Engineering Drawing Mcqs Questions MCQs


engineering drawing mcqs Questions

Total Questions : 1020

Page 1 of 51 pages
Question 1. Technical drawings typically serve one of three purposes:
  1.     Visualization, Communication, or Documentation
  2.     Visualization, Dimensioning, or Documentation
  3.     Communication, Documentation, or Installation
  4.     Documentation, Installation, or Engineering
Answer: Option A
Question 2. An advantage of this type of view is that each view shows the object all the way through as if it were transparent:
  1.     Planar
  2.     Horizontal
  3.     Auxiliary
  4.     Orthographic
Answer: Option D
Question 3. These maps are used to plan construction projects that locate construction features so they fit the topography of the area:
  1.     Subdivision plats
  2.     Landscape maps
  3.     Structural topography maps
  4.     Structure location plans
Answer: Option D
Question 4. In oblique sketches, the most commonly used angles for receding lines are:
  1.     15 or 30 degrees
  2.     25 or 30 degrees
  3.     30 or 45 degrees
  4.     45 or 60 degrees
Answer: Option C
Question 5. Lines of an isometric drawing that are not parallel to the isometric axes are called this:
  1.     Trimetric lines
  2.     Non-isometric lines
  3.     Multiview lines
  4.     Dimetric lines
Answer: Option B
Question 6. These gears transmit power between shafts whose axes intersect at any angle:
  1.     Worm gears
  2.     Spur gears
  3.     Bevel gears
  4.     Racks
Answer: Option C
Question 7. This means that a feature of a finished product contains the maximum amount of material permitted by the tolerance dimensions for that feature:
  1.     Maximum material condition
  2.     Machined material condition
  3.     Maximum machined indication
  4.     Machine mark indication
Answer: Option A
Question 8. A secondary auxiliary view is a projection off of the __________.
  1.     Front view
  2.     Top view
  3.     Primary auxiliary view
  4.     None of the above
Answer: Option C
Question 9. This should show what changes were made, when, and by whom:
  1.     Portable document
  2.     Record of revisions
  3.     Title form
  4.     Revision drawings
Answer: Option B
Question 10. A half-moon protractor is divided into how many degrees?
  1.     360
  2.     180
  3.     270
  4.     310
Answer: Option B
Question 11. This is the plane upon which the top view is projected:
  1.     Horizontal
  2.     Frontal
  3.     Profile
  4.     Base
Answer: Option A
Question 12. Angles project true size only when the plane containing the angle and plane of projection are this:
  1.     Adjacent
  2.     Aligned
  3.     Perpendicular
  4.     Parallel
Answer: Option D
Question 13. In order to set drawing limits for a 'c' size architectural drawing the drafter should set the limits to ________.
  1.     0, 0 and 2, 9
  2.     0, 0 and 17, 11
  3.     0, 0 and 18, 24
  4.     0, 0 and 34, 24
Answer: Option C
Question 14. Elevation drawings will include information about ________.
  1.     Roof pitch
  2.     Siding
  3.     Window style
  4.     All of the above
Answer: Option D
Question 15. In order to create one solid model from two or more separate solid shapes the drafter will need to position them and then ________.
  1.     Use Union to join them
  2.     Use the Join command
  3.     Use the Add Parts tool
  4.     None of the above
Answer: Option A
Question 16. When setting up a mechanical drawing in auto-cad the drafter should set the units to ________.
  1.     Fractional
  2.     Decimal
  3.     Architectural
  4.     Metric
Answer: Option B
Question 17. The text used on a typical detail sheet should be ________.
  1.     Placed horizontally
  2.     In bold text
  3.     In an architectural text style
  4.     None of the above
Answer: Option A
Question 18. This is a conical-shaped recess around a hole, often used to receive a tapered screw head:
  1.     Boss
  2.     Spot-face
  3.     Counter-bore
  4.     Countersink
Answer: Option D
Question 19. This is used in applications for nonferrous construction:
  1.     Copper tubing
  2.     Steel pipe
  3.     PVC pipe
  4.     Iron tubing
Answer: Option A
Question 20. These items typically are not used in new designs, but are still common in high-power amplifiers:
  1.     Amplifier tubes
  2.     Electron tubes
  3.     Signal relays
  4.     Switches
Answer: Option B