butt welded joints are used for shell plate thickness ≤ __________ cms.
.
  1.    1.2
  2.    0.5
  3.    3.8
  4.    6.8
Answer: Option C
Question 4. Length to diameter ratio of most rotary driers is in the range of
  1.    1 to 2
  2.    4 to 10
  3.    10 to 20
  4.    20 to 30
Answer: Option B
Question 5. Theoretically calculated diameter of the stripping section of the continuous rectification column is __________ that of the enriching section.
  1.    Less than
  2.    More than
  3.    Same as
  4.    Either more or less (depending upon relative volatility)
Answer: Option B
Question 6. For high pressure process equipments/vessels, the connected nozzle should be
  1.    Welded
  2.    Screwed
  3.    Flanged
  4.    Brazed
Answer: Option C
Question 7. For turbine agitator, the impeller diameter is about
  1.    0.3 to 0.5 d
  2.    0.1 to 0.2 d
  3.    0.65 to 0.85 d
  4.    0.95 d
Answer: Option A
Question 8. Spherical shaped pressure vessel is considered to be the most ideal, because it can
  1.    Withstand higher pressure for a given metallic shell thickness
  2.    Be fabricated very easily
  3.    Be designed without wind load considerations
  4.    Be supported very easily
Answer: Option A
Question 9. Pick out the wrong statement pertaining to 'Horton sphere' used for the storage of liquid ammonia.
  1.    Diameter of Horton sphere is normally 6 to 25 metres and it is supported by 6 to 12 nos. tubular or rolled section column
  2.    Thickness of spherical shell is half that of the cylinderical vessel under same operating pressure condition. Besides, the ratio of surface area to volume is less for sphere than any other shape ; hen
  3.    Horton sphere is used for the storage of gases and volatile liquid at a moderate pressure of 1 to 10 kg/cm²
  4.    Horton sphere is used for the storage of liquid at sub-zero temperature at very high pressure upto 200 kg/cm²
Answer: Option D
Question 10. In a multiple effect evaporator system having 'n' effects, the amount of water evaporated per unit surface area in approximately equal to __________ times that in a single effect.
  1.    nth
  2.    (1/n)th
  3.    0.5 nth
  4.    1.5 nth
Answer: Option B
Question 11. The optimum size ratio for two mixed reactors in series depends on the kinetics of the reaction and the conversion level. For reaction orders more than one, the
  1.    Equal sized reactors are the best
  2.    Smaller reactor should come first
  3.    Larger reactor should come first
  4.    None of these
Answer: Option B
Question 12. 1.2 to 3.8 cms is the value of the
  1.    Downcomer liquid seal in case of a balanced tray design
  2.    Static submergence in case of a bubble cap tray for column operating under pressure (≥ 1 atm.)
  3.    Skirt clearance for bubble caps
  4.    All of the above
Answer: Option D
Question 13. Wall thickness of schedule 40 pipe as compared to that of schedule 80 pipe is
  1.    More
  2.    Less
  3.    Same
  4.    Cither A or B; depends upon the I.D. of the pipe
Answer: Option B
Question 14. Larger depth of liquid on the trays of a distillation column
  1.    Leads to high tray efficiency
  2.    Results in higher pressure drop per tray
  3.    Both A & B
  4.    Neither A nor B
Answer: Option C
Question 15. In a shell and tube heat exchanger, the 'tube pitch' is defined as the
  1.    O.D. of the tube for square pitch
  2.    Shortest distance between two adj acent tube holes
  3.    Shortest centre to centre distance between adjacent tubes
  4.    None of these
Answer: Option C
Question 16. For pipe flows, head is proportional to __________ at constant capacity (where D = pipe diameter ).
  1.    1/D
  2.    1/D²
  3.    1/D⁵
  4.    D²
Answer: Option C
Question 17. Normally, the length to diameter ratio of rotary dryers varies form 4 to 10 and for its economic operation, the number of transfer units (NTU) for such dryers varies from
  1.    1.5-2.5
  2.    3.5-5.5
  3.    7.5-10.0
  4.    10-15
Answer: Option A
Question 18. Factor of safety (i.e., overdesign factor) in heat transfer equipments is about __________ percent more than the actual/theoretical design factor.
  1.    5-10
  2.    15-20
  3.    30-35
  4.    35-40
Answer: Option B
Question 19. Minimum baffle spacing recommended in a shell and tube heat exchanger is equal to
  1.    5 cms
  2.    40% of the I.D. of the shell
  3.    25 cms
  4.    I.D. of the shell
Answer: Option A
Question 20. The ratio of tube length to shell diameter in case of liquid shell and tube heat exchanger ranges from
  1.    2 to 3
  2.    3 to 5
  3.    4 to 8
  4.    6 to 12
Answer: Option C