Inventions Questions MCQs


inventions Questions

Total Questions : 90

Page 1 of 5 pages
Question 1. Who invented the ballpoint pen?
  1.    Biro Brothers
  2.    Waterman Brothers
  3.    Bicc Brothers
  4.    Write Brothers
Answer: Option A
Question 2. In which decade was the first solid state integrated circuit demonstrated?
  1.    1950s
  2.    1960s
  3.    1970s
  4.    1980s
Answer: Option A
Question 3. What J. B. Dunlop invented?
  1.    Pneumatic rubber tire
  2.    Automobile wheel rim
  3.    Rubber boot
  4.    Model airplanes
Answer: Option A
Question 4. Which scientist discovered the radioactive element radium?
  1.    Isaac Newton
  2.    Albert Einstein
  3.    Benjamin Franklin
  4.    Marie Curie
Answer: Option D
Question 5. When was barb wire patented?
  1.    1874
  2.    1840
  3.    1895
  4.    1900
Answer: Option A
Question 6. What is the name of the CalTech seismologist who invented the scale used to measure the magnitude of earthquakes?
  1.    Charles Richter
  2.    Hiram Walker
  3.    Giuseppe Mercalli
  4.    Joshua Rumble
Answer: Option A
Question 7. What James Watt invented?
  1.    Diving bell
  2.    Steam boat
  3.    Hot air balloon
  4.    Rotary steam engine
Answer: Option D
Question 8. Where is the village of Branston, after which the famous pickle is named?
  1.    Yorkshire
  2.    Lancashire
  3.    Staffordshire
  4.    Norfolk
Answer: Option C
Question 9. Who invented Jet Engine?
  1.    Sir Frank Whittle
  2.    Gottlieb Daimler
  3.    Roger Bacon
  4.    Lewis E. Waterman
Answer: Option A
Question 10. What invention caused many deaths while testing it?
  1.    Dynamite
  2.    Ladders
  3.    Race cars
  4.    Parachute
Answer: Option D
Question 11. Who invented Gunpowder?
  1.    G. Ferdinand Von Zeppelin
  2.    Sir Frank Whittle
  3.    Roger Bacon
  4.    Leo H Baekeland
Answer: Option C
Question 12. Until Victorian times, chocolate was thought of as a drink. When did the first chocolate bar appear?
  1.    1828
  2.    1831
  3.    1825
  4.    There is no sure date
Answer: Option D
Question 13. What now ubiquitous device was invented by Zenith engineer Eugene Polley in 1955?
  1.    Microwave oven
  2.    Remote control
  3.    VCR
  4.    Calculator
Answer: Option B
Question 14. What Benjamin Franklin invented?
  1.    Bifocal spectacles
  2.    Radio
  3.    Barometer
  4.    Hygrometer
Answer: Option A
Question 15. This part-time race car driver invented the bucket seat in 1969. Who was he??
  1.    Steve McQueen
  2.    Harrison Frazier
  3.    Paul Newman
  4.    John Wayne
Answer: Option A
Question 16. What plaything was invented by Joe McVicker in 1956?
  1.    Silly Putty
  2.    Etch-A-Sketch
  3.    Lite-Brite
  4.    Play-Doh
Answer: Option D
Question 17. Who was the first American female to patent her invention, a method of weaving straw with silk?
  1.    Marjorie Joyner
  2.    Margaret Knight
  3.    Amanda Jones
  4.    Mary Kies
Answer: Option D
Question 18. Who invented Gramophone?
  1.    Michael Faraday
  2.    Fahrenheit
  3.    Sir Alexander Graham Bell
  4.    Thomas Alva Edison
Answer: Option D
Question 19. What furniture item was invented by California furniture designer Charles Prior Hall in 1968?
  1.    Sofa bed
  2.    Captain's chair
  3.    Waterbed
  4.    Hammock
Answer: Option C
Question 20. The Manhattan Project was started by President Roosevelt in 1942 to ensure that the U.S. beat the Germans in developing a nuclear bomb. Whom did Roosevelt appoint as scientific head the Manhattan Project?
  1.    Robert Oppenheimer
  2.    James B. Conant
  3.    Leslie R. Groves
  4.    Vannevar Bush
Answer: Option A