Partnership Questions MCQs


partnership Questions

Total Questions : 47

Page 1 of 3 pages
Question 1. Jhon, Mona and Gordon, three US based business partners, jointly invested in a business project to supply nuclear fuel to India. As per their share in the investment, Gordon will receive $$\frac{2}{3}$$ of the profits whereas Jhon and Mona divided the remainder equally. It is estimated that the income of Jhon will increase by $ 60 million when the rate of profit rises from 4% to 7%. What is Mona's capital ?
  1.    $ 2000 million
  2.    $ 3000 million
  3.    $ 5000 million
  4.    $ 8000 million
Answer: Option A
Question 2. Anu is a working partner and Bimla is a sleeping partner in a business. Anu puts Rs. 5000 and Bimla putes in Rs. 6000. Anu receives 12.5% of the profit for managing the business and the rest is divided in proportion to their capitals. What does each get put of a profit of Rs. 880 ?
  1.    Rs. 400, Rs. 480
  2.    Rs. 450, Rs. 430
  3.    Rs. 460, Rs. 420
  4.    Rs. 470, Rs. 410
Answer: Option C
Question 3. The ratio of investments of two partners X and Y is 11 : 12 and the ratio of their profit is 2 : 3. If X invested the money for 8 months, then the time for which Y invested the money is ?
  1.    8 months
  2.    9 months
  3.    10 months
  4.    11 months
Answer: Option D
Question 4. A and B enter into partnership. At the end of 9 months B withdraws but A's capitals is used for one month more. If they receive profit in the ratio of 5 : 6, then the ratio of their capital is ?
  1.    3 : 4
  2.    4 : 3
  3.    5 : 6
  4.    6 : 5
Answer: Option A
Question 5. Two partners invested Rs. 125000 and Rs. 85000 respectively in a business. They distribute 60% of the profit equally and decide to distribute the remaining 40% as the interest on their capitals. If one partner received Rs. 3000 more than the other, the total profits is ?
  1.    Rs. 42250
  2.    Rs. 39375
  3.    Rs. 38840
  4.    Rs. 36575
Answer: Option B
Question 6. Nonad, Vikas and and Manav enter into a partnership. Ninad invest some amount at the beginning. Vikas invest double the amount after 6 months and Manav invests thrice the amount invested by Ninad after 8 months. They earn a profit of Rs. 45000 at the end of the year. What is Manav's share in the profit ?
  1.    Rs. 9000
  2.    Rs. 12000
  3.    Rs. 15000
  4.    Rs. 25000
  5.    None of these
Answer: Option C
Question 7. Four milkmen rented a pasture. A grazed 15 cows for 4 months, B grazed 12 cows for 2 months, C grazed 18 cows for 6 months and D grazed 16 cows for 5 months. If A's share of rent is Rs. 1020, what is C's share of rent ?
  1.    Rs. 916
  2.    Rs. 1360
  3.    Rs. 1836
  4.    Cannot be determined
  5.    None of these
Answer: Option C
Question 8. A, B and C are three partners in a business. The profit share of A is $$\frac{3}{{16}}$$ of the total profit and B's share is $$\frac{1}{{4}}$$ of the total profit. If C receives Rs. 243, then the amount received by B will be ?
  1.    Rs. 90
  2.    Rs. 96
  3.    Rs. 108
  4.    Rs. 120
Answer: Option C
Question 9. A, B and C are partners in a business. Their shares are in the proportion of $$\frac{1}{3}:\frac{1}{4}:\frac{1}{5}$$ . A withdraws half of his capital after 15 months and after another 15 months, a profit of Rs. 4340 is divided. The share of C is ?
  1.    Rs. 1240
  2.    Rs. 1245
  3.    Rs. 1360
  4.    Rs. 1550
Answer: Option A
