Engineering Thermodynamics Mcqs Questions MCQs


engineering thermodynamics mcqs Questions

Total Questions : 1468

Page 1 of 74 pages
Question 1. Stirling cycle consists of
  1.     Two constant volume and two isentropic processes
  2.     Two constant volume and two isothermal processes
  3.     Two constant pressure and two isothermal processes
  4.     One constant volume, one constant pressure and two isentropic processes
Answer: Option B
Question 2. The efficiency of the carnot cycle is (where t1 and t2 = highest and lowest temperature during the cycle)
  1.     (T1/T2) - 1
  2.     1 - (T1/T2)
  3.     1 - (T2/T1)
  4.     1 + (T2/T1)
Answer: Option C
Question 3. When cut-off ratio is ________; the efficiency of diesel cycle approaches to otto cycle efficiency
  1.     1/4
  2.     Zero
  3.     1/5
  4.     2
Answer: Option B
Question 4. The compression ratio is the ratio of
  1.     Total volume to swept volume
  2.     Swept volume to clearance volume
  3.     Swept volume to total volume
  4.     Total volume to clearance volume
Answer: Option D
Question 5. Change in internal energy in a closed system is equal to heat transferred if the reversible process takes place at constant
  1.     Pressure
  2.     Temperature
  3.     Volume
  4.     Internal energy
Answer: Option C
Question 6. An ideal gas as compared to a real gas at very high pressure occupies
  1.     More volume
  2.     Less volume
  3.     Same volume
  4.     Unpredictable behavior
Answer: Option A
Question 7. The natural solid fuel is
  1.     Wood
  2.     Coke
  3.     Pulverised coal
  4.     Anthracite coal
Answer: Option A
Question 8. The behavior of a perfect gas, undergoing any change in the variables which control physical properties, is governed by
  1.     Boyle's law
  2.     Gay-Lussac law
  3.     Charles' law
  4.     All of these
Answer: Option D
Question 9. The general law for the expansion or compression of gases, is
  1.     pv = C
  2.     pv = m R T
  3.     pvn = C
  4.     pvγ = C
Answer: Option C
Question 10. For the same compression ratio, the efficiency of diesel cycle is __________ otto cycle.
  1.     Greater than
  2.     Less than
  3.     Equal to
  4.     None of these
Answer: Option B
Question 11. The thermal efficiency of an ideal gas turbine plant is given by (where r = pressure ratio)
  1.     rγ - 1
  2.     1 - rγ - 1
  3.     1 - (1/r) γ/γ - 1
  4.     1 - (1/r) γ - 1/ γ
Answer: Option D
Question 12. The process is adiabatic, if the value of n in the equation pvn = c, is
  1.     Zero
  2.     One
  3.     γ
  4.     ∝
Answer: Option C
Question 13. Entropy change depends on
  1.     Heat transfer
  2.     Mass transfer
  3.     Change of temperature
  4.     Thermodynamic state
Answer: Option A
Question 14. Reversed joule cycle is called
  1.     Carnot cycle
  2.     Rankine cycle
  3.     Brayton cycle
  4.     Bell Coleman cycle
Answer: Option D
Explanation :
Question 15. The pressure of a gas in terms of its mean kinetic energy per unit volume 'e' is equal to
  1.     E/3
  2.     E/2
  3.     3E/4
  4.     2E/3
Answer: Option D
Question 16. The efficiency of a carnot engine depends on
  1.     Working substance
  2.     Design of engine
  3.     Size of engine
  4.     Temperatures of source and sink
Answer: Option D
Question 17. The temperature at which the volume of a gas becomes zero is called
  1.     Absolute scale of temperature
  2.     Absolute zero temperature
  3.     Absolute temperature
  4.     None of these
Answer: Option B
Question 18. The temperature at which the volume of a gas becomes zero is called
  1.     Absolute scale of temperature
  2.     Absolute zero temperature
  3.     Absolute temperature
  4.     None of these
Answer: Option B
Question 19. A cycle consisting of two adiabatic and two constant pressure processes is known as
  1.     Otto cycle
  2.     Ericsson cycle
  3.     Joule cycle
  4.     Stirling cycle
Answer: Option C
Question 20. One kg of carbon produces __________ kg of carbon dioxide.
  1.     3/7
  2.     7/3
  3.     11/3
  4.     3/11
Answer: Option C