Hydraulics And Fluid Mechanics In Me Questions MCQs


hydraulics and fluid mechanics in me Questions

Total Questions : 684

Page 1 of 35 pages
Question 1. When the flow in an open channel is gradually varied, the flow is said to be
  1.    Steady uniform flow
  2.    Steady non-uniform flow
  3.    Unsteady uniform flow
  4.    Unsteady non-uniform flow
Answer: Option B
Question 2. When the flow parameters at any given instant remain same at every point, then flow is said to be
  1.    Quasi-static
  2.    Steady state
  3.    Laminar
  4.    Uniform
Answer: Option D
Question 3. The water in a jet propelled boat is drawn through the openings facing the direction of motion of the boat. The efficiency of propulsion is given by
  1.    2V/(vr - v)
  2.    2V/(vr + v)
  3.    V/(vr - v)
  4.    V/(vr + v)
Answer: Option B
Question 4. The atmospheric pressure with rise in altitude decreases
  1.    Linearly
  2.    First slowly and then steeply
  3.    First steeply and then gradually
  4.    Unpredictable
Answer: Option B
Question 5. An ideal flow of any fluid must satisfy
  1.    Pascal law
  2.    Newton's law of viscosity
  3.    Boundary layer theory
  4.    Continuity equation
Answer: Option D
Question 6. The bulk modulus of elasticity
  1.    Has the dimensions of 1/pressure
  2.    Increases with pressure
  3.    Is large when fluid is more compressible
  4.    Is independent of pressure and viscosity
Answer: Option B
Question 7. Gradually varied flow is
  1.    Steady uniform
  2.    Non-steady non-uniform
  3.    Non-steady uniform
  4.    Steady non-uniform
Answer: Option D
Question 8. Which of the following pump is generally used to pump highly viscous fluid?
  1.    Centrifugal pump
  2.    Reciprocating pump
  3.    Air lift pump
  4.    Screw pump
Answer: Option D
Question 9. A hydraulic accumulator is a device used to store _________ energy which may be supplied to a machine later on.
  1.    Strain
  2.    Pressure
  3.    Kinetic
  4.    None of these
Answer: Option B
Question 10. A hydraulic accumulator normally consists of
  1.    Two cylinders, two rams and a storage device
  2.    A cylinder and a ram
  3.    Two coaxial rams and two cylinders
  4.    A cylinder, a piston, storage tank and control valve
Answer: Option B
Question 11. A hydraulic intensifier normally consists of
  1.    Two cylinders, two rams and a storage device
  2.    A cylinder and a ram
  3.    Two coaxial rams and two cylinders
  4.    A cylinder, a piston, storage tank and control valve
Answer: Option C
Question 12. Center of pressure compared to e.g. is
  1.    Above it
  2.    Below it
  3.    At same point
  4.    Above or below depending on area of body
Answer: Option B
Question 13. In order that flow takes place between two points in a pipeline, the differential pressure between these points must be more than
  1.    Frictional force
  2.    Viscosity
  3.    Surface friction
  4.    All of the above
Answer: Option D
Question 14. The total energy line lies over the centre line of the pipe by an amount equal to
  1.    Pressure head
  2.    Velocity head
  3.    Pressure head + velocity head
  4.    Pressure head - velocity head
Answer: Option C
Question 15. The specific speed of a turbine is given by the equation
  1.    N√P / H3/2
  2.    N√P / H²
  3.    N√P / H5/4
  4.    N√P / H3
Answer: Option C
Question 16. An open tank containing liquid is made to move from rest with a uniform acceleration. The angle 0 which the free surface of liquid makes with the horizontal is such that (where a = Horizontal acceleration of the tank, and g = Acceleration due to gravity)
  1.    tanθ = a/g
  2.    tanθ = 2 a/g
  3.    tanθ = a/2g
  4.    tanθ = a2/2g
Answer: Option A
Question 17. The resultant upward pressure of a fluid on a floating body is equal to the weight of the fluid displaced by the body. This definition is according to
  1.    Buoyancy
  2.    Equilibrium of a floating body
  3.    Archimedes' principle
  4.    Bernoulli's theorem
Answer: Option C
Question 18. The discharge through a channel of trapezoidal section is maximum when
  1.    Width of channel at the top is equal to twice the width at the bottom
  2.    Depth of channel is equal to the width at the bottom
  3.    The sloping side is equal to half the width at the top
  4.    The sloping side is equal to the width at the bottom
Answer: Option C
Question 19. Coefficient of contraction is the ratio of
  1.    Actual velocity of jet at vena contracta to the theoretical velocity
  2.    Loss of head in the orifice to the head of water available at the exit of the orifice
  3.    Loss of head in the orifice to the head of water available at the exit of the orifice
  4.    Area of jet at vena-contracta to the area of orifice
Answer: Option D
Question 20. The most efficient section of a channel is
  1.    Triangular
  2.    Rectangular
  3.    Square
  4.    Trapezoidal
Answer: Option D