Petroleum Refinery Engineering Questions MCQs


petroleum refinery engineering Questions

Total Questions : 332

Page 3 of 17 pages
Question 41. Polymerisation
  1.    Produces i-octane from cracked gases containing i-butane and butene
  2.    Causes olefins to combine with each other
  3.    Causes aromatics to combine with each other
  4.    Is aimed at producing lubricating oil
Answer: Option B
Question 42. Pour point of a petrofuel is
  1.    Multiple of 3°F
  2.    Multiple of 5°F
  3.    5°C below the temperature at which oil ceases to flow
  4.    None of these
Answer: Option C
Question 43. Presence of aromatics in
  1.    Diesel increases its cetane number
  2.    Kerosene increases its smoke point
  3.    Petrol increases its octane number
  4.    All of the above
Answer: Option C
Question 44. Higher vapour pressure of gasoline indicates
  1.    Low flash point
  2.    High breathing loss
  3.    Both A & B
  4.    Neither A nor B
Answer: Option D
Question 45. Which of the following processes is used for the production of petroleum coke?
  1.    Stabilisation
  2.    Visbreaking
  3.    Cracking
  4.    Reforming
Answer: Option C
Question 46. The most important property for a jet fuel is its
  1.    Viscosity
  2.    Freezing point
  3.    Calorific value
  4.    Flash point
Answer: Option B
Question 47. Mercaptans are added to liquefied petroleum gas (LPG) to
  1.    Reduce its cost
  2.    Narrow down its explosion limit
  3.    Assist in checking its leakage from cylinder
  4.    Increase its calorific value
Answer: Option C
Question 48. Pick out the wrong statement about the smoking tendency of various hydrocarbon constituents of kerosene.
  1.    Smoking tendency of hydrocarbons increases in the order : paraffins → isoparaffins → naphthenes → aromatics
  2.    Smoking tendency of paraffins increases with decrease in its molecular weight
  3.    Smoking tendency of naphthenes decreases with its increasing molecular weight & also on addition of double bond
  4.    Smoking tendency of aromatics decreases with increase in its molecular weight
Answer: Option B
Question 49. Solution used in Doctor's treatment for the removal of mercaptans is
  1.    Sodium hydroxide
  2.    Sodium plumbite
  3.    Cupric chloride
  4.    Potassium isobutyrate
Answer: Option B
Question 50. Name the endothermic reaction out of the following:
  1.    Catalytic cracking
  2.    Hydrocracking
  3.    Dehydrogeneration of naphthene to produce aromatic
  4.    Catalytic polymerisation
Answer: Option C
Question 51. Clay treatment of petroleum products
  1.    Decolorises & stabilises cracked gasoline
  2.    Desulphurise straight run gasoline & kerosene
  3.    Adsorb arsenic from feedstock to catalytic reforming
  4.    All of the above
Answer: Option D
Question 52. Which one is preferred for aircraft engine?
  1.    High viscosity index lube oil
  2.    Low viscosity index lube oil
  3.    High freezing point aviation fuel
  4.    None of these
Answer: Option A
Question 53. Reforming
  1.    Uses naphtha as feedstock
  2.    Does not much affect the molecular weight of the feed
  3.    Improves the quality & yield of gasoline
  4.    All of the above
Answer: Option D
Question 54. Crude oils containing more than __________ kg of total salts (expressed in terms of NaCl) per thousand barrel is called a 'salty crude'.
  1.    1
  2.    5
  3.    15
  4.    25
Answer: Option B
Question 55. Reforming converts
  1.    Olefins into paraffins
  2.    Naphthenes into aromatics
  3.    Naphthenes into olefins
  4.    Naphthenes into paraffin
Answer: Option B
Question 56. Presence of sulphur in gasoline
  1.    Leads to corrosion
  2.    Increases lead susceptibility
  3.    Decreases gum formation
  4.    Helps during stabilisation
Answer: Option A
Question 57. Which of the following constituents present in petroleum is responsible for ash formation?
  1.    Nitrogen compounds
  2.    Organometallic compounds
  3.    Sulphur compounds
  4.    Oxygen compounds
Answer: Option C
Question 58. Which of the following factors does not govern the mechanism of petroleum formation from organic sources?
  1.    PH of the soil
  2.    Bacterial action
  3.    Heat
  4.    Pressure
Answer: Option A
Question 59. Higher viscosity of lubricating oil usually signifies
  1.    Lower Reid vapour pressure
  2.    Higher acid number
  3.    Higher flash point and fire point
  4.    Lower flash point and fire point
Answer: Option C
Question 60. The most widely used crude topping column in refineries is the __________ column.
  1.    Bubble-cap
  2.    Packed bed
  3.    Fluidised bed
  4.    Perforated plate
Answer: Option A