Problems On H C F And L C M Questions MCQs


problems on h c f and l c m Questions

Total Questions : 174

Page 1 of 9 pages
Question 1. Find the greatest number that will divide 43, 91 and 183 so as to leave the same remainder in each case.
  1.    4
  2.    7
  3.    9
  4.    13
Answer: Option A
Question 2. The H.C.F. of two numbers is 23 and the other two factors of their L.C.M. are 13 and 14. The larger of the two numbers is:
  1.    276
  2.    299
  3.    322
  4.    345
Answer: Option C
Question 3. Six bells commence tolling together and toll at intervals of 2, 4, 6, 8 10 and 12 seconds respectively. In 30 minutes, how many times do they toll together ?
  1.    4
  2.    10
  3.    15
  4.    16
Answer: Option D
Question 4. The greatest number of four digits which is divisible by 15, 25, 40 and 75 is:
  1.    9000
  2.    9400
  3.    9600
  4.    9800
Answer: Option C
Question 5. Let N be the greatest number that will divide 1305, 4665 and 6905, leaving the same remainder in each case. Then sum of the digits in N is:
  1.    4
  2.    5
  3.    6
  4.    8
Answer: Option A
Question 6. The product of two numbers is 4107. If the H.C.F. of these numbers is 37, then the greater number is:
  1.    101
  2.    107
  3.    111
  4.    185
Answer: Option C
Question 7. Three number are in the ratio of 3 : 4 : 5 and their L.C.M. is 2400. Their H.C.F. is:
  1.    40
  2.    80
  3.    120
  4.    200
Answer: Option A
Question 8. The G.C.D. of 1.08, 0.36 and 0.9 is:
  1.    0.03
  2.    0.9
  3.    0.18
  4.    0.108
Answer: Option C
Question 9. The product of two numbers is 2028 and their H.C.F. is 13. The number of such pairs is:
  1.    1
  2.    2
  3.    3
  4.    4
Answer: Option B
Question 10. The least multiple of 7, which leaves a remainder of 4, when divided by 6, 9, 15 and 18 is:
  1.    74
  2.    94
  3.    184
  4.    364
Answer: Option D
Question 11. Find the lowest common multiple of 24, 36 and 40.
  1.    120
  2.    240
  3.    360
  4.    480
Answer: Option C
Question 12. The least number which should be added to 2497 so that the sum is exactly divisible by 5, 6, 4 and 3 is:
  1.    3
  2.    13
  3.    23
  4.    33
Answer: Option C
Question 13. Reduce $$\frac{{128352}}{{238368}}$$  to its lowest terms.
  1.    $$\frac{{3}}{{4}}$$
  2.    $$\frac{{5}}{{13}}$$
  3.    $$\frac{{7}}{{13}}$$
  4.    $$\frac{{9}}{{13}}$$
Answer: Option C
Question 14. The least number which when divided by 5, 6 , 7 and 8 leaves a remainder 3, but when divided by 9 leaves no remainder, is:
  1.    1677
  2.    1683
  3.    2523
  4.    3363
Answer: Option B
Question 15. A, B and C start at the same time in the same direction to run around a circular stadium. A completes a round in 252 seconds, B in 308 seconds and c in 198 seconds, all starting at the same point. After what time will they again at the starting point ?
  1.    26 minutes and 18 seconds
  2.    42 minutes and 36 seconds
  3.    45 minutes
  4.    46 minutes and 12 seconds
Answer: Option D
Question 16. The H.C.F. of two numbers is 11 and their L.C.M. is 7700. If one of the numbers is 275, then the other is:
  1.    279
  2.    283
  3.    308
  4.    318
Answer: Option C
Question 17. What will be the least number which when doubled will be exactly divisible by 12, 18, 21 and 30 ?
  1.    196
  2.    630
  3.    1260
  4.    2520
Answer: Option B
Question 18. The ratio of two numbers is 3 : 4 and their H.C.F. is 4. Their L.C.M. is:
  1.    12
  2.    16
  3.    24
  4.    48
Answer: Option D
Question 19. The smallest number which when diminished by 7, is divisible 12, 16, 18, 21 and 28 is:
  1.    1008
  2.    1015
  3.    1022
  4.    1032
Answer: Option B
Question 20. 252 can be expressed as a product of primes as:
  1.    2 × 2 × 3 × 3 × 7
  2.    2 × 2 × 2 × 3 × 7
  3.    3 × 3 × 3 × 3 × 7
  4.    2 × 3 × 3 × 3 × 7
Answer: Option A