Polymer Technology Questions MCQs


polymer technology Questions

Total Questions : 289

Page 1 of 15 pages
Question 1. In case of dry spinning of polymers, the polymer solution in a volatile solvent is forced through the spinnerates into a warm air chamber, where the solvent evaporates leaving behind the polymer in the filament form. Dry spinning is used for __________ fibres.
  1.    Polythene
  2.    PVC
  3.    Rayon
  4.    Polyvinyl acetate
Answer: Option B
Question 2. Vulcanisation of raw rubber makes it
  1.    Soft
  2.    Less elastic
  3.    Plastic
  4.    Tacky
Answer: Option B
Question 3. Perspex can be used as a substitute of glass. Its monomer is
  1.    Methyl methacrylate
  2.    DMT
  3.    Butadiene
  4.    Tetrafluroethylene
Answer: Option A
Question 4. Which of the following polymers are produced by employing all bulk polymerisation, solution polymerisation & suspension polymerisation technique of addition (chain) polymerisation?
  1.    PVC
  2.    Bakelite
  3.    PTFE
  4.    Epoxy resin
Answer: Option A
Question 5. Starting material for the production of SBR is
  1.    Ethyl alcohol
  2.    Ethylene
  3.    Both A & B
  4.    Neither A nor B
Answer: Option C
Question 6. Which of the following polymers does not belong to the class of polyacrylate polymer?
  1.    PMMA
  2.    Polyacrylonitrile
  3.    Polyethyl acrylate
  4.    None of these
Answer: Option D
Question 7. __________ resins are produced by the condensation polymerisation of formaldehyde with urea or melamine.
  1.    Epoxy
  2.    Amino
  3.    Alkyd
  4.    Phenolic
Answer: Option B
Question 8. Addition of plasticisers to polymers results in partial neutralisation of intermolecular forces of attraction between the macro-molecules thereby increasing its
  1.    Tensile strength
  2.    Chemical resistance
  3.    Flexibility
  4.    All of the above
Answer: Option C
Question 9. Which of the following is a polymer of hexamethylene diamine and adipic acid?
  1.    Nylon-6
  2.    Nylon-66
  3.    Nylon-6, 10
  4.    Epoxy resin
Answer: Option B
Question 10. Linear polymers are normally
  1.    Thermosetting
  2.    Thermosplastic
  3.    Elastometric
  4.    Having extremely high softening point
Answer: Option B
Question 11. Plasticisers are high boiling liquids added to plastic polymers to impart toughness and flexibility at ordinary temperature. Which of the following is not a plasticiser?
  1.    Ethylene glycol
  2.    Stearic acid estors
  3.    Tricresyl phosphate
  4.    Esters of phthalic acid
Answer: Option A
Question 12. Crystallisation of polymers is an undesirable property. Crystallisation of celluloid is prevented by adding
  1.    Glycerol
  2.    Nitro cellulose
  3.    Camphor
  4.    None of these
Answer: Option C
Question 13. Nylon-66 compared to nylon-6 has
  1.    Lower melting point
  2.    More abrasion resistant properties
  3.    Higher hardness
  4.    All of the above
Answer: Option C
Question 14. Which of the following is not a natural fibre?
  1.    Silk
  2.    Viscose rayon
  3.    Wool
  4.    Cotton
Answer: Option B
Question 15. __________ tubes are good substitude for human blood vessels onrheart by-pass operation.
  1.    PVC
  2.    Polythene
  3.    Teflon/dacron
  4.    Polystyrene
Answer: Option C
Question 16. Polycaprolactum is also known as
  1.    Nylon-66
  2.    Nylon-6
  3.    Teflon
  4.    SBR
Answer: Option B
Question 17. Which of the following low molecular weight (
  1.    Cellulose acetate
  2.    Polyvinyl acetate
  3.    Thiokol
  4.    PVC
Answer: Option B
Question 18. Polycaprolactum (Nylon - 6) is produced by the condensation polymerisation of caprolactum at 240-280°C in which the conversion of caprolactum is about __________ percent.
  1.    50
  2.    75
  3.    90
  4.    99
Answer: Option C
Question 19. Unbreakable crockeries are made from __________ polymers.
  1.    Polystyrene
  2.    Melamine
  3.    Polystyrene
  4.    Polyurathane
Answer: Option B
Question 20. Polypropylene is preferred to polythene, because the former is
  1.    Non-inflammable
  2.    Harder
  3.    Stronger
  4.    Both B & C
Answer: Option D