Environmental Engineering In Ce Questions MCQs


environmental engineering in ce Questions

Total Questions : 307

Page 1 of 16 pages
Question 1. Pollution by particulate matter emission in the atmosphere does not take place during metal
  1.    Grinding
  2.    Machining
  3.    Cutting
  4.    Polishing
Answer: Option D
Question 2. Pick out the correct statement.
  1.    Deforestation helps in controlling the green house effect
  2.    Global warming is detrimental for increase in food productivity and may cause flood and cyclone
  3.    Lightening discharges are natural source of production of SO₂ & H₂S pollutant
  4.    Sulhur dioxide causes death by asphyxiation
Answer: Option B
Question 3. Main pollutant present in automobile exhaust is
  1.    CO
  2.    CO₂
  3.    NO
  4.    Hydrocarbons
Answer: Option A
Question 4. Biological oxidation ponds remove organic matters present in the polluted water by
  1.    Using the activities of bacteria and other micro organisms
  2.    Aerobic oxidation
  3.    Both A & B
  4.    Neither A nor B
Answer: Option C
Question 5. High noise levels produced during operation of fans and compressors can be reduced by using
  1.    Mufflers (silencers)
  2.    Accoustical absorbent
  3.    Lagging of noisy duct
  4.    None of these
Answer: Option A
Question 6. Pick out the wrong statement.
  1.    Biological oxygen demand (B.O.D.) value of a sewerage sample is always lower than its chemical oxygen demand (C.O.D.) value
  2.    Environmental pollution by NOx emission is much higher by four stroke petrol engines as compared to the two stroke engines
  3.    Temperature in stratosphere rises with increasing altitude
  4.    The characteristic of a green house body is that it allows the long wavelength incoming solar radiation to come in but does not allow the short wavelength infra red radiation to escape out of the eart
Answer: Option D
Question 7. Bag filter design is predominantly dependent on gas temperature, as it affects the gas density & viscosity and the selection of filtering material. The pressure drop in a bag filter is
  1.    Inversely proportional to viscosity of gas
  2.    Proportional to the viscosity & density of the gas
  3.    Proportional to the pressure of the gas
  4.    Both B and C
Answer: Option D
Question 8. Fresh sewage is __________ in nature.
  1.    Acidic
  2.    Neutral
  3.    Alkaline
  4.    Highly acidic
Answer: Option C
Question 9. Threshold limit value (TLV) of CO in air is __________ ppm.
  1.    5
  2.    50
  3.    2000
  4.    5000
Answer: Option B
Question 10. Photochemical smog is formed from automobile exhaust
  1.    By reaction of hydrocarbon & nitric oxide in presence of sunlight
  2.    Appears only on sunny days
  3.    Is harmful for crops and trees also besides causing eye irritation & asthma
  4.    All of the above
Answer: Option D
Question 11. Exposure to SO₂ containing chimney gases results in the
  1.    Reduction in strength of leather & cloth
  2.    Acceleration of corrosion rates of metals
  3.    Increased drying & hardening time of paints
  4.    All of the above
Answer: Option D
Question 12. The type of bacteria which is active in trickling filter during biological treatment of sewage is the __________ bacteria.
  1.    Anaerobic
  2.    Saphrophytic
  3.    Aerobic
  4.    Parasitic
Answer: Option C
Question 13. The main type of sludge gas evolved during sewage treatment in Imhoff tank is
  1.    CO₂
  2.    CH₄
  3.    CO
  4.    H₂
Answer: Option B
Question 14. There are five concentric layers within the atmosphere which is differentiated on the basis of temperature. The atmospheric layer which lies close to the earth's surface in which human being along with other organisms live is called troposphere. The rate at which air temperature in the troposphere gradually decreases with height is about __________ °C/km.
  1.    0.05
  2.    1
  3.    6.5
  4.    15
Answer: Option C
Question 15. Global warming may result in
  1.    Flood
  2.    Cyclone
  3.    Decrease in food productivity
  4.    All of the above
Answer: Option D
Question 16. Ambient noise level can be reduced by __________ decibels by planting trees (like coconut, neem etc.) near public utility buildings (like hospitals & schools).
  1.    1-2
  2.    5-10
  3.    15-20
  4.    25-30
Answer: Option B
Question 17. Lead exhausted in the atmosphere by automobiles using leaded petrol (i.e. tetraethyl lead for improving octane number) is a lethal air pollutant which causes
  1.    Paralysis of muscles & loss of appetite
  2.    Nervous depression
  3.    Gastritis & diarrhea
  4.    All of the above
Answer: Option D
Question 18. Which of the following industries discharge mercury as a pollutant?
  1.    Chloro-alkali industry
  2.    Tanneries
  3.    Beverage plant
  4.    Phosphoric acid plant
Answer: Option A
Question 19. Which of the following is the most severe air pollutant?
  1.    Hydrocarbons
  2.    NOx
  3.    SO₂
  4.    CO
Answer: Option B
Question 20. Pick out the one which is not a chemical coagulant.
  1.    Aluminium sulphate
  2.    Ferrous sulphate
  3.    Hydrated lime
  4.    Chloramine
Answer: Option D