Internal Combustion Engines I C Engines Mcqs Questions MCQs


internal combustion engines i c engines mcqs Questions

Total Questions : 988

Page 1 of 50 pages
Question 1. The specific fuel consumption of a petrol engine compared to diesel engine of same h.p. is
  1.     Same
  2.     More
  3.     Less
  4.     Less or more depending on operating conditions
Answer: Option B
Explanation :
Question 2. The function of a distributor in a coil ignition system of i.c. engines is
  1.     To distribute spark
  2.     To distribute power
  3.     To distribute current
  4.     To time the spark
Answer: Option D
Explanation :
Question 3. The air requirement of a petrol engine during starting compared to theoretical air required for complete combustion is
  1.     More
  2.     Less
  3.     Same
  4.     May be more or less depending on engine capacity
Answer: Option B
Explanation :
Question 4. The loud pulsating noise heard within the cylinder of an internal combustion engine is known as
  1.     Detonation
  2.     Turbulence
  3.     Pre-ignition
  4.     Supercharging
Answer: Option A
Explanation :
Question 5. The air-fuel ratio of the petrol engine is controlled by
  1.     Fuel pump
  2.     Governor
  3.     Injector
  4.     Carburettor
Answer: Option D
Explanation :
Question 6. Alpha-methyl-naphthalene (c₁₁ h₁₀) has a cetane number of
  1.     0
  2.     50
  3.     100
  4.     120
Answer: Option A
Explanation :
Question 7. An hmh flame speed is obtained in diesel engine when air fuel ratio is
  1.     Uniform throughout the mixture
  2.     Chemically correct mixture
  3.     About 35% of rich mixture
  4.     About 10% of rich mixture
Answer: Option D
Explanation :
Question 8. The temperature of interior surface of cylinder wall in normal operation is not allowed to exceed
  1.     80°C
  2.     120°C
  3.     180°C
  4.     240°C
Answer: Option C
Explanation :
Question 9. Fuel consumption of diesel engines is not guaranteed at one quarter load because at such low loads
  1.     The friction is high
  2.     The friction is unpredictable
  3.     The small difference in cooling water temperature or in internal friction has a disproportionate effect
  4.     The engine is rarely operated
Answer: Option C
Explanation :
Question 10. The expansion of fuel in a four stroke cycle diesel engine
  1.     Starts at 15° before top dead center and ends at 30° after top dead center
  2.     Starts at top dead center and ends at 30° after top dead center
  3.     Starts at 15° after top dead center and ends at 30° before bottom dead center
  4.     May start and end anywhere
Answer: Option C
Explanation :
Question 11. For the same compression ratio
  1.     Otto cycle is more efficient than the Diesel
  2.     Diesel cycle is more efficient than Otto
  3.     Both Otto and Diesel cycles are, equally efficient
  4.     Compression ratio has nothing to do with efficiency
Answer: Option A
Explanation :
Question 12. The self ignition temperature of petrol is _________ as compared to diesel oil.
  1.     Same
  2.     Lower
  3.     Higher
  4.     None of these
Answer: Option C
Explanation :
Question 13. The function of a distributor in a coil ignition system of i.c. engines is
  1.     To distribute spark
  2.     To distribute power
  3.     To distribute current
  4.     To time the spark
Answer: Option D
Explanation :
Question 14. If the speed of the engine is increased, the indicated power will
  1.     Increase
  2.     Decrease
  3.     Remain same
  4.     None of these
Answer: Option A
Explanation :
Question 15. A heat engine utilizes the
  1.     Calorific value of oil
  2.     Low heat value of
  3.     High heat value of oil
  4.     Mean heat value of oil
Answer: Option C
Explanation :
Question 16. The operation of forcing additional air under pressure into the engine cylinder is known as
  1.     Supercharging
  2.     Carburetion
  3.     Turbulence
  4.     Delay period
Answer: Option A
Explanation :
Question 17. Installation of supercharger on a four cycle diesel engine can result in the following percentage increase in power
  1.     Up to 35%
  2.     Up to 50%
  3.     Up to 75%
  4.     Up to 100%
Answer: Option D
Explanation :
Question 18. The ratio of the indicated thermal efficiency to the air standard efficiency is known as
  1.     Mechanical efficiency
  2.     Overall efficiency
  3.     Volumetric efficiency
  4.     Relative efficiency
Answer: Option D
Explanation :
Question 19. Stoichiometric ratio is
  1.     Chemically correct air-fuel ratio by weight
  2.     Chemically correct air-fuel ratio by volume
  3.     Actual air-fuel ratio for maximum efficiency
  4.     None of the above
Answer: Option B
Explanation :
Question 20. The specific fuel consumption per b.p. hour for a petrol engine is about
  1.     0.2 kg
  2.     0.25 kg
  3.     0.3 kg
  4.     0.35 kg
Answer: Option B
Explanation :