Percentage Questions MCQs


percentage Questions

Total Questions : 457

Page 1 of 23 pages
Question 1. The population of a variety of tiny bush in an experimental field increased by 10% in the first year, increased by 8% in the second year but decreased by 10% in the third year. If the present number of bushes in the experimental field is 26730, then the number of bushes in the beginning was :
  1.    25000
  2.    27000
  3.    28000
  4.    24600
Answer: Option A
Question 2. From a container having pure milk, 20% is replaced by water and the process is repeated thrice. At the end of the third operation, the milk is :
  1.    40% pure
  2.    50% pure
  3.    51.2% pure
  4.    58.8% pure
Answer: Option C
Question 3. How much $$66\frac{2}{3}$$% of Rs. 312 exceeds Rs. 200 ?
  1.    Rs. 96
  2.    Rs. 4
  3.    Rs. 8
  4.    Rs. 104
Answer: Option C
Question 4. Find the number : 125% of 3060 - 85% of (?) = 408
  1.    3890
  2.    3940
  3.    4015
  4.    4020
  5.    None of these
Answer: Option D
Question 5. David and his wife each receives an 8 percent annual rise. If David receives a raise of Rs. 800 and his wife receives a raise of Rs. 840, what is the difference between their annual incomes after their raises ?
  1.    Rs. 40
  2.    Rs. 460
  3.    Rs. 500
  4.    Rs. 540
Answer: Option D
Question 6. The price of a car is Rs. 325000. It was insured to 85% of its price. The car was damaged completely in an accident and the insurance company paid 90% of the insurance. What was the difference between the price of the car and the amount received ?
  1.    Rs. 32500
  2.    Rs. 48750
  3.    Rs. 76375
  4.    Rs. 81250
Answer: Option C
Question 7. In an election, a total of 500000 voters participated. A candidate got 255000 votes which was 60% of total valid votes. What was the percentage of invalid votes :
  1.    10%
  2.    12%
  3.    15%
  4.    $$\frac{300}{17}$$%
Answer: Option C
Question 8. If x 80% of y, then what percent of 2x is y ?
  1.    40%
  2.    $$62\frac{1}{2}$$%
  3.    $$66\frac{2}{3}$$%
  4.    80%
Answer: Option B
Question 9. The charges for a five-day trip by a tourist bus for one full ticket and a half-ticket are Rs. 1440 inclusive of boarding charges which are same for a full ticket and a half-ticket. The charges for the same trip for 2 full tickets and one half-ticket inclusive of boarding charges are Rs. 2220. The fare for a half-ticket is 75% of the full ticket. Find the fare and the boarding charges separately for one full ticket.
  1.    Rs. 580, Rs. 400
  2.    Rs. 280, Rs. 200
  3.    Rs. 480, Rs. 300
  4.    Rs. 380, Rs. 400
Answer: Option C
Question 10. 5 kg of tea and 8 kg of sugar together cost Rs. 172. The price of tea has risen by 20% and that of sugar by 10%. Hence the same quantities of tea and sugar now cost Rs. 199.20. What is the original price of tea per kg ?
  1.    Rs. 16
  2.    Rs. 18
  3.    Rs. 19
  4.    Rs. 20
Answer: Option D
Question 11. Income tax is raised from 4 paise to 5 paise in a rupee but the revenue is increased by 10% only. Find the decrease percent in the amount taxed.
  1.    12%
  2.    14%
  3.    16%
  4.    None of these
Answer: Option A
Question 12. The population of a town is 189000. It decreases by 8% in the first year and increases by 5% in the second year. What is the population of the town at the end of 2 year ?
  1.    182574
  2.    185472
  3.    191394
  4.    193914
  5.    None of these
Answer: Option A
Question 13. Nandini Basu bought an article for Rs. 5844. She gave Rs. 156 to a mechanic to remove its defect. She then sold it for Rs. 5700. What was her loss percent ?
  1.    5%
  2.    5.5%
  3.    2.5%
  4.    2.46%
Answer: Option A
Question 14. Two vessels contain equal quantities of 40% alcohol. Sachin changed the concentration of the first vessel to 50% by adding extra quantity of pure alcohol. Vivek changed the concentration of the second vessel to 50% replacing a certain quantity of the solution with pure alcohol. By what percentage is the quantity of alcohol added by Sachin more/less than that replaced by Vivek ?
  1.    $$11\frac{1}{9}$$% less
  2.    $$11\frac{1}{9}$$% more
  3.    $$16\frac{2}{3}$$% less
  4.    $$20$$% more
Answer: Option D
Question 15. Rajeev buy goods worth Rs. 6650. He gets a rebate of 6% on it. After getting the rebate, he pays sale tax @ 10%. Find the amount he will have to pay for the goods ?
  1.    Rs. 6876.10
  2.    Rs. 6999.20
  3.    Rs. 6654
  4.    Rs. 7000
Answer: Option A
Question 16. In a year, a man manages to sell only 65% of the chicken he owns. How many chicken should the man own to sell 47775 chicken in a years ?
  1.    55000
  2.    68500
  3.    73000
  4.    82500
  5.    None of these
Answer: Option E
Question 17. When 125 is subtracted from a number, it reduces to its 37.5 percent. What is 25 percent of that number ?
  1.    50
  2.    75
  3.    125
  4.    175
  5.    None of these
Answer: Option A
Question 18. In an examination it is required to get 40% of the aggregate marks to pass. A student get 261 marks and is declared failed by 4% marks. What are the maximum aggregate marks a student can get ?
  1.    700
  2.    730
  3.    745
  4.    765
  5.    None of these
Answer: Option E
Question 19. If x% of y is the same as $$\frac{4}{5}$$ of 80, then the value of xy is :
  1.    320
  2.    400
  3.    640
  4.    None of these
Answer: Option D
Question 20. The contents of a certain box consist of 14 apples and 23 oranges. How many oranges must be removed from the box so that 70% of the pieces of fruit in the box will be apples ?
  1.    6
  2.    12
  3.    17
  4.    36
Answer: Option C