Fibre To Fabric Questions MCQs


fibre to fabric Questions

Total Questions : 35

Page 1 of 2 pages
Question 1. What are the types of natural fibres? Explain. Classify the following based on the different types of natural fibres: [3 MARKS]



S. NoFibres1Cotton2Wool3Silk

: Types: 1 Mark each
Classification: 1 Mark

Natural fibresare of two types based on where they are obtained from - Animal fibres and Plant fibres.

Plant fibres include all fibres we obtain from plants. Examples include jute, linen, etc
Animal fibres are the fibres that we obtain from animals, like fur. S. NoFibresTypes1CottonPlant fibre2WoolAnimal fibre3SilkAnimal fibre
Question 2. Explain the procedure for making jute and cotton fibres. Mention the climatic conditions necessary for both plants. [5 MARKS]

: Cotton procedure: 2 Marks
Jute procedure: 2 Marks
Climatic conditions for both: 1 Mark

Cotton fibre:
The cotton plant bears fruits about the size of a lemon, calledcotton bolls. The bolls are fibrous and full of seeds. When they are ripe, they burst open and the fiber is collected by hand from the ripe cotton bolls. This process is calledpicking. Next, the cottonfibresare separated from the seeds by combing them by a process known asginning. Earlier, ginning was done by hand, but nowadays, machines have been invented to do that for us.

Jute fibre:
The jute plant is generallyharvestedwhen it is in theflowering stage. The stems of jute plants are soaked in water for a few days until they startrotting. Then thefibresare separated by hand from the rotting stems.

Climatic conditions:
For cotton plants, the ideal conditions are warm climates and black soil, like in Gujarat.
For jute plants, it is necessary to have high temperatures and a lot of rainfall, like in Assam.
Question 3. What are the sources of fibers? Explain. [2 MARKS]

: Fibres can be classified into two based on the source from which we obtain it - natural and synthetic fibres.

Natural fibres are those that we get from plant or animal sources. Examples - cotton, jute, silk, wool, etc
Synthetic fibres are man-made fibres, and is not obtained from plant or animal sources. Examples - nylon, polyester, etc
Question 4. The process shown in the image is



  1.    picking
  2.    ginning
  3.    sewing
  4.    knitting
Answer: Option D
: D

Knitting is the process by which a single yarn is used to make fabric. It involvesinterlocking loops of wool or other yarn withknittingneedles or on a machine.
Question 5. Which of the following correctly shows the process of weaving?
Answer: Option D
: B

Weaving is the process of arranging two sets of yarns together to make a fabric. Looms are machines used for weaving.

Question 6. Identify the material used to make the bag shown in the figure

  1.    Wool
  2.    Silk
  3.    Paper
  4.    Jute
Answer: Option D
: D

Jute is widely used to make bags, carpets, rugs, etc. Jute is obtained from the stem of jute plant.
Question 7. Identify yarn from the given images.
Answer: Option D
: D

Yarn is a long continuous thread made from fibres by the process of spinning. It is further knitted, woven or sewed to obtain different fabrics.
Question 8. Which part of the jute plant is used for getting jute fibre? [1 MARK]

: Stem of thejute plant is used for getting jute fibre.
Question 9. Explain the evolution of clothing throughout human history. Give some examples of traditional garments of India. [5 MARKS]

: History of clothing: 1 Mark each
Indian clothes: 1 Mark

1. In the beginning of civilisation, people used barks, leaves and animal fur as clothes.
2. When people settleddown as farmers, they used woven vines and animal fleece as clothes.
3. In the next stage, flax and cotton were woven into clothes.In those times, people just draped the fabric to cover themselves.
4. People started wearing stitched clothes only after the needle was invented.


Some signature clothing items of India include turbans, saris, and dhotis.
Question 10. What is the difference between fibre and fabric? Explain. [2 MARKS]

: Fibre: 1 Mark
Fabric:1 Mark

Fibres are thin strands of materials that we obtain either from natural or synthetic sources.

