Fertiliser Technology Questions MCQs


fertiliser technology Questions

Total Questions : 209

Page 1 of 11 pages
Question 1. Reaction of phosphate rock with 98% H₂SO₄ produces
  1.    Orthophosphoric acid
  2.    Superphosphate
  3.    White phosphorous
  4.    None of these
Answer: Option A
Question 2. Reaction of calcium fluorapatite with sulphuric acid produces
  1.    Ortho-phosphoric acid
  2.    Simple superphosphate
  3.    Triple superphosphate
  4.    Red phosphorous
Answer: Option B
Question 3. Prilling of urea should be accomplished (in a sprayer) just above the melting point of urea with minimum of retention time, otherwise it will result in
  1.    Low bulk density product
  2.    Biuret formation
  3.    Non-spherical prills
  4.    Substantially wet non-flowing and sticky product
Answer: Option B
Question 4. Pick out the wrong statement.
  1.    'Green acid' is the other name of phosphoric acid produced by the reaction of phosphate rock & sulphuric acid
  2.    Chemically unreactive nature of red phosphorous is due to its polymeric structure
  3.    Red phosphorous is the most reactive allotropic form of phosphorous
  4.    Red phosphorous, which is used in the manufacture of safety matches, is converted into white phosphorous by vaporisation followed by condensation
Answer: Option C
Question 5. Urea is a __________ fertiliser.
  1.    Nitrogenous
  2.    Potassic
  3.    Phosphatic
  4.    None of these
Answer: Option A
Question 6. Which of the following fertilisers is needed for promoting the development of leaves and stems during early stages of plant growth?
  1.    Nitrogeneous fertiliser
  2.    Potassic fertiliser
  3.    Phosphatic fertiliser
  4.    None of these
Answer: Option A
Question 7. __________ is the undesirable by-product produced in the manufacture of urea.
  1.    Ammonium carbonate
  2.    Biuret
  3.    Carbon dioxide
  4.    Ammonium carbamate
Answer: Option B
Question 8. NPK fertiliser is a __________ fertiliser.
  1.    Complex
  2.    Mixed
  3.    Nitrogenous
  4.    Phosphatic
Answer: Option B
Question 9. In the manufacture of H₃ PO₄ (ortho), ; strong H₂ SO₄ leaching wet process as compared to electric furnace process
  1.    Uses lower grade phosphate rock
  2.    Requires lower capital investment in the plant
  3.    Produces lower purity acid
  4.    Is very costly
Answer: Option C
Question 10. Raw materials for urea production are
  1.    CO₂ and N₂
  2.    CO₂, H₂ and N₂
  3.    NH₃ and CO
  4.    HNO₃ and CaCO₃
Answer: Option B
Question 11. Catalyst used in the manufacture of NH₃ by Haber's process is finely divided
  1.    Nickel
  2.    Iron
  3.    Vanadium pentoxide
  4.    Alumina
Answer: Option B
Question 12. Base suspension fertiliser essentially contains
  1.    13% N₂ and 43% P₂O₅
  2.    43% N₂ and 13% P₂O₅
  3.    43% N₂ and 13% K₂O
  4.    43% K₂O and 43% P₂O₅
Answer: Option A
Question 13. Temperature and pressure in ammonia converter is
  1.    200 atm, 1000°C
  2.    450 atm, 200°C
  3.    450 atm, 550°C
  4.    450 atm, 1000°C
Answer: Option C
Question 14. Lower temperature and large excess of ammonia in urea melt
  1.    Increases biuret formation
  2.    Decreases biuret formation
  3.    Is undersirable
  4.    Does not effect biuret formation
Answer: Option B
Question 15. Which of the following set of conditions is favourable for the maximum yield of ammonia by Haber's process?
  1.    High pressure, low reactants concentration, high temperature
  2.    High pressure, low reactants concentration, low temperature
  3.    High pressure, high reactants concentration, low temperature
  4.    Low pressure, high reactants concentration, low temperature
Answer: Option C
Question 16. With increases in pressure, the conversion of ammonium carbamate into urea
  1.    Increases
  2.    Decreases
  3.    Remains unaltered
  4.    Can either increase or decrease depends on biuret content
Answer: Option A
Question 17. Steam reforming of naphtha is a source of hydrogen production for nitrogeneous fertiliser industry. What is the usual ratio of steam to carbon maintained in the process of steam reforming of naphtha?
  1.    1.5:1
  2.    3.5:1
  3.    10:1
  4.    15:1
Answer: Option B
Question 18. Nitrogen content of a nitrogenous fertiliser is 35%. It could be
  1.    Urea
  2.    Ammonium nitrate
  3.    Calcium ammonium nitrate (CAN)
  4.    Ammonium sulphate
Answer: Option B
Question 19. Flushing liquor used for cooling coke oven gas constitutes of
  1.    Ammoniacal liquor
  2.    K₂CO₃ solution
  3.    Dilute H₂SO₄
  4.    Dilute HCl
Answer: Option A
Question 20. Optimum reaction temperature in steam reforming of naphtha is __________ °C.
  1.    700 - 1000
  2.    300 - 450
  3.    1500-1700
  4.    100-200
Answer: Option A