Petroleum Refinery Engineering Questions MCQs


petroleum refinery engineering Questions

Total Questions : 332

Page 1 of 17 pages
Question 1. Natural gasoline is produced
  1.    From oil wells
  2.    In oil refineries
  3.    By natural gas stripping
  4.    None of these
Answer: Option C
Question 2. Pour point and freezing point is equal for
  1.    Petrol
  2.    Diesel
  3.    Water
  4.    Crude petroleum
Answer: Option C
Question 3. The general formula of naphthenes is
  1.    CnH2n + 2
  2.    CnH2n - 6 (where, n ≥ 6)
  3.    CnHn - 4
  4.    Same as that for olefins i.e. CnH2n
Answer: Option D
Question 4. Most commonly used crude heater before the fractionation tower in a refinery is the __________ heater.
  1.    Electric immersion
  2.    Pipestill
  3.    Steam coil
  4.    None of these
Answer: Option B
Question 5. Casing head gasoline is the liquid
  1.    Butane
  2.    Propane
  3.    Natural gas
  4.    Gasoline separated from wet natural gas by compression
Answer: Option A
Question 6. Which of the following is the most widely used cracking process in oil refineries?
  1.    Dubbs process
  2.    T.C.C. moving bed process
  3.    Fluidised bed catalytic cracking process
  4.    Houdry's fixed bed process
Answer: Option C
Question 7. Which of the following tests is not done for transformer oil?
  1.    Flash point and acid value
  2.    Aniline point
  3.    Dielectric strength
  4.    Copper strip corrosion test
Answer: Option B
Question 8. Aniline point is the temperature at which
  1.    Equal weight of diesel & the aniline are completely miscible
  2.    Equal weight of aniline & the test sample are completely miscible
  3.    Equal volume of aniline & the test sample are completely miscible
  4.    Aniline vaporises
Answer: Option C
Question 9. Choose the correct statement regarding thermal cracking.
  1.    Moderate changes in operating temperature does not change the depth of cracking
  2.    Increased residence time results in the decreased severity of cracking
  3.    At low pressure, the yield of lighter hydrocarbons are more
  4.    Greater depth of cracking gives lower octane number gasoline
Answer: Option D
Question 10. Solvent used in Edeleanu process is
  1.    Furfural
  2.    Propane
  3.    Liquid SO₂
  4.    Phenol
Answer: Option C
Question 11. In sweetening process, solutizer agent used with caustic alkali is
  1.    Potassium isobutyrate
  2.    Sodium plumbite
  3.    Methanol
  4.    Phenol
Answer: Option A
Question 12. In catalytic alkylation, higher iso-butane to olefin ratio gives
  1.    Low final boiling point product
  2.    Higher yield
  3.    Both A & B
  4.    Neither A nor B
Answer: Option A
Question 13. Aromatics have the highes __________ of all the hydrocarbons of same carbon atoms.
  1.    Smoke point
  2.    Octane number
  3.    Cetane number
  4.    Viscosity
Answer: Option B
Question 14. Thermofer catalytic cracking process is a __________ process.
  1.    Fixed bed
  2.    Moving bed
  3.    Fluidised bed
  4.    Non-catalytic
Answer: Option D
Question 15. The order of preference for feedstock to a catalytic reformer is
  1.    Catalytic naphtha - coking naphtha - virgin naphtha
  2.    Coking naphtha - virgin naphtha - catalytic naphtha
  3.    Virgin naphtha - catalytic naphtha - coking naphtha
  4.    Virgin naphtha - coking naphtha - catalytic naphtha
Answer: Option B
Question 16. Pick out the wrong statement.
  1.    Pensky-Marten apparatus is used for determining flash points above 50°C
  2.    Characterisation factor of paraffinic crude oil is more than 12
  3.    Abel apparatus is used for determining flash points below 50°C
  4.    An oil having high susceptibility to change in viscosity with temperature changes, has a high viscosity index
Answer: Option D
Question 17. Iso-octane is used as a reference substance in the definition of octane number and it is assigned an octane number value of 100. Iso-octance is chemically known as
  1.    α-methyl naphthalene
  2.    2-2-4 tri methyl pentane
  3.    1, 3 butadiene
  4.    Tetra methyl ethylene
Answer: Option B
Question 18. Flash point of an oil is determined by the
  1.    Pensky Martens apparatus
  2.    Ramsbottom apparatus
  3.    Saybolt viscometer
  4.    Conradson apparatus
Answer: Option A
Question 19. Flash point of an oil gives an idea of the
  1.    Nature of boiling point diagram of the system
  2.    Amount of low boiling fraction present
  3.    Explosion hazards
  4.    All of the above
Answer: Option A
Question 20. Cetane number of high speed diesel must be?
  1.    30
  2.    45
  3.    75
  4.    95
Answer: Option B