Fabrics are pieces of cloth made of up multiple yarns, which in turn are made out of fibres.
Question 11. Why are clothes important to us? [1 MARK]

: Clothes are important because they guard our bodies against the external environment like insect bites, and they make us look good.
Question 12. What is a yarn? How is it made? Give examples of devices that are used for making yarn. [3 MARKS]

: Definition: 1 Mark
Production: 1 Mark
Examples: 1 Mark

A yarn is a long thread of interlocked fibres.

The fibres are first drawn out from their source and then twisted into yarn. This process is called spinning.

The devices used in spinning are takli and charkha.
Question 13. Why is it advised not to wear synthetic clothes while working in laboratory or kitchen? Name four synthetic fibres and mention their uses apart from their usage in clothes.  [5 MARKS]

: Reason: 1 Mark
Fibres + uses: 1Mark each


Syntheticfibresdon't burn but melt on exposure to fire.If they catch fire, they melt and stick to the body of the personwearingthem. This is why it isadvised not to wear clothesmade ofsynthetic fibrewhile workingin akitchenor in a laboratory.

Four synthetic fibres - rayon, nylon, Teflon, and acrylic
Rayon - It is usedfor making surgical dressings.
Nylon - It is used for making ropes.
Teflon - Itisusedas a non-stick coating for pans and other cookware.
Acrylic- It is used to make coloured plexiglass sheets.
Question 14. Give examples for the following: [3 MARKS]

a) Fibre obtained from the fruit of a plant.

b) Fibre obtained from the stem of a plant.

c) Fibre obtained from chemicals (artificially).

: Each solution : 1 Mark

a) Cotton fibre is obtained from the fruit of the cotton plant. b) Jute fibreis obtained from the stemof the plant. c) Nylon, polyester, acrylic fibres areobtained from chemicals.
Question 15. Synthetic fibres are made from
  1.    leaves
  2.    animals
  3.    chemicals
  4.    stems
Answer: Option C
: C

Synthetic fibres are prepared from chemicals in the laboratories. For example, Nylon
Question 16. The process in which a single yarn is used to make a piece of fabric is called
  1.    weaving
  2.    spinning
  3.    knitting
  4.    ginning
Answer: Option C
: C

Ginning is the process of obtaining cotton fibres from cotton bolls. The process of making yarn from fibres is called spinning.The process in which a single yarn is used to make a piece of fabric is called knitting. This is how sweaters are made. The process of arranging two sets of yarns together to make a fabric is called weaving.
Question 17. Natural fibres are obtained from:
  1.    plants and animals
  2.    chemicals and plants
  3.    chemicals and animals
  4.    petroleum products
Answer: Option A
: A

Natural fibres are obtained from plants and animals. For example, cotton is obtained from the seeds of cotton plant, wool is obtained from the hair of animals like yak, sheep, etc.

Synthetic fibres are obtained from different chemicals and petroleum products. For example, nylon, terylene, etc.
Question 18. Identify this traditional device used for spinning yarn from wool and cotton.

  1.    Charka
  2.    Handloom
  3.    Powerloom
  4.    Takli
Answer: Option D
: D

Takli is a simple stick with a disc like attachment to prevent the spun thread from slipping. It is usually made from wood.

In English, the takli is called the spindle. It is used for spinning, twisting fibres such as wool, cotton and hemp to make yarn.
Question 19. The process of removing cotton seeds from cotton pods is known as _______.
  1.    spinning
  2.    ginning
  3.    knitting
  4.    weaving
Answer: Option B
: B

Ginning is the process of removing coitton seeds from cotton pods. The image shown below depicts the process of ginning.
Question 20. Which of the following is not a way of turning yarn into fabric?
  1.    Weaving
  2.    Knitting
  3.    Spinning
  4.    Ginning
Answer: Option C
: C

The process of making yarn from fibres is known as spinning. It is the process of twisting fibrestogether to form yarn.