Nuclear Power Engineering Questions MCQs


nuclear power engineering Questions

Total Questions : 241

Page 1 of 13 pages
Question 1. Which of the following gases has very high neutron capture cross-section, making it unsuitable as a coolant in nuclear reactor?
  1.    N₂
  2.    He
  3.    CO₂
  4.    H₂
Answer: Option A
Question 2. Heavy water (D₂O) in a nuclear reactor serves as a
  1.    Coolant
  2.    Moderator
  3.    Both A & B
  4.    Neutron absorber
Answer: Option C
Question 3. Moderating material used in a thermal-reactor should be a
  1.    Good absorber of neutrons
  2.    Solid substance
  3.    Poor absorber of neutrons
  4.    None of these
Answer: Option C
Question 4. The 92U238 emits an a-particle. The product is
  1.    90U234
  2.    90U238
  3.    90U236
  4.    92U236
Answer: Option A
Question 5. Nuclear fuel generally used in reactors is uranium oxide instead of uranium, because the former has higher
  1.    Melting point, hence can be subjected to higher temperature
  2.    Density ; hence core volume for a given power output would be smaller
  3.    Resistance to effects of irradiation
  4.    All of the above
Answer: Option D
Question 6. __________ have the same mass number, but different nuclear charge.
  1.    Isotopes
  2.    Isobars
  3.    Isotones
  4.    None of these
Answer: Option B
Question 7. Water is a better coolant than a gas (like CO₂, He, N₂ etc.), because it
  1.    Is a better neutron moderator as well
  2.    Requires comparatively smaller pumps and heat exchanger for a given heat transfer rate
  3.    Has a better heat transfer characteristics, and it can be pressurised to attain a high temperature
  4.    All of the above
Answer: Option D
Question 8. Which is the most commonly used molten metal for cooling of nuclear reactors?
  1.    Calcium
  2.    Sodium
  3.    Mercury
  4.    Zinc
Answer: Option B
Question 9. Radioactive decay is a __________ change.
  1.    Chemical
  2.    Nuclear
  3.    Physical
  4.    None of these
Answer: Option B
Question 10. Heavy water used in the nuclear reactors to slow down the speed of neutrons is
  1.    Highly purified water
  2.    A compound of oxygen and deuterium
  3.    Water having dissolved salts of heavy metals
  4.    None of these
Answer: Option B
Question 11. Hydrogen bomb employs the nuclear fusion of
  1.    Hydrogen
  2.    Deuterium
  3.    Tritium
  4.    Helium
Answer: Option B
Question 12. Use of molten metal as a coolant in fast breeder reactor helps in
  1.    Rapid heat transfer from the core
  2.    Accelerating the reaction rate in the core
  3.    Breeding neutrons
  4.    Accelerating the neutrons
Answer: Option A
Question 13. Fuel for a fast breeder reactor is
  1.    Plutonium
  2.    Uranium
  3.    Radium
  4.    Neptunium
Answer: Option A
Question 14. The time taken for a radioactive element to reduce to 50% of its original weight is __________ years, if its half life period is 12 years.
  1.    24
  2.    18
  3.    6
  4.    36
Answer: Option B
Question 15. Uranium is recovered from its ore (pitchblende) by
  1.    Froth floatation technique
  2.    Leaching with sulphuric acid
  3.    Smelting in a furnace
  4.    Dissolving in water
Answer: Option B
Question 16. Which of the following is the most harmful for the human being?
  1.    Β-rays
  2.    X-rays
  3.    Γ-rays
  4.    Ultra violet rays
Answer: Option C
Question 17. Coolant used in a boiling water reactor is
  1.    Hydrogen gas
  2.    Water
  3.    Steam
  4.    A mixture of water & steam
Answer: Option D
Question 18. The atomic weight and atomic number of an element are A and Z respectively. What is the number of neutrons in the atom of that element?
  1.    A+Z
  2.    A- Z
  3.    A
  4.    Z
Answer: Option B
Question 19. Graphite is used in nuclear reactor as
  1.    Insulation lining of the reactor
  2.    Fuel
  3.    Lubricant
  4.    Retarder of neutron velocity
Answer: Option D
Question 20. Extraction of uranium from its ore is done by __________ method.
  1.    Chemical
  2.    Pyrometallurgical
  3.    Physical beneficiation
  4.    Electrometallurgical
Answer: Option A