Question 10. A is a active partner and B is a inactive partner in business. A puts in Rs. 5000 and B puts in Rs. 6000. A received 15% of the profit for managing the business and the rest is divided in proportion to their capitals. The amounts received by A out of the profit of Rs. 880 in all is ?
  1.    Rs. 132
  2.    Rs. 340
  3.    Rs. 472
  4.    Rs. 492
Answer: Option C
Question 11. A, B, C started a business with their investments in the ratio 1 : 3 : 5. After 4 months, A invested the same amount as before and B as well as C withdrew half of their investments. The ratio of their profits at the end of the year is ?
  1.    4 : 3 : 5
  2.    5 : 6 : 10
  3.    6 : 5 : 10
  4.    10 : 5 : 6
Answer: Option B
Question 12. In a partnership, A invests $$\frac{1}{6}$$ of the capital $$\frac{1}{6}$$ for of the time, B invests $$\frac{1}{3}$$
of the capital for $$\frac{1}{3}$$ of the time and C, the rest of the capital for the whole time. Out of a profit of Rs. 4600, B's share is ?
  1.    Rs. 650
  2.    Rs. 800
  3.    Rs. 960
  4.    Rs. 1000
Answer: Option B
Question 13. A starts business with a capital of Rs. 14000. Five months later B joins and further two months later C joins them. If the profit sharing ratio in the end of year is 4 : 3 : 2, then the money invested by C was ?
  1.    Rs. 18000
  2.    Rs. 16800
  3.    Rs. 18600
  4.    Rs. 10800
Answer: Option B
Question 14. A, B and C become partners in a business. A contributes $$\frac{1}{3}$$ rd of the capital for $$\frac{1}{4}$$ th of the time. B contributes $$\frac{1}{5}$$ th of the capital for $$\frac{1}{6}$$ th of the time and C the rest of the capital for the whole time. If the profit is Rs. 1820, then the A's share in profit is ?
  1.    Rs. 130
  2.    Rs. 260
  3.    Rs. 292
  4.    Rs. 304
Answer: Option B
Question 15. A, B and C entered into a partnership. A invested Rs. 2560 and B invested Rs. 2000. At the end of the year, they gained Rs. 1105, out of which A got Rs. 320. C's capital was ?
  1.    Rs. 2840
  2.    Rs. 4028
  3.    Rs. 4280
  4.    Rs. 4820
Answer: Option C
Question 16. A, B and C enter into a partnership. A contributes one-third of the capital while B contributes as much as A and C together contribute. If the profit at the end of the year amounts to Rs. 900, what would C receive ?
  1.    Rs. 100
  2.    Rs. 150
  3.    Rs. 200
  4.    Rs. 300
Answer: Option B
Question 17. A and B started a business jointly. A's investment was thrice the investment of B and the period of his investment was two times the period of investment of B. If B received Rs. 4000 as profit, then their total profit is ?
  1.    Rs. 16000
  2.    Rs. 20000
  3.    Rs. 24000
  4.    Rs. 28000
Answer: Option D
Question 18. A began a business with Rs. 85000, he was joined afterwards by B with Rs. 42500. For how much period does B join, if the profits at the end of the year are divided in the ratio of 3 : 1 ?
  1.    4 months
  2.    5 months
  3.    6 months
  4.    8 months
Answer: Option D
Question 19. A and B share profits and losses in a firm in the ratio of 3 : 2. And C entered in the firm as a new partner; his profit sharing ratio is $$\frac{1}{4}$$. If C has taken his share of profit from A and B in equal ratio, then the new profit shearing ratio will be ?
  1.    19 : 11 : 1
  2.    19 : 11 : 10
  3.    10 : 11 : 9
  4.    10 : 11 : 19
Answer: Option B
Question 20. A, B and C share the profit in the ratio of 2 : 3 : 7. If the average gain is Rs. 8000, then B's share is ?
  1.    Rs. 2000
  2.    Rs. 1000
  3.    Rs. 1500
  4.    Rs. 6000
Answer: Option D