Engineering Materials Mcqs Questions MCQs


engineering materials mcqs Questions

Total Questions : 1140

Page 1 of 57 pages
Question 1. Nodular iron has
  1.     High machinability
  2.     Low melting point
  3.     High tensile strength
  4.     All of the above
Answer: Option D
Explanation :
Question 2. The metal suitable for bearings subjected to heavy loads, is
  1.     Silicon bronze
  2.     White metal
  3.     Monel metal
  4.     Phosphor bronze
Answer: Option B
Explanation :
Question 3. The presence of sulphur in pig iron makes
  1.     It easily machinable
  2.     It brittle
  3.     It hard
  4.     The casting unsound
Answer: Option D
Explanation :
Question 4. Tungsten in high speed steel provides
  1.     Hot hardness
  2.     Toughness
  3.     Wear resistance
  4.     Sharp cutting edge
Answer: Option A
Explanation :
Question 5. Brass is an alloy of
  1.     Copper and zinc
  2.     Copper and tin
  3.     Copper, tin and zinc
  4.     None of these
Answer: Option A
Explanation :
Question 6. The property of a material due to which it breaks with little permanent distortion, is called
  1.     Brittleness
  2.     Ductility
  3.     Malleability
  4.     Plasticity
Answer: Option A
Explanation :
Question 7. Nickel when added to copper improves
  1.     Machinability
  2.     Hardness
  3.     Hardness and strength
  4.     Strength and ductility
Answer: Option B
Explanation :
Question 8. The property of a material which enables it to retain the deformation permanently, is called
  1.     Brittleness
  2.     Ductility
  3.     Malleability
  4.     Plasticity
Answer: Option D
Explanation :
Question 9. The hardness is the property of a material due to which it
  1.     Can be drawn into wires
  2.     Breaks with little permanent distortion
  3.     Can cut another metal
  4.     Can be rolled or hammered into thin sheets
Answer: Option C
Explanation :
Question 10. When a steel containing __________ 0.8% carbon is cooled slowly below the lower critical point, it consists of ferrite and pearlite.
  1.     Equal to
  2.     Less than
  3.     More than
  4.     None of these
Answer: Option B
Explanation :
Question 11. Induction hardening is the process of
  1.     Hardening surface of work-piece to obtain hard and wear resistant surface
  2.     Heating and cooling rapidly
  3.     Increasing hardness throughout
  4.     Inducing hardness by continuous process
Answer: Option A
Explanation :
Question 12. Age hardening is related to
  1.     Duralumin
  2.     Brass
  3.     Copper
  4.     Silver
Answer: Option A
Explanation :
Question 13. Constantan an alloy used in thermocouples is an alloy of
  1.     Copper and tin
  2.     Copper and zinc
  3.     Copper and iron
  4.     Copper and nickel
Answer: Option D
Explanation :
Question 14. Which of the following statement is correct?
  1.     The product produced by blast-furnace is called cast iron
  2.     The pig iron is the name given to the product produced by cupola
  3.     The cast iron has high tensile strength
  4.     The chilled cast iron has no graphite
Answer: Option D
Explanation :
Question 15. Which of the following is the binding material in cemented carbides?
  1.     Cobalt
  2.     Nickel
  3.     Vanadium
  4.     Iron
Answer: Option A
Explanation :
Question 16. 1841 high speed steel contains
  1.     Vanadium 4%, chromium 18% and tungsten 1%
  2.     Vanadium 1%, chromium 4% and tungsten 18%
  3.     Vanadium 18%, chromium 1% and tungsten 4%
  4.     None of the above
Answer: Option B
Explanation :
Question 17. Heavy duty leaf and coil springs contain carbon of the following order
  1.     0.2%
  2.     0.5%
  3.     0.8%
  4.     1.0%
Answer: Option D
Explanation :
Question 18. Admiralty brass used for steam condenser tubes contains copper and zinc in the following ratio
  1.     50 : 50
  2.     30 : 70
  3.     70 : 30
  4.     40 : 60
Answer: Option B
Explanation :
Question 19. Cobalt in steel
  1.     Improves wear resistance, cutting ability and toughness
  2.     Refines grain size and produces less tendency to carburisation, improve corrosion and heat resistant proper ties
  3.     Improves cutting ability and reduce hardenability
  4.     Gives ductility, toughness, tensile strength and anti corrosion property
Answer: Option C
Explanation :
Question 20. Malleability of a material can be defined as
  1.     Ability to undergo large permanent deformations in compression
  2.     Ability to recover its original form
  3.     Ability to undergo large permanent deformations in tension
  4.     All of the above
Answer: Option A
Explanation :