Industrial Engineering And Prod N Mgmt Mcqs Questions MCQs


industrial engineering and prod n mgmt mcqs Questions

Total Questions : 1256

Page 1 of 63 pages
Question 1. Which of the following statement is wrong?
  1.     An activity consumes time and resources whereas an event does not consume time or resources
  2.     The performance of a specific task is called an activity
  3.     An event is an instantaneous point in time at which an activity begins or ends
  4.     The turning of a job on lathe is an event whereas job turned is an activity
Answer: Option D
Explanation :
Question 2. The time of completing a project in network analysis is given by following time of the critical activity meeting at the final triode
  1.     Early finish
  2.     Early start
  3.     Late start
  4.     Late finish
Answer: Option A
Explanation :
Question 3. A dummy activity
  1.     Is artificially introduced
  2.     Is represented by a dotted line
  3.     Does not require any time
  4.     All of the above
Answer: Option D
Explanation :
Question 4. Standing orders which are statutory are applicable to
  1.     All industries
  2.     All process industries and thermal power plants
  3.     Only major industries
  4.     All industries employing more than 100 workers
Answer: Option D
Explanation :
Question 5. In value engineering, important consideration is given to
  1.     Customer satisfaction
  2.     Function concept
  3.     Profit maximization
  4.     Cost reduction
Answer: Option D
Explanation :
Question 6. The type of organisation preferred for an automobile industry, is
  1.     Line organisation
  2.     Functional organisation
  3.     Line and staff organisation
  4.     Line, staff and functional organisation
Answer: Option C
Explanation :
Question 7. Cpm requires
  1.     Single time estimate
  2.     Double time estimate
  3.     Triple time estimate
  4.     None of these
Answer: Option A
Explanation :
Question 8. Which of the following wage incentive plan is applied to all workers?
  1.     Halsey plan
  2.     Gantt plan
  3.     Emerson's efficiency plan
  4.     Rowan plan
Answer: Option A
Explanation :
Question 9. Travel charts provide
  1.     An idea of the flow of materials at various stages
  2.     A compact estimate of the handling which must be done between various work sections
  3.     The information for changes required in rearranging material handling equipment
  4.     An approximate estimate of the handling which must be done at a particular station
Answer: Option B
Explanation :
Question 10. Which of the following statement is correct?
  1.     When slack of an activity is zero, it falls only on critical path.
  2.     CPM technique is useful to minimize the direct and indirect expenses.
  3.     Critical path of a net work represents the minimum time required for completion of project.
  4.     All of the above
Answer: Option D
Explanation :
Question 11. Basic motion time study gives times for basic motions in ten thousandths of
  1.     Second
  2.     Minute
  3.     Hour
  4.     Day
Answer: Option B
Explanation :
Question 12. Which of the following is independent of sales forecast?
  1.     Productivity
  2.     Inventory control
  3.     Production planning
  4.     Production control
Answer: Option A
Explanation :
Question 13. The product layout
  1.     Lowers overall manufacturing time
  2.     Requires less space for placing machines
  3.     Utilizes machine and labour better
  4.     All of these
Answer: Option D
Explanation :
Question 14. The critical activity has
  1.     Maximum float
  2.     Minimum float
  3.     Zero float
  4.     Average float
Answer: Option C
Explanation :
Question 15. The value engineering technique in which experts of the same rank assemble for product development is called
  1.     Delphi
  2.     Brain storming
  3.     Morphological analysis
  4.     Direct expert comparison
Answer: Option B
Explanation :
Question 16. What does symbol 'o' imply in work study?
  1.     Operation
  2.     Inspection
  3.     Transport
  4.     Delay/temporary storage
Answer: Option A
Explanation :
Question 17. Break-even analysis consists of
  1.     Fixed cost
  2.     Variable cost
  3.     Fixed and variable costs
  4.     Operation costs
Answer: Option C
Explanation :
Question 18. M.t.m. is used to
  1.     Improve existing methods
  2.     Establish time standards
  3.     Develop effective methods in advance of the beginning of production
  4.     All of the above
Answer: Option D
Explanation :
Question 19. Pert analysis is based on
  1.     Optimistic time
  2.     Pessimistic time
  3.     Most likely time
  4.     All of the above
Answer: Option D
Explanation :
Question 20. The probabilistic time is given by (where to = optimistic time, tp = pessimistic time, and tn = most likely time)
  1.     (to + tp + tn)/3
  2.     (to + 2tp + tn)/4
  3.     (to + 4tp + tn)/5
  4.     (to + tp + 4tn)/6
Answer: Option D
Explanation :