Pipes And Cistern Questions MCQs


pipes and cistern Questions

Total Questions : 47

Page 1 of 3 pages
Question 1. Three pipes A, B and C can fill a tank from empty to full in 30 minutes, 20 minutes, and 10 minutes respectively. When the tank is empty, all the three pipes are opened. A, B and C discharge chemical solutions P, Q and R respectively. What is the proportion of the solution R in the liquid in the tank after 3 minutes?
  1.    $$\frac{5}{{11}}$$
  2.    $$\frac{6}{{11}}$$
  3.    $$\frac{7}{{11}}$$
  4.    $$\frac{8}{{11}}$$
Answer: Option B
Question 2. Pipes A and B can fill a tank in 5 and 6 hours respectively. Pipe C can empty it in 12 hours. If all the three pipes are opened together, then the tank will be filled in:
  1.    $$1\frac{{13}}{{17}}$$ hours
  2.    $$2\frac{8}{{11}}$$ hours
  3.    $$3\frac{9}{{17}}$$ hours
  4.    $$4\frac{1}{2}$$ hours
Answer: Option C
Question 3. A pump can fill a tank with water in 2 hours. Because of a leak, it took $$2\frac{1}{3}$$ hours to fill the tank. The leak can drain all the water of the tank in:
  1.    $$4\frac{1}{3}$$ hours
  2.    7 hours
  3.    8 hours
  4.    14 hours
Answer: Option D
Question 4. A tank is filled by three pipes with uniform flow. The first two pipes operating simultaneously fill the tank in the same time during which the tank is filled by the third pipe alone. The second pipe fills the tank 5 hours faster than the first pipe and 4 hours slower than the third pipe. The time required by the first pipe is:
  1.    6 hours
  2.    10 hours
  3.    15 hours
  4.    30 hours
Answer: Option C
Question 5. Two pipes A and B can fill a cistern in $$37\frac{1}{2}$$ minutes and 45 minutes respectively. Both pipes are opened. The cistern will be filled in just half an hour, if the B is turned off after:
  1.    5 min.
  2.    9 min.
  3.    10 min.
  4.    15 min.
Answer: Option B
Question 6. Two pipes can fill a tank in 20 and 24 minutes respectively and a waste pipe can empty 3 gallons per minute. All the three pipes working together can fill the tank in 15 minutes. The capacity of the tank is:
  1.    60 gallons
  2.    100 gallons
  3.    120 gallons
  4.    180 gallons
  5.    None of these
Answer: Option C
Question 7. A tank is filled in 5 hours by three pipes A, B and C. The pipe C is twice as fast as B and B is twice as fast as A. How much time will pipe A alone take to fill the tank?
  1.    20 hours
  2.    25 hours
  3.    35 hours
  4.    Cannot be determined
  5.    None of these
Answer: Option C
Question 8. Two pipes A and B together can fill a cistern in 4 hours. Had they been opened separately, then B would have taken 6 hours more than A to fill the cistern. How much time will be taken by A to fill the cistern separately?
  1.    1 hour
  2.    2 hours
  3.    6 hours
  4.    8 hours
Answer: Option C
Question 9. Two pipes A and B can fill a tank in 20 and 30 minutes respectively. If both the pipes are used together, then how long will it take to fill the tank?
  1.    12 minutes
  2.    15 minutes
  3.    25 minutes
  4.    50 minutes
Answer: Option A
Question 10. Two pipes A and B can fill a tank in 15 minutes and 20 minutes respectively. Both the pipes are opened together but after 4 minutes, pipe A is turned off. What is the total time required to fill the tank?
  1.    10 min. 20 sec.
  2.    11 min. 45 sec.
  3.    12 min. 30 sec.
  4.    14 min. 40 sec.
Answer: Option D
Question 11. One pipe can fill a tank three times as fast as another pipe. If together the two pipes can fill the tank in 36 minutes, then the slower pipe alone will be able to fill the tank in:
  1.    81 minutes
  2.    108 minutes
  3.    144 minutes
  4.    192 minutes
Answer: Option C
Question 12. A large tanker can be filled by two pipes A and B in 60 minutes and 40 minutes respectively. How many minutes will it take to fill the tanker from empty state if B is used for half the time and A and B fill it together for the other half?
  1.    15 minutes
  2.    20 minutes
  3.    27.5 minutes
  4.    30 minutes
Answer: Option D
Question 13. A tap can fill a tank in 6 hours. After half the tank is filled, three more similar taps are opened. What is the total time taken to fill the tank completely?
  1.    3 hrs 15 min
  2.    3 hrs 45 min
  3.    4 hrs
  4.    4 hrs 15 min
Answer: Option B
Question 14. Three taps A, B and C can fill a tank in 12, 15 and 20 hours respectively. If A is open all the time and B and C are open for one hour each alternately, the tank will be full in:
  1.    6 hours
  2.    $$6\frac{2}{3}$$ hours
  3.    7 hours
  4.    $$7\frac{1}{2}$$ hours
Answer: Option C
Question 15. Three pipes A, B and C can fill a tank in 6 hours. After working at it together for 2 hours, C is closed and A and B can fill the remaining part in 7 hours. The number of hours taken by C alone to fill the tank is:
  1.    10
  2.    12
  3.    14
  4.    16
Answer: Option C
Question 16. Water is continuously supplied from a reservoir to a locality at the steady rate of 10000 liters per hours. When delivery exceeds demand the excess water is stored in a tank. If the demand for 8 consecutive three hour periods is 10000, 10000, 45000, 25000, 40000, 15000, 60000 and 35000 liters respectively, what will be the minimum capacity required of the water tank (in thousand liters)to meet the demand and avoid any wastage?
  1.    10
  2.    30
  3.    40
  4.    50
Answer: Option C
Question 17. A pipe can fill a tank in x hours and another pipe can empty it in y (y > x) hours. If both pipes are open, in how many hours will the tank is filled?
  1.    (x - y) hours
  2.    (y - x) hours
  3.    $$\frac{{xy}}{{x - y}}$$ hours
  4.    $$\frac{{xy}}{{y - x}}$$ hours
Answer: Option D
Question 18. A pipe can fill a tank with water in 3 hours. Due to leakage in bottom, it takes $$3\frac{1}{2}$$ hours to fill it. In what time the leak will empty the completely filled tank?
  1.    12 hours
  2.    21 hours
  3.    $$6\frac{1}{2}$$ hours
  4.    $$10\frac{1}{2}$$ hours
Answer: Option B
Question 19. Two pipe can fill a cistern in 3 hours and 4 hours respectively and a waste pipe can empty it in 2 hours. If all the three pipes are kept open, then the cistern will be filled in-
  1.    5 hours
  2.    8 hours
  3.    10 hours
  4.    12 hours
Answer: Option D
Question 20. $$\frac{3}{4}$$ part of the tank is full of water. When 30 litres of water is taken out, the tank becomes empty. The capacity of the tank is -
  1.    36 liters
  2.    42 liters
  3.    40 liters
  4.    38 liters
Answer: Option C