Furnace Technology Questions MCQs


furnace technology Questions

Total Questions : 155

Page 1 of 8 pages
Question 1. Overfire burning in a furnace is a phenomenon characterised by
  1.    Supply of excess fuel
  2.    Supply of excess air
  3.    Burning carbon monoxide and other incombustible in upper zone of furnace by supplying more air
  4.    None of these
Answer: Option C
Question 2. __________ is an indirectly heated furnace.
  1.    Open hearth furnace
  2.    Muffle furnace
  3.    Soaking pit
  4.    Reheating furnace
Answer: Option B
Question 3. Which of the following variables does not affect the furnace capacity?
  1.    Size of the furnace
  2.    Gas velocity in furnace
  3.    Ratio of wall surface to surface of stock
  4.    None of these
Answer: Option D
Question 4. Reducing atmosphere is maintained in a
  1.    Calcination kiln
  2.    Blast furnace
  3.    Soaking pit
  4.    L.D. converter
Answer: Option B
Question 5. Thermal efficiency of a limestone calcination rotary kiln may be around __________ percent.
  1.    20
  2.    40
  3.    65
  4.    80
Answer: Option B
Question 6. Main gas valve in a gaseous fuel burner is a __________ valve.
  1.    Gate
  2.    Butterfly
  3.    Globe
  4.    None of these
Answer: Option A
Question 7. Ingress of cold air in the furnaces through cracks, charging doors, openings etc.
  1.    Reduces the flue gas temperature and makes the furnace atmosphere oxidising
  2.    Increases the load on the induced draft fan
  3.    Reduces the furnace draught
  4.    All of the above
Answer: Option D
Question 8. Which furnace employs an I.D. fan for the removal of flue gases from the furnace?
  1.    Coke oven
  2.    Blast furnace stoves
  3.    Beehive coke oven
  4.    High pressure boiler
Answer: Option D
Question 9. The function of an economiser in a boiler is to preheat the
  1.    Feedwater
  2.    Combustion air
  3.    Pulverised coal
  4.    Furnace oil
Answer: Option A
Question 10. __________ atmosphere is maintained inside an iron blast furnace.
  1.    Oxidising
  2.    Reducing
  3.    Inert
  4.    Decarburising
Answer: Option B
Question 11. Which of the following is a heat treatment furnace?
  1.    Muffle furnace
  2.    Annealing furnace
  3.    Reheating furnace
  4.    Rotary kiln
Answer: Option B
Question 12. An electric furnace producing heat by means of an electric arc struck between each of three electrodes and the charge is called __________ furnace.
  1.    Resistance
  2.    Arc
  3.    Low frequency induction
  4.    None of these
Answer: Option B
Question 13. The electric furnace in which heat is produced by a combination of induced current and skin effect is called __________ furnace.
  1.    Arc
  2.    Resistance
  3.    Low frequency induction
  4.    High frequency induction
Answer: Option D
Question 14. Calcination of limestone to produce lime is done in a __________ kiln.
  1.    Tunnel
  2.    Rotary
  3.    Vertical shaft
  4.    Both B and C
Answer: Option D
Question 15. Pot furnace which is either regenerative or recupterative, is used in the manufacture of
  1.    Glass
  2.    Stainless steel
  3.    Potteries
  4.    Refractory bricks
Answer: Option A
Question 16. Temperature of a furnace fired with low calorific value fuel gas (i.e. lean gas) can be increased by
  1.    Preheating the combustion air
  2.    Oxygen enrichment of combustion air
  3.    Preheating the fuel gas
  4.    All of the above
Answer: Option D
Question 17. The heating capacity of muffle furnace depends on the
  1.    Surface area & emissivity of the stock
  2.    Properties of the muffle wall (temperature, area, emissivity)
  3.    Both A & B
  4.    Neither A nor B
Answer: Option C
Question 18. Oxygen enrichment of combustion air does not result in increase of the
  1.    Flame temperature
  2.    Oxygen in the flue gas
  3.    Stack loss
  4.    Heat transfer rate in the furnace
Answer: Option B
Question 19. Fuel economy in an industrial furnace operation can not be achieved by the use of
  1.    Stoichiometric combustion air
  2.    Non-preheated combustion air
  3.    Combustion air not enriched with oxygen
  4.    Recupterators
Answer: Option A
Question 20. Size of the combustion chamber of a furnace depends upon the
  1.    Heat release rate of the fuel
  2.    Preheat temperature of fuel & air
  3.    Method of mixing the fuel & air
  4.    All of the above
Answer: Option D