Interest Questions MCQs


interest Questions

Total Questions : 101

Page 1 of 6 pages
Question 1. Tushar borrowed a sum of Rs. 12000 at 15% per annum from a money - lender on 13th January, 1987 and return the amount on 8th June, 1987 to clear his debt. Then the amount paid by Tushar to the money - lender to clear his debt was = ?
  1.    Rs. 15000
  2.    Rs. 11394
  3.    Rs. 12720
  4.    Rs. 13650
Answer: Option C
Question 2. Vishwas borrowed a total amount of Rs. 30000, part of it on simple interest rate of 12 p.c.p.a. and remaining on simple interest rate of 10 p.c.p.a. If at the end of 2 year she paid in all Rs. 36480 to settle the loan amount, what was the amount borrowed at 12 p.c.p.a ?
  1.    Rs. 12000
  2.    Rs. 16000
  3.    Rs. 17500
  4.    Rs. 18000
Answer: Option A
Question 3. A sum of Rs. 18750 is left by a will by a father to be divided between the two sons, 12 and 14 years of age, so that when they attain maturity at 18, the amount (principal + interest) received by each at 5 percent simple interest will be the same. Find the sum alloted at present to each son.
  1.    Rs. 9500, Rs. 9250
  2.    Rs. 8000, Rs. 1750
  3.    Rs. 9000, Rs. 9750
  4.    None of these
Answer: Option C
Question 4. I had Rs. 10000 with me. Out of this money I lent some money to A for 2 years @ 15% simple interest. I lent the remaining money to B for an equal number of years @18% simple interest. After 2 years, I found that A had given me Rs. 360 more as interest as compared to B. The amount of money which I had lent to B must have been.
  1.    Rs. 2000
  2.    Rs. 3000
  3.    Rs. 4000
  4.    Rs. 5000
Answer: Option C
Question 5. A certain sum of money amount to Rs 2200 at 5% interest Rs 2320 at 8% interest in the same period of time. The period of time is = ?
  1.    2 years
  2.    4 years
  3.    5 years
  4.    3 years
Answer: Option A
Question 6. For 2 years, a sum was put at SI at a certain rate. If the rate was 3% higher, it would have fetched Rs. 300 more. What will be the sum ?
  1.    Rs. 5000
  2.    Rs. 4800
  3.    Rs. 2500
  4.    Rs. 4484
Answer: Option A
Question 7. A money lender claims to lend money at the rate of 10% per annum simple interest. However, he takes the interest in advance when he lends a sum for one year. At what interest rate does he lend the money actually ?
  1.    10%
  2.    $$10\frac{1}{9}$$ %
  3.    11%
  4.    $$11\frac{1}{9}$$ %
Answer: Option D
Question 8. An amount of Rs. 1,00,000 is invested in two types of shares. The first yields an interest of 9% p.a. and second, 11% p.a. If the total interest at the end of one year is $$9\frac{3}{4}$$ %, then the amount invested in each share was -
  1.    Rs. 52, 500; Rs. 47, 500
  2.    Rs. 62, 500; Rs. 37, 500
  3.    Rs. 72, 500; Rs. 27, 500
  4.    Rs. 82, 500; Rs. 17, 500
Answer: Option B
Question 9. A sum of Rs. 1550 was lent partly at 5% and partly at 8% p.a. simple interest. The total interest received after 3 years was Rs. 300. The ratio of the money lent at 5% to that lent at 8% is:
  1.    5 : 8
  2.    8 : 5
  3.    16 : 15
  4.    31 : 6
Answer: Option C
Question 10. A sum of Rs. 1440 is lent out in three parts in such away that the interests on first part at 2% for 3 years, second part at 3% for 4 years and third part at 4% for 5 years are equal. Then the difference between the largest and the smallest sum is -
  1.    Rs. 200
  2.    Rs. 400
  3.    Rs. 460
  4.    Rs. 560
Answer: Option D
Question 11. A certain sum doubles in 7 years at simple interest. The same sum under the same interest rate will become 4 times in how many years = ?
  1.    14 years
  2.    28 years
  3.    21 years
  4.    10 years
Answer: Option C
Question 12. If the simple interest on Rs. 1 for 1 month is 1 paisa, then the rate percent per annum will be = ?
  1.    10%
  2.    8%
  3.    12%
  4.    6%
Answer: Option C
Question 13. On a certain sum the simple interest for $$12\frac{1}{2}$$ year is $$\frac{3}{4}$$ of the sum. Then the rate of interest is = ?
  1.    5% per year
  2.    6% per year
  3.    7% per year
  4.    8% per year
Answer: Option B
Question 14. A person invests money in three different schemes for 6 years, 10 years and 12 years at 10 percent, 12 percent and 15 percent simple interest respectively. At the completion of each scheme, he gets the same interest. The ratio of his investment is
  1.    2 : 3 : 4
  2.    4 : 3 : 2
  3.    3 : 4 : 6
  4.    6 : 3 : 2
Answer: Option D
Question 15. A man invested $$\frac{{\text{1}}}{{\text{3}}}$$ of his capital at 7%; $$\frac{{\text{1}}}{{\text{4}}}$$ at 8% and the remainder at 10%. If his annual income is Rs. 561, the capital is -
  1.    Rs. 5400
  2.    Rs. 6000
  3.    Rs. 6600
  4.    Rs. 7200
Answer: Option C
Question 16. Find the amount to be received after 2 years 6 months at the rate of 5% p.a. of simple interest on a sum of Rs. 3200.
  1.    Rs. 3800
  2.    Rs. 3500
  3.    Rs. 3600
  4.    Rs. 3900
Answer: Option C
Question 17. The simple interest on a certain sum of money at the rate of 5% per annum for 8 years is Rs. 840. Rate of interest for which the same amount of interest can be received on the same sum after 5 years is = ?
  1.    7%
  2.    8%
  3.    9%
  4.    10%
Answer: Option B
Question 18. If a sum of money double itself in 8 years, then the interest rate in percentage is ?
  1.    $$8\frac{1}{2}$$ %
  2.    10%
  3.    $$10\frac{1}{2}$$ %
  4.    $$12\frac{1}{2}$$ %
Answer: Option D
Question 19. Alipta got some amount of money from her father. In how many years will the ratio of the money and the interest obtained from it be 10 : 3 at 6% simple interest per annum ?
  1.    7 years
  2.    3 years
  3.    5 years
  4.    4 years
Answer: Option C
Question 20. A sum of Rs. 3000 yields an interest of Rs. 1080 at 12% per annum simple interest in how many years ?
  1.    4 years
  2.    3 years
  3.    5 years
  4.    $$2\frac{1}{2}$$ years
Answer: Option B